Съвет относно зимни гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
El_Genesis
Автомобил: Toyota Avensis T25
Двигател: VVTI 2006

Съвет относно зимни гуми

Мнениеот El_Genesis » Пон 15 ное 2010 19:48

Здравейте, колеги! Според вас препоръчително ли е вече да се сложат зимните гуми макар и температурате да са 15-16+ градуса, а не са под 10. В момента може на въздуха да е толкова, но все пак асфалта си остава студен и зимните гуми имат сцепление така. Какво е мнението според вас ?

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Re: Съвет относно зимни гуми

Мнениеот bnick » Пон 15 ное 2010 19:53

Че асфалта е още по-горещ mhihi, особено на слънце :beer

Потребителски аватар
Presli82
Автомобил: Volkswagen Passat b2
Двигател: diesel
Контакти:

Мнениеот Presli82 » Пон 15 ное 2010 19:54

Мойто лично мнение е че е по - добре сега отколкото да падне сняг и да съм с летни и да се чудя как да мръдна...

Потребителски аватар
IvanMan
джедай
джедай
Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
Двигател: CRLB

Мнениеот IvanMan » Пон 15 ное 2010 20:35

В събота се прибирах към София около 16 часа и трябва да ти кажа, съжалявах че съм сложил зимните гуми.
От друга страна не се знае кога снегът ще ни изненада.

Потребителски аватар
El_Genesis
Автомобил: Toyota Avensis T25
Двигател: VVTI 2006

Мнениеот El_Genesis » Пон 15 ное 2010 21:48

Аз все още не съм ги сложил и все още съм на кантар дали да ги сложа. Много хора ги слагат вече и казват, че така трябва не зависимо от това, че било топло и слънчево време, асфалта не се влияел от това и той предразполагал използването на зимни гуми.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Пон 15 ное 2010 21:58

Може да изчакаш да паднат температурите под и около 7 градуса (дано не е скоро :) )
Сега си е по-добре с летни,друг е въпроса,че времето преметна много като мен да сложат зимните гуми. Дори и асфалта да не е топъл,лятната се държи по-добре при тези условия от зимната.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 15 ное 2010 22:06

Аз лично не съм сложил още зимни гуми. И няма да го направя, докато условията наистина не го налагат. Сутрин температурите са около и над 7-9 градуса, през деня вече към и над 20. Защо трябва да съсипвам зимните гуми. Вече един път свалях обратно зимни за да върна летните поради прибързана смяна.
Слагането на зимните гуми не е самоцел, не трябва да е обвързано с определен месец или конкретна дата.
За мен най-оптималният вариант е да се следи средносрочно прогнозата за времето и да се наблюдават температурите по външен термометър. Тези два фактора едновременно няма как да те излъжат.

Потребителски аватар
Sportakus
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Sportakus » Пон 15 ное 2010 22:24

dobrin написа:Аз лично не съм сложил още зимни гуми. И няма да го направя, докато условията наистина не го налагат. Сутрин температурите са около и над 7-9 градуса, през деня вече към и над 20. Защо трябва да съсипвам зимните гуми. Вече един път свалях обратно зимни за да върна летните поради прибързана смяна.
Слагането на зимните гуми не е самоцел, не трябва да е обвързано с определен месец или конкретна дата.
За мен най-оптималният вариант е да се следи средносрочно прогнозата за времето и да се наблюдават температурите по външен термометър. Тези два фактора едновременно няма как да те излъжат.

Напълно подкрепям колегата и аз ощ не съм сложил зимните гуми :да:

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Пон 15 ное 2010 23:30

До 5 градуса не си струва да караш със зимни гуми. Всеки си преценява кога да ги сложи - когато риска от снеговалеж стане голям. Аз ги сложих още в началото на месеца, след като се опита да вали сняг. Все си мисля че е по-добре да им съкратя живота (те и без друго ще станат на 5 години преди да ги изтъркам), вместо утре да завали и да съм с 4 летни гуми.

Потребителски аватар
evgenyh
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: BSE 2005

Мнениеот evgenyh » Пон 15 ное 2010 23:43

Аз пък ги сложих, и не съжалявам :!:
Една сутрин наскоро изобщо не можах да спра, и добре, че и тоя пред мен също не можа, щото иначе... :twisted:
Едва ли ще спестите много от гумите като ги сложите 1 месец по-късно, а и тънките сметки обикновенно излизат криви :idea:
В крайна сметка хубавите зимни гуми не се държат по-различно от летните на сухо, или поне с мойте е така - не правя никаква разлика м/у зимните и летните.
Казано е, че зимните гуми се слагат на 01.11 и се махат на 01.05, и доколкото знам във всички сериозни фирми с повече служебни коли се процедира точно по този начин, независимо от моментните температури.
Освен това поне аз лично карам рано сутрин и късно вечер, а не на обяд, когато наистина е 20 градуса.
От тук нататък всичко е въпрос на личен избор, но винаги са ми били смешни опашките пред гумаджийниците когато падне първия сняг.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пон 15 ное 2010 23:50

Аз да си кажа. В края на октомври застудя и ми се наложи пътуване до Троян с летните гуми, понеже там се сдобих с зимни такива. Прибрах се и сложих зимните. Слагах ги сам, изпекъх се на ноемврийското слънце и се чудех как преди 2 дни може да вали сняг, а сега да съм по тениска. Та, карах на студено с летните, и в топлото сложих зимни.
От няколко дни се чудя да ги свалям ли тия зимните, по обяд се разхождам по тениска все едно е май месец. :banghead: Гледам говорят за разваляне на времето след няколко дни, мисля да зачакам да видя развитието.

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Вто 16 ное 2010 0:28

joromnt написа:От няколко дни се чудя да ги свалям ли тия зимните, по обяд се разхождам по тениска все едно е май месец. :banghead: Гледам говорят за разваляне на времето след няколко дни, мисля да зачакам да видя развитието.

Не се вълнувай толкова, нищо няма да им стане. В крайна сметка целта на гумите е да ти служат, а не ти всеки ден да мислиш дали не са се изтъркали и дали им е топло.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Вто 16 ное 2010 0:39

Все ми е тая кво ще им стане на гумите, но с тия тазове не си понасям колата. Няма да ги карам 100 години че да ги мисля тия гуми. По принцип обичам ноември да го посрещам със зимните гуми, но тая година тия температурни аномалий нещо ме изненадаха в това отношение.

Потребителски аватар
evgenyh
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: BSE 2005

Мнениеот evgenyh » Вто 16 ное 2010 0:53

Един написа:
joromnt написа:От няколко дни се чудя да ги свалям ли тия зимните, по обяд се разхождам по тениска все едно е май месец. :banghead: Гледам говорят за разваляне на времето след няколко дни, мисля да зачакам да видя развитието.

Не се вълнувай толкова, нищо няма да им стане. В крайна сметка целта на гумите е да ти служат, а не ти всеки ден да мислиш дали не са се изтъркали и дали им е топло.

Евала за това мнение :да:

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 16 ное 2010 1:50

Още не съм сложил зимните гуми на колата на майка ми
Мисля че е твърде рано...
Когато паднат под 10 градуса през деня ще ги сложа...
А за мойте, когато завали сняг мисля да ги слагам, все ще стигна до гумаджииницата :Mr Green Fun

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”