занасяне по снега...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Ixidor
Автомобил: VW Bora 2.0 -- Honda CB500-R
Двигател:

занасяне по снега...

Мнениеот Ixidor » Пон 15 фев 2010 15:17

Сигурно има подобни теми, но да споделя какво ми се случи днес.

Прибирам се от Пловдив за София. Вали не много силен дъжд. В началото на изкачването за тунела го обръща на сняг и вече към Ихтиман платното е яко киша, но се трае все още. Някъде към Вакарел карам на по прав участък без грам завой, когато виждам че колата пред мен (към 50м дистанция) започва много сериозно да суче задницата. Аз пускам аварийките да внимават тези зад мен и отпускам педала на газта (карам някъде с 70-80). И след 10-20м усещам че и моята кола (Golf 3) започва леко да носи. В следващия момент яко занасям и резултата е 180 градуса пирует и удар в мантинелата със задницата. Добре че зад мен нямаше никой (или бяха далече).
И на мен и на колата нищо ни няма. В паниката успях само да навия волана наобратно (без резултат) и нищо друго. И всичко това се случва на идеално прав участък без грам дупки... Просто не мога да повярвам... Може би беше заледено..

Отпред съм с чисто нови зимни гуми (Debica), a задните са летни с добър грайфер (за което се признавам за виновен, но досега никога не е ставало така).
В момента съм леко стресиран и се чудя какво се прави в такива случаи? Как може да се овладе колата? Ако някой може да сподели малко опит... :horror:

Потребителски аватар
actros1846
Автомобил: AUDI A4 B5 1.9 TDI Avant Facelift
Двигател: AFN 1999

Re: занасяне по снега...

Мнениеот actros1846 » Пон 15 фев 2010 15:20

Една предавка надолу и гас нищо друго :да:

Потребителски аватар
kacarov_dupnitsa
Автомобил: Ауди А6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kacarov_dupnitsa » Пон 15 фев 2010 15:25

Добре че си жив и здрав това е най-важното

Аз забелязах нещо при последното ми лигавене, тук на летището. Значи когато тръгне колата да се занася, ако пусна волана тя се изправя много по-бързо от колкото, ако тръгна да вия волана на ляво на дясно, това е мнение само според мен до колкото, аз установих.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пон 15 фев 2010 15:36

Проблема ти веднъж е в летните гуми отзад. Второ в рязкото връщане на газта понеже си с предно предаване.

В твоя случай или се дава газ, като се върти волана по посока на занасянето или се натиска съединителя и пак се върти волана в посоката на завъртане.

Потребителски аватар
Golf_Diesel_
Автомобил: Vw Golf 5 TDI
Двигател: BMM

Мнениеот Golf_Diesel_ » Пон 15 фев 2010 15:38

actros1846 написа:Една предавка надолу и гас нищо друго :да:

Само така, но за съжаление в повечето случаи човек няма време да направи това или от паниката просто изключва всичко и първия инстинкт е да натисне спирачката и тогава става мазало. В тая киша е изключително хлъзгаво :024:

Потребителски аватар
kriso_g
Автомобил: MK4 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот kriso_g » Пон 15 фев 2010 15:46

само педала на гаста оправя нещата,стига да се сетиш да го направиш,че в такива моменти си е трудно и всичко става за части от секундата :)
Поздрави
радвам се че си жив и здрав :beer
а ламарини във форума има колкото искаш :idea:

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пон 15 фев 2010 15:53

Колега коварни са летните гуми отзад! Аз съм с чисто нови летни отзад и ми се случи скоро 3-4 пъти да въртя наляво надясно с газ докато се фиксира курса. На същия лед ако си със зимни гуми и отзад с 1 до 2 корекции на волана си готов ;)

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 15 фев 2010 15:55

Andonov написа:Проблема ти веднъж е в летните гуми отзад. Второ в рязкото връщане на газта понеже си с предно предаване.

В твоя случай или се дава газ, като се върти волана по посока на занасянето или се натиска съединителя и пак се върти волана в посоката на завъртане.

:да: Ето това е най - точното обяснение на проблема.
Как с летни гуми макар и задни бе пичове в това време!!? :horror: :banghead:
Две второупотребни гуми по 20 кинта но зимни вършат къде по чудесна работа от тия летни с голям грайфер, ако иска някой може и да се пробва това.

