Въпрос относно ПТП и каско

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
stannii
Автомобил:
Двигател:

Въпрос относно ПТП и каско

Мнениеот stannii » Вто 30 юни 2009 21:52

Здравейте! Извинявам се предварително, но несъм се сблъсквал досега с това и ви моля за малко разяснение. Става дума за служебен автомобил. При ПТП, протокола от ПТП-то съставен от органите на КАТ се носи при застрахователя за да се заведе щета. Задължително ли е лично водача на МПС-то в момента на ПТП-то, чието име фигурира в този протокол, да направи това или може и собственика на автомобила или пък 3-то лице? В конкретния случай, вината е на другия водач, ако това има значение.

Последна промяна от group® на Сря 01 юли 2009 7:30, променено общо 1 път.
Причина: Преместена от ОФФ - други

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Re: Въпрос относно ПТП и каско

Мнениеот Winner25 » Вто 30 юни 2009 22:56

По принцип трябва водача да заведе щетата. Освен протокола и полицата, трябват талончето за прегледа, и СУМПС на водача :wink:
По принцип не би трябвало да има проблем и друг да заведе щетата като носи необходимите документи на водача. За по сигурно може да звъннете по телефона и да питате в съответната застрахователна компания.
Парите се привеждат по сметка на собственика :D

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Вто 30 юни 2009 22:59

Еми когато се подава искането за оценка се иска книжката на водача, който е карал колата по време на ПТП-то. В твоя случай май нямаш отърване щом има и протокол от Кат.
Това ми е мнението, някой друг ако е компетентен........ :да: :beer

Потребителски аватар
alleksander
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alleksander » Вто 30 юни 2009 23:03

Според мен освен водача, трябва да присъства и собственика или човек, опълномощен от него :shock

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 30 юни 2009 23:06

При служебна кола по закон трябва водача да има пълномощно от шефа си да управлява автомобила.
Мисля, че някои допълват пълномощното с '... и да го представлява при въпроси, свързани с използваното превозно средство'

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит

Мнениеот yoan4o » Вто 30 юни 2009 23:14

radotom написа:При служебна кола по закон трябва водача да има пълномощно от шефа си да управлява автомобила.
Мисля, че някои допълват пълномощното с '... и да го представлява при въпроси, свързани с използваното превозно средство'

Логично е Радо, обаче аз съм блъскал служебна кола и то по моя вина без да имам пълномощно и никакъв проблем не съм имал. Заверих си щетата и платиха парите. Важното е документално да е ОК водача, както и колата. Тва беше преди 3 години. Може сега да искат вече и пълномощно, пък и зависи от компанията най-вече....

stannii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stannii » Вто 30 юни 2009 23:29

Благодаря ви много за отговорите. По всичко личи, че аз ще трябва да се разправям със застрахователите. Само ако ми позволите да изброя необходимите ми документи, за да непропусна нещо: 1. Протокол за ПТП издаден от органите на КАТ; 2. Талон на колата, документ за минат технически преглед и етстествно застрахователната полица; 3. СУМПС!? Тъй като в момента шофирам с акт и контролния талон не е в мен трябва предполагам него да представя пред застрахователите?

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит

Мнениеот yoan4o » Вто 30 юни 2009 23:43

:да:
Остава отворен въпроса за пълномощното, но най-сигурно е да се обадиш на застрахователя и да питаш?

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Вто 30 юни 2009 23:53

stannii написа:Благодаря ви много за отговорите. По всичко личи, че аз ще трябва да се разправям със застрахователите. Само ако ми позволите да изброя необходимите ми документи, за да непропусна нещо: 1. Протокол за ПТП издаден от органите на КАТ; 2. Талон на колата, документ за минат технически преглед и етстествно застрахователната полица; 3. СУМПС!? Тъй като в момента шофирам с акт и контролния талон не е в мен трябва предполагам него да представя пред застрахователите?

И банкова сметка по която да преведат парите :wink:

stannii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stannii » Сря 01 юли 2009 0:04

Пълномощно има, но на името на шофьора титуляр. Аз просто инцидентно взех колата и то за първи път и ме удариха. Много лош късмет. Очакват ме разправий и то само за 1-2 счупени щипки на задната броня, а имам толкова много работа. Това е проблема, но няма начин. Благодаря ви още веднъж за информацията.

Потребителски аватар
soxy__
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот soxy__ » Сря 01 юли 2009 0:04

yoan4o написа:
radotom написа:При служебна кола по закон трябва водача да има пълномощно от шефа си да управлява автомобила.

Логично е Радо, обаче аз съм блъскал служебна кола и то по моя вина без да имам пълномощно и никакъв проблем не съм имал. Заверих си щетата и платиха парите. Важното е документално да е ОК водача, както и колата. Тва беше преди 3 години. Може сега да искат вече и пълномощно, пък и зависи от компанията най-вече....

Аз съм завеждал щети на служебни коли в Булстрад и ДЗИ, там няма нужда от пълномощни. Даже в ДЗИ преди 1 седмица ходих, за нова паркинг щета :D

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”