Въпрос за внос на кола

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
miroDM
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за внос на кола

Мнениеот miroDM » Сря 01 юли 2009 11:08

Здравейте. Ще помоля някой компетентен да даде едно рамо за следната сложна ситуация: Закупуване на кола от Германия, юридическо лице с начислено ДДС там, но талона на колата не е от страна членка на ЕС. Автокъщата предоставя и евросертификат на автомобила. Така погледнти нещата следва, че отпада мито и ддс в България... Какви проблеми може да възникнат, какви документи са нужни, какво евентуално трябва да се заплати? В смисъл превод и превеждане на талона във вид според ЕС стандартите? Техническият преглед? Как седят нещата там? Да не ме пратят не технотест или?
За разяснения по темата ще ви бъда много благодарен!
Благодаря.

stefan237
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за внос на кола

Мнениеот stefan237 » Чет 02 юли 2009 7:27

Просто не е възможно юридическото лице да е регистрирано като такова, колата да е на негово име и талонът да не е от Германия. Има нещо дето не се връзва. Не знам дали си сигурен в продавача но внимавай, защото в Германия има много турци и араби (извинявам се - не е расова дискриминация), които действат малко по ориенталски манталитет и има вероятност да са те врътнали нещо.

miroDM
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот miroDM » Чет 02 юли 2009 11:04

Собственост на автокъщата ще рече не на тяхно име...за тях е стока...на фактура е тяхна...на талон не е. При стопанските субекти това не е от значение. И тук автокъщите притежават колата, но талона все още е на името на предишният собственик, който може и да не е продавача от който са я купили....!

miroDM
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот miroDM » Чет 02 юли 2009 11:07

Къщата е с 40 години история и имат над 4000 коли...Името на дилъра на офертата е немско...Не ме притесняват като продавач, а като какви бюрократични спънки би имало за мен в България...незнам дали ще приемат за водеща фактурата а не талона и някой ако има становище да се произнесе...

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Чет 02 юли 2009 13:20

А защо ще я вкарваш на фирма като ДДС е платено там ? Мисла че като тръгнеш да я продаваш един ден ще трябва до платиш ДДС на стоиноста за която я продаваш.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Съб 04 юли 2009 13:53

И какъв ти е всъщност проблема:

1. Нещо около ддс-то?
2. Нещо под докуметите по регистрация?

Ако е 2, то тогава ми хрумват 2 варианта:
Ако колата е от САЩ, може да имаш проблеми с техническия преглед. В този случай може би е по-добре да накараш фирмата да мине немски технически преглед, за да си сигурен, че колата е в нормите на ЕУ законодателтвото. С немския TÜV (всъщност това е грешно обозначение, истинското е HU и AU [1]) не трябва да имаш проблеми в БГ.

Ако колата е от Европа, но не ЕУ, може да имаш късмет и колата да има някъде код на оборудване, който означава по спомен "Оборудване за ххх", където е ххх е ЕУ държава. Тогава може да изхождаш от там, че без техн. промени(които биха евент. се наложили на кола от САЩ) колата би минала през АУ&ХУ, и действаш както по-горе съм написал.

[1]: Всъщност Тюв е организацията, която прави техн. прегледи, които се казват AU (Abgasuntersuchung, сиреч преглед на вредните газове) и HU (Hauptuntersuchung, сиреч основен преглед). Но не само Тюв правят такива прегледи, ами и GTÜ, Dekra и прочие. Така че тук просто има едно побългарено обозначение, което не е правилно.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”