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Пон 15 фев 2010 17:41

К.Одаджийски написа:
Andonov написа:Проблема ти веднъж е в летните гуми отзад. Второ в рязкото връщане на газта понеже си с предно предаване.

:да: Ето това е най - точното обяснение на проблема.
Как с летни гуми макар и задни бе пичове в това време!!? :horror: :banghead:
Две второупотребни гуми по 20 кинта но зимни вършат къде по чудесна работа от тия летни с голям грайфер, ако иска някой може и да се пробва това.

подкрепям- грешката ти е задните летни гуми. ако си бил със зимни вероятно е нямало да се засучеш. разбира се и те си имат граница и не може да се очаква, че ако пуснеш газта на 5000 оборота със 120 няма да занесеш. втората грешка е точно отпускането на газта, зимата всички движения са плавни, научи се да отпускаш газта плавно, както и си преодолей инзстинкта за спирачка, газта зимата върши много по-добра работа, дори често ми се случва да карам на 3 или 4 извънградско при такива ситуации, за да съм по-близо до макс въртящ момент, а не на 5 с 60 и да няма никой като дам газ да ме издърпа

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Пон 15 фев 2010 17:54

темата ме заинтригува, и то защото и на мен ми се случи нещо такова в началото на зимата. Но скоростта беше по-ниска -към 40-50км/ч. Това спаси ламарините и мен. Като върнах лентата след случката установих, че грешката ми е била че съм пуснал всичко в колата- газ, спирачка и волан. Нарочно после излязох на широко, силно заснежено място и си правих експерименти с колата с цел наблюдение на поведението(моето и на колата) при различни видове занасяне. И да, при предно предаване оправията е умело боравене с газта. И леко въртене по посока на занасянето. Но да не забравяме, че твоята скорост никак не е за пренебрегване :024: Както казаха колегите- радвай се че си минал с "малкия дявол".

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Пон 15 фев 2010 19:11

Да не се случва на никой - икономиите от некупуването на зимни гуми за задната ос / на коли с предно / - масова практика у нас , в случая не водят до сигурно пътно поведение - както се е убедил и колегата ....
Но всеки си решава за себе си - но ако заради такива икономии - някой ме халоса мен - или като водач - или не дай си боже като пешеходец - :rocketwhore

Потребителски аватар
Съмнителният
Автомобил: Bora 4 motion
Двигател: BDE 2002

Мнениеот Съмнителният » Пон 15 фев 2010 20:32

На мен ми се случи нещо подобно при спускане на Пампорово със стара ми кола - Клио.Отпред зимни с вериги, отзад чисто нови летни и резултата при леко натискане на спирачката - 180 градуса и в другото платно и си рекох повече такива експерименти няма да си правя.Сега колата вече се обува с четири зимни и съм като Петър Попангелов по снега. :024:

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пон 15 фев 2010 20:48

Точно по този въпрос бях чел статия от немски експерти че независимо дали колата е с предно или задно предаване по добрите гуми трябва да се карат на задната ос.Бях пуснал и тема по този въпрос но не пожъна голям успех.Да се кара с две зимни и две летни гуми направо е :screwy но всеки сам решава как да си счупи главата.Мен в случая по ме притеснява това че са застрашени и околните.

alexnz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alexnz » Пон 15 фев 2010 21:34

Колега, и аз съм имал абсолютно същия инцидент, само че без ПТП; и аз съм с_ Голф 3 и задните гуми ми са летни, иначе предните са уникални Мишелинки зимни ....Че моето мнение е следното при такива ситуации според мен. Въртиш волана в посока на занасянето, сваляш предавка и газ. Не знам, това при мен винаги е помагало.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Пон 15 фев 2010 23:00

С летни гуми като стъпиш на по-хлъзгав участък не можеш да направиш кой знае какво. Дори да са чисто нови, под 5 градуса стават твърди като пластмаса и на сняг/лед нямат никакво сцепление. По-добре някакви зимни втора употреба по 20лв парчето, но да са меки поне... Иначе за изправяне - контриране с волана и газ. На село като се пързалям по черните пътища върши работа стига задницата да не е поднесла прекалено много.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”