Ще ми вземат книжката за нищо, помощ ...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
trismagis
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Ще ми вземат книжката за нищо, помощ ...

Мнениеот trismagis » Вто 11 апр 2006 3:34

Хора, помагайте, ако има юристи тука, или някой се е борил и знае ...

За какво става дума - тя случката е дълга и широка, но в общи линии е следната - миналата година септември месец (тъкмо бяха гръмнали някакъв на петте кьошета и бяха задръствания до хоризонта) в една малка еднопосочна уличка с паркирали коли от двете страни свалих на заден пласмаската на огледалото на едно волво, дето беше паркирало отляво. Собственика се оказа до колата - зе си парчетията и ме гледа жално. И аз му викам - кво правим, пич. То задръстване мамата си джаса, отзад някви линейки, бе мазало. И той вдигна рамене и си тръгна, а то и беше невъзможно даже да сляза да се разберем. После явно решил, че си иска парите от гражданската, та се обадил на КАТ. Сигурно ги е чакал 6 часа, ама той явно там си живее. Та има казал, че съм го ударил и съм избягал от местопроисшествието и писал майка си ли, баба си ли, незнам, за свидетел. А то кво бягство е било - не е истина - придвижвах се от там до Руски паметник (100те метра локално на Македония) поне 30 мин. Та викат ме след известно време сините човечета и викат - страшни работи си правил. А аз въобще не зацепвам за кво иде реч. Видях, че по тва време даже не съм бил собственик на колата и им викам - не ме занимавайте. 4 месеца по-късно ми звъни авера от който я купих колата и вика - ходи се оправяй, че мене ме привикаха. Е, миналата седмица (8 месеца след случката) получих призовка. Днеска ходих, и няма как - признавам - иначе топя авера. И виждам - тоя ударения, някакъв Монтански келеш (пише му номера на колата в акта) казал, че съм бягал. Днеска писах 2 часа в КАТ обяснения надълго и нашироко и тоя като ми написа акта - гледам в него пише, че съм нарушил

Код: Избери всички

чл. 123 ал. 1 т. 1,3, буква "В" от ЗДвП
т.е. не съм спазил задълженията си като участник в ПТП. Което се наказва с от 1 до 6 месеца без книжка и от 50 до 200 лв по

Код: Избери всички

чл. 175, ал. 1, т. 5.
Малий, заради някакъв глупак да ми земат книжката за нищо... Дайте някакъв съвет кво да правя - има ли смисъл да обжалвам акта сега в 3-дневен срок, или после направо наказателното постановление и въобще имам ли някакъв шанс, при положение, че е мойта дума срещу неговата, а той си има свидетел? Че то така той може да си каже произволен номер и ше му разкажат играта на някой нищо неподозиращ човечец... Най-тъпото е, че същинското нарушение е няква смешка (чл. 40, ал. 2), а тоя скапаняк ме набутва най-нагло за нещо, което въобще не съм направил. А смешното в случая е, че тия 20 лв. обещетение така или иначе ще ги гледа през крив от Монтата, а и най-вероятно са му написали акт за неправилно паркиране :twisted: ...

Потребителски аватар
landwarrior
Автомобил:
Двигател:

Re: Ще ми вземат книжката за нищо, помощ ...

Мнениеот landwarrior » Вто 11 апр 2006 4:54

trismagis написа:...
аз лично съм във защита на потърпевшия(т.е не ти) ,нещо вече взе да става навик да се закачат брони ,огледала и да се бяга :evil: :evil: :evil:

Потребителски аватар
varkulaka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот varkulaka » Вто 11 апр 2006 6:50

Обжалвай възможно е наказанието ти да падне на половина

Потребителски аватар
Sir T
the STIG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sir T » Вто 11 апр 2006 8:54

издири кретена .. разберете се да му платиш щетата или да я отремонтираш и да оттегли иска! .. после ти си реши дали да му върнеш нервите?!

