Грешно отчитане на температурата

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
единак
Автомобил:
Двигател:

Грешно отчитане на температурата

Мнениеот единак » Съб 17 апр 2010 12:44

Колеги, от няколко дни съм под пара, заради стрелката на температурата на таблото. Правя уточнение, че колата е Ауди А4, 2001, питах и в ауди форума, но там нещо не им се отговаря сякаш.
Значи. Не термостат, не и датчик, сменени са и двата преди около две седмици, вече не записва грешки. Освен това по ВАГ–КОМ температурата на колата се върти около 90, а стрелката вече показва 115. Още като смених термостата и си достигна работна температура видях, че е една идея над 90, но го отдадох на новия датчик/зелен, от фв гараж/, всъщност дори когато термостата не работеше, но я натисках по магистралите достигаше пак до над 90. Послепенно обаче стрелката започна все повече да отива надясно. Подчертавам, че температурата си е нормална и няма грешки за датчик. Забелязах, че с всяко дване на контакт стрелката се изстрелва нагоре и съвсем малко отива повече в дясно. Така лека полека вече стигна до тия 115. При абсолютно студен двигател, при контакт отчита направо от 75.
Вчера свалях таблото, гледах го отзад, но изглежда, че нито един от уредите не може да се свали. Дори не успях да измъкна стрелката, страх ме беше да не я счупя. За горивото и температурата има по една малка бобинка и нищо друго, стрелките сякаш влизат вътре.
Моля дайте съвет как да си върна стрелката да показва нормално и да спра това пълзене вдясно, когато се изстрелва нагоре.

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Re: Грешно отчитане на температурата

Мнениеот groznika » Съб 17 апр 2010 13:54

Бих заложил отново на датчик. Ако имаш възможност да за проба да изнамериш работещ ще е най-добре.

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Съб 17 апр 2010 15:22

Защо тогава всеки път като дам на контакт и стрелката малко се мести в дясно?
Имам чувството, че от скоростта на преместването и инерцията и нещо лекичко приплъзва...Но пък като я въртях снощи нищо не мръдна никъде.
Пък и вероятно щеше все някаква грешка да изкара...

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Съб 17 апр 2010 20:54

Ще следя темата с интерес, тъй като моят кумец има същия проблем със ауди а3. Не е от датчика, сменил го е два пъти все с оргинални. Ходи на много майстори, но без успех. По същия начин компа отчита 90 градуса, а на таблото са 115

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Нед 18 апр 2010 18:19

Спуках се да чета из нета, руски, английски... никой не се е сблъсквал с такъв проблем. Освен това от симптомите за кофти датчик никой не съответства.
Не мога да разбера мехнично ли е отклониението или електронно. Изглежда сякаш, че датчика/или компа/ подава малко по-високо напрежение, но как да се измери не знам. И защо ще се увеличава по малко с всяко палене?
Някой знае ли как да се извадят стрелките, че поне да видя дали не е поддало нещо механично в основата на стрелката, там където влиза в бобината. Какъв им е принципа на действие на тия стрелки - с котва и по бобината или има жичка вътре?

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Нед 18 апр 2010 23:39

А самото табло ??

В него е проблема... :banghead:

katri71
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katri71 » Пон 19 апр 2010 8:26

Код: Избери всички

А самото табло ??

В него е проблема... :banghead:

Точно така, колегата много правилно го е написал - калпава спойка в таблото.Аз имах същия проблем - разреши се след сваляне на таблото и презапояване, а във форума на Ауди тази тема е обсъждана - спомнян си ,че на времето и аз оттам получих инфо.Проблема е повсевместен за почти всички модели на Ауди, които не са в първа младост.

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Пон 19 апр 2010 10:35

Тръсих доста из форума, но нищо подобно не видях... Може и да съм пропуснал.
Ще ти бъда благодарен да поясниш къде да я търся тази слаба спойка... Таблото е много шибано, нищо не може да се извади. Единствено имаш достъп до гърба на платката.

Потребителски аватар
valsn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valsn » Пон 19 апр 2010 16:15

Колега разгледай този линк, аз минах по същия път миналата есен, като през зимата беше добре, а сега при първите по топли дни се качи отново на 110С :roll:
http://cs.vwclub.bg/forum/viewtopic.php ... w=previous

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Вто 20 апр 2010 14:18

Това е нещо различно, при мен друго се получава.
Вчера, след няколко последователни запалвания стрелката изпълзя почти до 120. Ядосах се и започнах да давам само на контакт, за да видя какво ще стане като ги стигне 120-те. Обаче по едно време спря да се качва нагоре и реших, че е стигнала някакво ограничение. Оставих да поработи малко и си беше почти на 120, а като загася и стрелката падне - почти до 80.
Днес сутринта паля и виждам, че стрелката самостоятелно се е върнала да започва пак от 70 и като загря отиде на 110-112, закова там и не мърда. Не знам какво да си мисля, ясно, че не е механично, а електронно...
И друг въпрос - отворих капачката на маслото при загряла кола и видях, че излиза пара. Не пушек, а пара. От щеката също. Без да духа, просто се ветрее леко. Времето тук беше по хладничко и леко влажно. Това нормално ли е? Колата по ВАГ–КОМ си беше пак на 90.9

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Вто 20 апр 2010 14:26

Нормално е...Нали е топло маслото... :да:

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Пет 23 апр 2010 11:24

Готово. Оправих я...засега.
С ВАГ КОМ пуснах тест на инструментите на таблото и когато всички стрелки трябваше да сочат в средата тази на температурата си беше с отклонението.
Успях да я сваля, доста силно се дърпа докато излезе. Стрелката е на много тъкна метална ос, но пак уточнявам - колата е Ауди А4, 2001. Искаше ми се да я залепя, като я слагах обратно, но реших, че ако се наложи да се вади пак само с чупене ще стане и се отказах. За сметка на това я натиснах малко по-навътре.
Сега единствено остава да разбера дали термостата ми работи само на малък кръг от гореописаните симптоми...?

P1020726.JPG

P1020727.JPG

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”