Лети джанти + зимни гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Лети джанти + зимни гуми

Мнениеот Един » Чет 17 сеп 2009 21:49

Леко тъп въпрос ще задам - защо масово си карат хората зимните гуми с железни джанти?

А) Защото летните им са по-ниски и не е добре да слагат такива зимни;
Б) За да не се скапват джантите от много монтажи и демонтажи;

Предполагам че е Б, но все пак да питам :)

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Re: Лети джанти + зимни гуми

Мнениеот Haralampi » Чет 17 сеп 2009 21:54

Mисля, че истината е в отговор В! ;)

В) Металната джанта понася много по-добре лоши атмосферни условия, пясък, сол, камъчета и всякакви други гадости каквито има зимно време.
Освен това главното предимство на алу-джантата (освен оптиката) е нейното по-ниско тегло, подпомагащо по-спортно каране, което е възможно (разумно) единствено на сухо време лятото.

Това е моето предположение за причината. Иначе аз зимата също карам с метални ;)

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Чет 17 сеп 2009 22:00

Аз съм на мнение че летите заводски джанти за даден модел кола са адски здрави и могат да се карат и с летни,и с зимни гуми.
Примерно на Г3 ГТИ 15ките на ББС са неразрушими джанти,поне според мен.

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Чет 17 сеп 2009 22:14

Щото зимните гуми на 45 не са много евтини mhihi

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Чет 17 сеп 2009 22:17

Доста подобна дискусийка има ей тук. :041:

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 17 сеп 2009 22:24

няколко аргумента, които изчерпват темата:
1. алуминия и лугата не се понасят много добре-вида на джантата страда.
2. зимните гуми трябва да са по тесни-режат снега по добре и достигат по лесно до твърда повърхност, за разлика от широките "снегоходки". оттука идва и нуждата да слеземе зимата на минималните джанти, които позволяват спирачките и калниците. което води до
3. цената на по малкия цолаж гуми е по малка.
4. зимата има много повече дупки и скокове от леда, гумата трябва да е по балонеста за да не се криви джантата лесно.
5. желязната джанта се изправя лесно и безплатно с чука-алуминиевата се цепи лесно и скъпо. това влияе на баланса на колелото (изправянето евтино), но зимата няма къде да се кара с 200 безопасно.

можеи да пропускам нещо, но въпроса е ...странен..., така че ще ме извините. mhihi

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 17 сеп 2009 22:56

vaskoto1 написа:няколко аргумента, които изчерпват темата:

2. зимните гуми трябва да са по тесни-режат снега по добре и достигат по лесно до твърда повърхност, за разлика от широките "снегоходки". оттука идва и нуждата да слеземе зимата на минималните джанти, които позволяват спирачките и калниците.

Винаги съм си мислил, че широките гуми със своето по-голямо сцепление и съпротивление са много по-полезни зимно време!? Все пак под "зима" не разбираме непременно катерене на Витоша в преспи, а по-скоро каране по заледени пътища, хлъзгава настилка и т.н.!? Пък и с тънка гума хубаво ще пробиеш до твърдо, а после нали нещо трябва да зацепи?

Повече площ... повече сцепление... - това е и много по-важно при спиране - тънката гума с какво би ти била полезна при спиране на заледено?

Поне така си мисля аз...

Последна промяна от Haralampi на Чет 17 сеп 2009 23:00, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Чет 17 сеп 2009 22:59

Широка гума = по-малък натиск на единица площ => като има сняг не може да нагази добре.

Все пак ако летните и зимните са еднакви 175/65R14 повечето доводи отпадат. Не разбрах само при много демонтажи има ли риск от надиране или други деформации?

Потребителски аватар
petyo_k
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petyo_k » Чет 17 сеп 2009 23:16

Колега Haralampi,а замислял ли си се защо на ралитата,в които карат бързичко,през зимата са с тесни гуми?По-тясната гума е по-добра за зимата от където и да го погледнеш.Освен това за зацепването зимата е важна твърдостта на гумата,а не нейната ширина,защото ако караш като луд колкото и да ти е широка гумата,няма да те спаси.Аз зимата карам с гуми 165/70/14.Лятото с 195/50/15.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 17 сеп 2009 23:41

Може и да имате право... За ровене в сняг сте несъмнено прави, но за хлъзгава настилка продължавам да се съмнявам кое е по-подходящо...

Аз и зиме и лете карам с 205, до момента не съм имал проблеми включително и в сняг. Миналата зима потънах безпомощно, но около мен имаше още 5 коли с всякакви гуми, които също не минаха без бутане, така че по това не мога да съдя :)

Но както казах и аз зимъска съм на метални джанти по гореизброените съображения...

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Чет 17 сеп 2009 23:43

Един написа:Широка гума = по-малък натиск на единица площ => като има сняг не може да нагази добре.

Все пак ако летните и зимните са еднакви 175/65R14 повечето доводи отпадат. Не разбрах само при много демонтажи има ли риск от надиране или други деформации?

По принцип не е проблем да се сменят гумите, но не е и много изгодно защото за монатаж/демонтаж, баланс ти вземат поне 5лв.
Ваското 1 е казал повечето причини.
Това което мога да допълня - зимата алуминия става по-крехък и по лесно може да се счупи джантата. Също ако джантите са по-отворени ( примерно петолъчки) ако колата зимува навън има вероятност при валеж и вятър да се обледенят спирачните апарати.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 17 сеп 2009 23:57

Макар и малко по-встрани от темата, но все пак по нея - много хора ме съветват да НЕ слагам тасове на металните джанти зимно време, тъй като се задържа сняг и ръждясвали по-бързо....

Какво ви е мнението и как постъпвате вие?

Миналата година си купих тасове по "оптически" съображения и си карах зимата с тях...

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Чет 17 сеп 2009 23:59

Зимата си карам с железни джанти и оригинални тасове. За 4 зими не са ръждясали :)

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пет 18 сеп 2009 8:43

Аз пък зимата карам 205, лятото 195 :lol: Ко да се прави, дойде си с такива зимни, летните предпочетох да ги взимам оригиналния размер за колата пък и гумите които ми харесват ги няма никъде на 205/65/15 :lol: На зимните ралита карат в сняг за тва ползват тесни гуми + карат все едно са с шейни, винаги с пързаляне... според мен в градски зимни условия е по-добра по-широката гума, а най-добра е предписаната от производителя... да сте чули някой модел автомобил с предписан един размер за зима и един размер за лято? :Mr Green Fun

Потребителски аватар
nigga
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nigga » Пет 18 сеп 2009 12:33

миналата зима карах с летаците с гуми 185.проблем нямаше освен че лака на джантите беше тръгнал преди зимата и тръгна малко поваче.така че ако дьантите са добри мисля че няма място за притеснение

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”