Гражданска отговорност

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Гражданска отговорност

Мнениеот Barboukov » Пон 20 май 2013 12:13

Предстои ми плащане на гражданска. Гледах офертите на различните компании и цените за моя случай са от 159,60 до небесата.

Добре де. Естествено като един нормален българин ще си направя ГО там, където ми е най-изгодно. Предполагам, че не съм единствен.

Какво предимство ми дава плащането на по-скъпа ГО? Вие как избирате в коя застрахователна компания да сключите ГО?

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Re: Гражданска отговорност

Мнениеот Vidol Nikolov » Пон 20 май 2013 12:17

Разликата идва от застрахователната премия,която недай си боже ти или друг ще получи

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Пон 20 май 2013 12:30

Екстрите-отстъпки,преглед,зелена карта.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 20 май 2013 13:26

Препоръчвам ти да си избереш някой от брокерите от платения раздел на форума и да си направиш ГО при него. Брокерите работят на едни и същи цени, като получават комисионна от самата застрахователна компания.

Гражданската е застраховка, която покрива щетите, които ти си нанесъл на други лица. Т.е. ако катастрофираш и си виновен твоята гражданска оправя ламарините на този, който си ударил или недай си боже контузил или убил. icon_idea Затова е добре да си в сериозна компания, която няма да откаже плащане като се наложи. В противен случай пострадалият като не си получи парите от твоя застраховател, може да те съди теб лично за причинените вреди.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 20 май 2013 13:36

Vlad777 написа:В противен случай пострадалият като не си получи парите от твоя застраховател, може да те съди теб лично за причинените вреди.

Добре де -имам ли гражданска отговорност-имам.Щом са и дали лиценз за застрахователна компания значи трябва да са сериозни.Интересно ми е като имам гражданска отговорност -Редовна /вписана където трабва/как някой ще дойде да си търси парите от мен.Комисията за финансов надзор за какво е.Нали и гаранционен фонд има.То по тази логика -правете си гражданска а пък никой няма да плаща по нея и всеки ще си търси парите от другия.Е за какво е тази застраховка тогава.
Просто разсъждавам пишейки.

Потребителски аватар
nero
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nero » Пон 20 май 2013 13:37

Vlad777 написа:Затова е добре да си в сериозна компания, която няма да откаже плащане като се наложи.

Кои са сериозните компании ?

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Пон 20 май 2013 13:38

Ще дойде и още как-тогава когато сумата,която му се полага да получи от твоя застраховател не го удовлетворява.
Това,че имаш гражданска не те освобождава от отговорност

Потребителски аватар
vw_derby
Автомобил: audi a4
Двигател: AFN

Мнениеот vw_derby » Пон 20 май 2013 14:18

към която и да си все е тая . Мен ме удари зимата един . Щети - задна броня ,водачи капак , лаисни от вътре . Застрахован към Бул инс (Сериозна фирма ). След огледи и т.н. ми звънкат да ходя на Джеймс Баучер да си взема парите за щетите . И кво става тук : дават ми 100,50 лв. Викам им абе това не стига и за боя на детайл (а са два детайла ),имам криви водачи и още незнам си кво . Тия ми викат това е .
Така че и да ти е голяма премията ти пак не пачелиш.

За другата ми кола застраховка гражданска върви от 250 до 1300 лв. не знам защо е такава разликата , като при средни варианти има с безплатна пътна помощ , безплатен преглед (ГТП) или залена карта .

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пон 20 май 2013 16:20

Разлика има само в парите! Аз лично гледа където е най-евтино! Може и да не е правилно, но за мен не е нормално да дам 240 лева за ГО и да получа А4 лист с букви?!! Дори и да дам 500 лева за каско, пак е същото лист А4 формат с букви, а ти си дал сума пари! Дори и да нямаш ПТП цяла година, пари не ти връщат, нито ти приспадат за следващата Гражданска, просто си прибират чисти пари! Затова прави я, да имаш, ако те спрат куките, и се моли да нямаш ПТП-та. Стане ли белята, дори и не по твоя вина, ти пак си виновен, защото не си предотвратил ПТП-то така правят куките "Ама той не те е видял, ТИ не го ли видя, трябваше да спреш, карал си бързо" Нищо, че той те е засякъл! И това като го прочете застрахователя, пак няма да плати! Така, че колкото повече им плащаме толкова повече ще ни цакат! :screwy

Потребителски аватар
toshara
Автомобил: MK2 Golf
Двигател: GTI PB 1990

Мнениеот toshara » Пон 20 май 2013 17:14

Aз съм си направил равносметка горе-долу:
Най-евтината гражданска ми е 170лв.
Средно има по 300-350лв
Да кажем на 3 години правя едно ПТП,при положение че съм платил 3х170=510лв.Изплащат ми 150лв за детайл.
В другия случай,платил съм 3х350=1050лева,изплащат ми 300лв за детайл.
Равносметката:При най-евтината гражданска съм дал 510лв - 150лв за детайла = 360лв дадени чисто.
При по-скъпата - 1050лв дадени - 300лв от детайла - 750лв дадени чисто
И какво излиза - да кажем скъпата гражданска плаща 2 пъти по-скъпо една щета,но в същото време за тези 3 години съм дал на тази компания с 390лв повече,влючително това,че ми е изплатила щетата.
Aко добавим разликата от изплатените от по-скъпата компания щети (150лв) към 360те лв. за 3 години при по-евтината излиза 510лв,което пак е с 260лв по-малко.
За това и аз съм на принципа най-евтината.За 3 години нямам нито едно ПТП,дано и да нямам :icon_lol

