Зимни гуми - сравнителна оценка от хора с опит с различни модели гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Зимни гуми - сравнителна оценка от хора с опит с различни модели гуми

Мнениеот Vlad777 » Сря 10 дек 2014 9:47

Изписа се доста за зимните гуми, особено кой с какви кара, което освен за разпределението на пазара не дава съществена и полезна информация. За тези, които се интересуват - част 1 на темата: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Настоящата тема нека бъде по-прегледна и полезна за четящите. icon_idea

Моля в темата да пишат хора, които имат опит с поне 2 модела зимни гуми на един автомобил (или един клас) и които могат реално да дадат сравнителна оценка коя гума и ЗАЩО предпочитат пред другата.

Мнения от сорта "Купих си гуми XXXX много са яки, спират и тръгват" няма да се толерират, в случай, че не дават реална оценка, сравнено с други конкретни модели изпитани гуми.

Потребителски аватар
Golf_Gogo
Автомобил: Passat Alltrack B8 + Golf 4
Двигател: 2_0 TDI DFCA + 1_6 16V BCB

Re: Зимни гуми - оценка и мнения от хора с опит

Мнениеот Golf_Gogo » Сря 10 дек 2014 10:09

Размер 195/65/15, нови гуми, съотношение цена/качество:
1. Continental TS850 - най-добрата гума, която до момента съм ползвал и се предлага на пазара към даденият момент, заслужава си парите. Без забележки на сухо, мокро, киша, сняг и лед.
2. Michelin Alpin A4 - доста добра гума, но предвид разликата в цената с Континетала бих предпочел него. Представяне почти като Континентала, но на сняг и лед се представя по-зле (все пак добро поведение).
3. Vredestein Snow Track 3 - разочарован относно качествата на гумата, особено предвид цената й. На сняг и лед я няма никаква, особено сравнена с Континентала и Мишлена.
Към момента карам с Мишлена, но определено съм най-доволен от Континентала.

Потребителски аватар
Burner_inc
Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
Двигател: BLS 2009

Мнениеот Burner_inc » Сря 10 дек 2014 12:39

Размер 195/65/15:
1. Debica Frigo2- Добро поведение на сняг, на сухо са задоволителни, ако не се кара прекалено агресивно, а на мокро и киша представянето им не е добро, особено в завой- много бързо губят сцепление при странично натоварване.
2. Goodyear UG7- Добри на сняг, на сухо са добри, на мокро и киша задоволителни и губят сцепление при странично натоварване по-късно от Debica-та.
3. Goodyear UG8- Отлични за мен показатели във всички категории, като при мокра настилка посволяват и по-агресивно шофиране, без да губят сцепление.
4. Goodyear UG9- За тях впечатление към края на зимата.

Всички изброени гуми са карани и се карат на Голф 4 ТДИ и са в гореспоменатият размер

nanobanano
Автомобил: Vento 1.9TDI Smart 600cc 1999
Двигател: AHU 1997

Мнениеот nanobanano » Сря 10 дек 2014 12:43

Сава ескимо с3+ Очаквах повече на сняг,въпреки че ги дават много добри на сняг.Малко играе колата но е управляема в снега.Континентал тс850,за сега много добра гума,но още не е видяла снега :) На кал се представя повече от прекрасно.На сухо и мокро също.И двете чисто нови,савата ще я карам втори сезон,но каучука си седи мекичък.Това е на 2те ми коли на водещите колела като сменям колите постоянно и мога да направя съпоставка.

Потребителски аватар
Netasq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Netasq » Съб 27 дек 2014 8:18

Нека се разпиша и в тази тема с малко опит. Тествани Continental Ts 850 на BMW 5 и VW Passat в Пампорово. Изключително добро поведение. Системите на колите се включват в по-екстремни случаи.

Сравнение с Vredestein Snowtrack 3, които смятах за многж качествени.
Имам опит с Alpin A4, които на задното предаване се държаха джбре само 2 зими. На Лед за мен са номер 1.
На служебна Dacia имам добри впечатления от Debica Frigo.

Последна промяна от Netasq на Съб 27 дек 2014 10:18, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 27 дек 2014 8:50

В сравнение с кои гуми?

