Двигателя на 2006 година.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Bratt
Drivers wanted
Автомобил: MKII
Двигател: EZhko

Двигателя на 2006 година.

Мнениеот Bratt » Сря 31 май 2006 11:27

1.4-литровият TSI бензинов мотор на Фолксваген, който дебютира наскоро с моделната серия на Golf GT, беше избран за най-добър нов двигател на 2006 година.

Силовият агрегат на Фолксваген се нареди на първо място с 250 точки, изпреварвайки всички нови предложения, представени на световната автомобилна сцена през тази година.
Международната награда Двигател на годината (International Engine of the Year Award) се присъжда ежегодно от жури от автожурналисти от 29 държави.

Новото поколение TSI мотори на Фолксваген бележи забележителен пробив в автомобилната индустрия и очертава нова ера при бензиновите мотори, комбинирайки най-добрите технологии от бензиновите и дизеловите двигатели.

Двигателят е 1.4 литра и е създаден по новата технология TSI (Torque Strong Twincharger – система за двойно нагнетяване). Той представлява FSI двигател с директно впръскване на горивото с два турбокомпресора – единият механичен, а другият, задвижван от отработените газове. Те са свързани последователно, като при ниски обороти работи механичният компресор, осигуряващ равномерно нарастваща мощност още при старта, а при високи обороти от изгорелите газове се задвижва другият.

Благодарение на това максималната мощност на двигателя е впечатляваща – 170 конски сили. В същото време средният разход на гориво е изключително нисък – 7,2 л/100 км. В резултат 1.4-литровият двигател притежава мощността на 2.3-литров агрегат, а разходът на гориво е с 20% по-нисък. Скоростната кутия е шест степенна, механична.

Благодарение на комбинацията между положителните характеристики на механичния и на турбокомпресора, двигателят се отличава с голям въртящ момент, равномерно ускорение и постоянна мощност. Това е и причината автомобилите с TSI мотори да имат подчертано спортен характер. Ускорението от 0 до 100 км. е 7,9 сек.

На българския пазар TSI моторът се предлага при моделите Golf, Golf GT и Golf Plus.

Източник: http://dnes.bg/article.php?cat=8&id=22939

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Сря 31 май 2006 11:30

Още като прочетох заглавието, и знаех за кой двигател става въпрос ;-)

Наистина, много интересен двигател, дано да се докаже и като издържлив и безпроблемен!

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 31 май 2006 11:34

мдааа, а няма ли да има доста малък ресурс тоя малък двигател +тия големи коне+два компресора :roll:

Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mucho » Сря 31 май 2006 11:35

дип, че съм пълен профан в теа неща, ма тва което прочетох адски ме впечатли баси ;) ... аз по принцип съм фен на бензинките и ся чета и не вярвам на ушите си, и ми са чини туу гууд ту би тру ем малолитражка ем мощна ем икономична са устаа и да е евтина и вечи са маам ут тоа жуот ;)

Потребителски аватар
alex synchro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex synchro » Сря 31 май 2006 11:36

Времето ще покаже за тоя мотор...ммдааа

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Сря 31 май 2006 11:39

Бих го пробвал на моя Голф.

Потребителски аватар
Bratt
Drivers wanted
Автомобил: MKII
Двигател: EZhko

Мнениеот Bratt » Сря 31 май 2006 11:41

brabus написа:Бих го пробвал на моя Голф.

мдаа..и после па ли ше викаш, че си сток отсекъде? mhihi mhihi

Потребителски аватар
zmej
Автомобил: Audi 8D5 Quattro
Двигател: AJL
Контакти:

Мнениеот zmej » Сря 31 май 2006 11:42

brabus написа:Бих го пробвал на моя Голф.

АААА, и аз се записвам на опашката... Току виж ми паднал и данъка... mhihi mhihi

Потребителски аватар
alex synchro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex synchro » Сря 31 май 2006 11:46

Малеее хората какво измислят, а ние какво караме... :cry: Ужасссс...

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Сря 31 май 2006 11:57

Тони, аз съм си сток, нищо собственоръчно направено няма. Всичко е купено, значи произведено, значи сток от всекъде.
Така сега по темата. Туй двигателче беше сравнено в Аутобилд с 2.0FSI 150 кс, с 2.0 TDI 170 кс и с 2.0 TFSI 200 кс. в различни модификации на Голф 5 (сещате се кои са).
Гералд Чайка (редактора, на който имам най-много вяра) написа, че най-добрия избор за Г5 (цена, подръжка, разход, динамика и т.н.) е 1.4 - 170 кс!
П.П. В САЩ верно го чакат този двг, за да почнат да го присаждат в Г2 ките. Защото е много лек (собствено тегло), компактен и в същото време достатъчно мощен за кола от 1 тон.

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Сря 31 май 2006 12:21

Дори предостатъчно мощен :twisted:

И все пак аз лично бих предпочел ТДИ-то, а Чайка по принцип не харесва много помпа-дюзата (във всеки тест ги плюе, че не работели равномерно, и че били много шумни). Освен това мощността на ТДИ-то не се разгръщала равномерно.. :roll: Въпреки всичко, двата двигателя са на кантар - ТДИ-то е по-икономично, а ТСИ - разгръща плавно мощността си и благодарение на компресора дърпа яко още от ниските обороти.

Колкото до ресурса - мисля, че като ресурс в км няма да има проблеми, а ако има такива, то те ще идват от турбото и компресора.

Потребителски аватар
alex synchro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex synchro » Сря 31 май 2006 12:23

еееее мисля си, че новият TSI ще е по-добър от TDI...с тея два компресора :twisted:

освен това е бензинов...

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Сря 31 май 2006 12:36

synchro написа:еееее мисля си, че новият TSI ще е по-добър от TDI...с тея два компресора :twisted:

освен това е бензинов...

По-добър е като динамика (разгръща мощността си плавно), по-тих е, по-компактен, по-лек. За цената не знам...

ТДИ-то обаче е по-икономично (харчи литър по-малко средно, а и нафтата е по-евтина, а ТСИ-то върви само с бенз 98 и нагоре).

Потребителски аватар
Genadi75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Genadi75 » Сря 31 май 2006 12:43

когато искаш мошност и да се кефиш какво снзчение има колко харчи? ако търсиш икономия вземи някоя 3 цилиндрова 700-800 кубика кола и глей икономии:) тоз нов двигател ми се струва здрав ураган жалко че скоро няма да можем да му се кефим :x :cry: :x :roll:

Потребителски аватар
dimoboy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dimoboy » Сря 31 май 2006 12:56

: vw fen

Е нема такъв двигател!!! Тва в Аутобилд и аз го четох ама доколкото разбрах ТДИ-то няма да се продава в БГ.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”