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Пон 20 май 2013 18:53

my heart iS iCe написа:Разлика има само в парите! Аз лично гледа където е най-евтино! Може и да не е правилно, но за мен не е нормално да дам 240 лева за ГО и да получа А4 лист с букви?!! Дори и да дам 500 лева за каско, пак е същото лист А4 формат с букви, а ти си дал сума пари! Дори и да нямаш ПТП цяла година, пари не ти връщат, нито ти приспадат за следващата Гражданска, просто си прибират чисти пари! Затова прави я, да имаш, ако те спрат куките, и се моли да нямаш ПТП-та. Стане ли белята, дори и не по твоя вина, ти пак си виновен, защото не си предотвратил ПТП-то така правят куките "Ама той не те е видял, ТИ не го ли видя, трябваше да спреш, карал си бързо" Нищо, че той те е засякъл! И това като го прочете застрахователя, пак няма да плати! Така, че колкото повече им плащаме толкова повече ще ни цакат! :screwy

Този лист А4 колега ти гарантира, че ако недай си Боже стане белята, освен всичко друго, няма да се налага да вадиш пари от собствения си джоб. Ще ти дам един пример - става ПТП -> починал човек -> 2-3 наследници -> обезщетенията които се присъждат в такива случай варират между 60 и 100 хил. на наследник. За 3-ма наследника това е обща сума минимум 180 хил. + лихвите от датата на ПТП, които идват по около още 7-8 хил. на наследник. Това всичко се покрива от застрахователя. И ако виновният водач не е бил с алкохол или без книжка, ще излезе сух, без да плати и стотинка.

Така че тоя лист А4 е много важен :c020 И затова е добре и компанията да е добра.

Ще дам още един пример от моята практика: Постадал при ПТП - средна телесна повреда - Алианц на 14-тия ден от завеждане на претенцията изплатиха доста солидна сума.

Постарадал при ПТП -> пак СТП - месец след завеждане на претенцията Олимпик още мотаят пострадалия с искания да се представят нови документи и т. н.

Разликата е очевАдна.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пон 20 май 2013 19:04

siso_k написа:
Този лист А4 колега ти гарантира, че ако недай си Боже стане белята

Да колега, съгласен съм с тебе! Никой не е застрахован! Затова си правя застраховка! Но ако нямаш ПТП цяла година, трябва поне да имаш/имаме всички някакви промоции облаги, или поне да връщат част от парите, или да приспадат някаква сума. Това е моето виждане! Знаеш ли колко като мен и тебе има дето само плащат даже и не карат колите! Това са чисти пари за тях, които ходят в техния джоб, и после само вдигат цените на застраховките! Аз съм много ощетен! Няма година да не ми вдигнат застраховката, защото нямам нужните години! Бил съм рисков шофьор. Нанайси феродо! Няма такава държава заклевам се! Спирам да пиша, защото се :banghead

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Пон 20 май 2013 19:14

По-върховна глупост от този критерии няма! :banghead Рисков и не рисков водач не се определя от възрастта!Примери в практиката бол!Шматката си е шматка!

Колкото до как аз избирам компанията-важното да е да има стикер и чичко полицай да не ми се заяжда!Нямам намерение да пълна нечии гуши! :banghead

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Пон 20 май 2013 19:37

Застрахователите не са на чак толкова голяма печалба от гражданската отговорност - сами можете да сметнете колко премии по 240лв. (колко застраховани автомобила) са необходими за да се избие едно сравнително ниско обезщетение от 10-15 000 лв, което се присъжда примерно за счупена ръка или крак. А всеки ден стават ПТП-та, като в повечето случай има и загинали. Така че 240 лв. не са някаква колосална сума на фона на отговорността, която носи застрахователя. Проблема идва от факта, че ние сме бедни и за да си караме колите трябва да се лишим от други удоволствия. В чужбина (Англия) застраховките са много по високи - от порядъка на около 1000 паунда. За младите водачи там също са по високи премиите. Но и там стандарта е съвсем друг. :smile

За рисковия водач наистина е малко глупаво измислено да се определя спрямо възраста, но това единствения доказуем критерии. Аз имам книжка от както съм станал на 18 - вече 9 години и съм навъртял към 100 хил км. Да чукна на дърво нямам ПТП-та. Но като отидох да си застраховам колата и ме сложиха в скъпата категория. От друга страна познавам хора, които са на 30 год. и имат книжка от 1 година и не повече от 7-8 хил. км за тях цената е по ниска. Ама какво да се прави.

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Пон 20 май 2013 21:53

Vidol Nikolov написа:Ще дойде и още как-тогава когато сумата,която му се полага да получи от твоя застраховател не го удовлетворява.
Това,че имаш гражданска не те освобождава от отговорност

Глупости на търкалета

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”