Потребителски аватар
KKamenov
Автомобил: Golf MK5
Двигател: 1.6 FSI

Мнениеот KKamenov » Съб 27 дек 2014 9:26

То в България вече се радваме, като малки деца на сняг, защото е рядкост :)

Карал с размер 225/45/17 със следните гуми:

Sava - http://www.sava-tires.com/sava/emea/tires/passenger/eskimo-hp/
Fulda - http://www.fulda.com/fulda_home_en/tires/passenger/kristall-control-hp/

В ревюто на гумите точно са характеризирали гумите, така че няма какво да опиша повече. Повече съм доволен от Sava, но на лед карам на нокти, докато Fulda, на лед е по-добра, но на сняг се няма никаква стабилност. Като цена за този клас и размер мисля, че бяха около 200 лв на брой.

Колеги, няма най-добра гума, всичките си има своята слабост, както и при колите...

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Съб 27 дек 2014 15:19

Аз лично съм изкл. доволен от Goodyear Ultragrip 7+ размер 205/65/15, никога не съм закъсвал с тях, карах ги 3 г.
По тази причина пак си купих същите, ама още няма сняг.

Последна промяна от Vlad777 на Съб 27 дек 2014 15:24, променено общо 1 път.
Причина: СПАМ

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 27 дек 2014 15:24

Vlad777 написа:Моля в темата да пишат хора, които имат опит с поне 2 модела зимни гуми на един автомобил (или един клас) и които могат реално да дадат сравнителна оценка коя гума и ЗАЩО предпочитат пред другата.

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Съб 27 дек 2014 18:39

1.Lassa сноулейс2 175/70/14 много добре тъпче в сняг,бива на сухо,адски шумна,зле на мокро-трудно спира и се хлъзга,на лед никаква я няма,тежка но много здрава гума,държи на удари в бордюри и дупки,сравнително твърдичка е.
2.Гиславед еурофрост 175/70/14 - много зле на сухо,на мокро,сняг и лед се държи сносно но не съм очарован,в снега отстъпва на ласата.Тиха гума.
3.Континентал TS 850 195/55/15 на мокро,сняг,лед се държи доста добре,не ми харесва че има много меки бордове-разбирайте трябва да се пази много.На сухо малко отстъпва,много мека гума и лека,на мокро е малко шумна.Добро сцепление досега не съм я завличал при рязко натискане на спирачки,колата е без abs.
Това на пасат Б3 1990г.

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Пон 29 дек 2014 11:49

Накратко: Купих Пасата с гуми "Мишлен-Алпин" 205/55 R16, ДОТ 2002г. Два сезона карах с тях и не съм имал никакви проблеми. Понеже остаряха и си взех нови "Ласса-Snoways 3", същия размер. Като шум двете марки са сходни, като поведение на сух сняг и мокра настилка също, но Ласата отстъпва много на мокър сняг. В заключение: "Мишлен-Алпин" с ДОТ 2002г. и "Ласса-Snoways 3" с ДОТ 2014г. се държат приблизително еднакво (лично мнение).

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Пон 29 дек 2014 13:06

Малко отзиви от Goodyear UG9 в сравнение с Continental T850 и UG8 и Мишелин Алпин А4 и Клебер - модела им от преди 4 години, не го помня вече. Като цяло с кое да е от първите 3 се чувствам като снегорин. УГ 9 сякаш е с една идея по - стабилен в завойте при заледяване от Контито, но тук може и да е субективно и с още 1 идея по - добър от стария УГ 8. В сравние с Алпин А4 нещата седят вече доста идеи по - добре във всички компоненти. С клеберите колата тръгваше прилично, но по завойте никаква я нямаше.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Нед 11 окт 2015 21:11

...

Последна промяна от Vlad777 на Нед 11 окт 2015 23:05, променено общо 2 пъти.
Причина: Мнението не е по темата

Stif
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stif » Пон 12 окт 2015 14:31

Моето мнение е, че за качествата на гуми, произведени от някой производител трябва да се съди по сравнителните тестове /напр.на Ауто билд / при които се изпитват обективно и сравняват при еднакви условия различни размери и брандове. Това, кой с какви впечатления е останал карайки гуми от определен производител е субективна оценка и в повечето случай може да ни подведе тъй като до голяма степен зависи от опита на задкормилното устройство, автомобила и т.н.

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Пон 12 окт 2015 20:18

Ами напротив, навсякъде има тестове на гуми, не е лошо и да има и тема за субективни оценки. В случая субективното съвпада с обективното относно континентал тс850, към която се насочвам за тази зима. досега съм карал с гудиър ултрагрип 7, от които не съм зашеметен на сняг или лед.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”