Как да платим фиш онлайн

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Как да платим фиш онлайн

Мнениеот maxpayne » Нед 16 май 2010 11:01

Наложи се да платя един фиш онлайн вчера (написан ми съвсем неоснователно, ама това е друга тема), та реших да пусна една тема за това. За варианта през epay.bg намерих едно много добро обяснение от форума на мазда, затова просто ще го препиша като предварително благодаря на потребителя CyberGene, за труда. За варианта през онлайн банкиране вижте втората част малко по-надолу, конкретния пример е за ПИБ, която ползвам аз, но самото попълване предполагам е аналогично навсякъде:

ПЛАЩАНЕ ПРЕЗ EPAY.BG

1. Логвате се в https://www.epay.bg/.
2. От менюто горе избирате "Преводи"
3. От списъка избирате "Изпратете многоредово бюджетно платежно нареждане"
4. В появилата се форма попълвате информацията по следния начин:
kat_fish_epay.gif

- "Платете с" - избирате дебитната карта или микросметка (Преводите, наредени с банкова карта до 11:00ч., се изпълняват на следващия работен ден, а тези, които са потвърдени след 11:00ч. - за два работни дни. Пример: Ако наредите превод в сряда след 11:00ч., сметката на получателя ще бъде заверена със сумата на плащането в петък. Преводите, наредени с микросметка до 15:00ч., се изпълняват на следващия работен ден, а тези, които са потвърдени след 15:00ч. - за два работни дни.)

- Име на получател - МВР (според някой трябва да се пише НАП, но аз лично ползвах МВР)

- Номер на сметка на получателя (IBAN) - Вижте от фиша. За момента това е BG25BUIB 9888 8193 9450 00

- Вашето име - това е ясно, попълнено е автоматично от системата.

- Вашия "единен идентификационен код" (ЕИК/БУЛСТАТ)[/b] - оставя се празно (освен ако не сте фирма, но в такъв случай не знам какво се прави)

- [i]Вашия "единен граждански номер" (ЕГН)
- попълвате си ЕГН-то.

- Вашия "личен номер на чужденец" (ЛНЧ) - оставя се празно, освен ако не сте чужденец.

- Сума - сумата, която е написана във фиша ви.

- Основание - "ФИШ-КАТ СЕРИЯ-А N-0987596", като замествате серията и номера да са тези от вашия фиш, написани са най-отгоре на фиша.

- Код за вид плащане - "115092", този код го пише на фиша най-отдолу след IBAN на сметката. От април 2009 е "115092", но все пак си проверете във фиша да няма промяна.

- Вид и Номер на документа - "9А0987596" - 9-ката в началото указва, че става дума за фиш и е задължителна, а след това слято пишете серията и номера на фиша.

- Дата на документа - въвеждате датата, на която ви е написан фишът (пише я на самия фиш).

Ето и темата, от която е взето горното: http://forum.mazdabg.com/viewtopic.php?t=17299

ПЛАЩАНЕ ПРЕЗ ОНЛАЙН БАНКИРАНЕ (конкретно при мен през ПИБ, но то е аналогично която и банка да ползвате)

1. Логвате се във Виртуалния Банков Клон
2. Отивате на "Плащания"
3. От менюто в ляво избирате "Плащане от/към бюджета"
4. Попълвате както следва:
kat_online_banking.gif

Обясненията кое какво е са идентични с горния пример към epay.bg, затова няма да ги повтарям
5. След попълване натискате на бутона "Подпиши"

Това е

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”