аз имах подобен проблем преди години само, че с телесна повреда, искаха да ме съдят, защото понабих един, къде нещо псувал и заплашвал майка ми като пресичала .. позакърпиха го в болницата и отиде и подаде жалба, започнаха да ме викат, да ме разпитват .. като последния престъпник. Понабих го пак и него и брат му .. и се отказаха.

Не те съветвам да правиш саморазправи, но мисля, че може да минеш по-безболезнено и този ми се струва, че иска да изкара някой кинта.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Вто 11 апр 2006 9:09

Свидетел се оборва с друг свидетел. С теб не е ли имало някой?

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 11 апр 2006 10:29

vasstop написа:Свидетел се оборва с друг свидетел. С теб не е ли имало някой?

е как да е нямало :) поне 3-ма приятели са били в колата му :)

Потребителски аватар
borss
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот borss » Вто 11 апр 2006 11:14

Обжалваш в регламентираните срокове и после те препращат в софийски-градски съд.Там вече си се съдите ама оня на дали ще дойде от Монтана за 20 лв. и мижава застраховка.Иначе аз ги осъдих и то като си бях виновен за превишена скорост - ебати държавата :не: :patriot
mod edit: wili98
малко съм редактирал смо в скобичките за да няма засегнати..

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 11 апр 2006 11:20

да поправя малко писаното по-горе....съда е районен, ще се съдите с държавата, в лицето на КАТ, пострадалия я го викат като свидетел, я не....
шанса ти е като обжалваш постановлението да има процесуални нарушения в него или да намериш свидетел 1-2 които да оборят констатациите на КАТ в акта
най-добре е да си намериш адвокат :roll: , за съжаление като нищо могат да те лишат от правоуправление :cry:

Потребителски аватар
trismagis
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот trismagis » Вто 11 апр 2006 14:07

мдам май ще е най-добре до го намеря и да се оправяме с него ... ако успея да го намеря и ако има право да си оттегли жалбата на тоя етап?

Както и да е, конкретния въпрос е дали сега в 3-дневния срок да пиша възражения по акта за тоя чл. 123 ал. 1 т. 1,3, буква "В" от ЗДвП - т.е. ако не го направя, после не си ли губя правото да обжалвам, след като подписвайки акта един вид съм се съгласил, че не съм спазил задълженията си като участник? И ако сега отида да пиша възражения, кво да напиша - "ми не съм го нарушил"?

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 11 апр 2006 15:16

непишейки възражение, не губиш право на жалба...а с тоя няма кво да се оправяш щото ти отношения с него нямаш повече, отношенията ти са с държавата в лицето на кАТ-пиша го за втори път...

Потребителски аватар
trismagis
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот trismagis » Вто 11 апр 2006 15:23

ок мерси ... явно ще чакам постановлението и ще го обжалвам ако много са ме порязали ... и ще си търся свидетел :roll:

Потребителски аватар
Sir T
the STIG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sir T » Вто 11 апр 2006 16:07

Тичай тогава при някой адвокат бързо .. :roll: В моя случай беше друго, колегата е прав, че нямаш вече отношения с него .. не се бях замислил!

VANKATA
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VANKATA » Вто 11 апр 2006 16:45

Пиши го него за свидетел от твоя страна :D .Ката се разкара няколко пъти до съда, сам ще оттегли жалбата.Няма жалба-няма дело.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 11 апр 2006 17:21

VANKATA написа:Пиши го него за свидетел от твоя страна :D .Ката се разкара няколко пъти до съда, сам ще оттегли жалбата.Няма жалба-няма дело.

Колега в момента, @trismagis ще обжалва постановленито в КАТ.. както беше обясненов вече @trismagis и онзи другият нямат нищо общо...

Потребителски аватар
maistora_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maistora_1 » Вто 11 апр 2006 18:43

веднага ти ставам свидетел!
само че през деня съм ангажиран!
но си мисля че ще се намери кой да ти стане свидетел, но си мисля че ако си имал свидетел вече е трябвало да го опишеш в обясненията...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”