Тъй като скоро ще ставам полицейски зет (бащата на приятелката ми е в КАТ от 20 години и съм понаучил некои неща та да ги споделя)
1. Мисля че не трябва да има човек дето да не разпознава кои са КАТ - по правилник те са ЗАДЪЛЖЕНИ да носят зелена светоотразителна жилетка, фуражка с бял плат отгоре, да имат значка и индетификационна карта. Ако няма един от тия знаци значи е нередовен, не спазва правилника, оставяш го да ти напише акт, снимаш го с телефона или ако имаш апарат (като си тръгнеш или като ти е удобно) и обжалваш акта. Гарантирам че ще анулират акта! Не говоря в случайте когато некакви мухлъовци със сивите униформи дето пише охранителна полиция дремат на гювеч за некой лев за неориентирани водачи

...
2. Никой друг освен КАТ няма право да налага глоби на шофъорите на леките МПС (За камиони и определени бусове може ДАИ) - охранителна полиция може да те спре, да се заяде, ад те провери но не и да те глоби като водач на МПС!!!! В правото си е да викне КАТ да те глоби, но нали се сещате как от КАТ ще се дигнат да дойдат през 3 квартала, ако не е много сериозно нарушение......
3. Пари на ръка не давайте - те разчитат да ви сплашат та да бутнеш некой лев и да си ходиш. Все по масови стават обжалванията на актовете и все повече ги анулира съда. Събираемостта на глобите на КАТ е под 20%!!!!!
4. Давам един пример - Спират ме малко преди Арена (ведната след РПУ-то). Казват ми че колег намиращ се някъде назад на същия булевард видял че съм минал на червено, обадил се по радиостанцията и те ме спрели. И мераци да ми пишат акт некакви изказват. Та казах му че няма как при обжалване на акта това "некой колега те видял" да мине....
Важно при обжалване на акт - Винаги викат полицая дето го е написал!!!! И го викат я по време на дежурство я почивка и нали се сещата как като е почивка с къв кеф ще се дигне да убие 2-3 часа в пътуване до съда и да виси по обжалвания?за това веднага им минава през акъла че ако нема свидетели и е нещо дребно, няма да се занимава с акт.
Много важно!!! - имат норматив от актове на смяна, тоя норматив е не по малко от 15 акта, така че те трябва да напишат толкова че да го покрият. Това става най-лесно като се кашират некъде с радара - там вече нема измъкване че е с дата час, и е сложна работата...
Така че умната, не карайте с повече от 20 км над скоростта според пътния знак, че радарите знаете са настроени за над 20 надвишение, и нали си знаете - че човек може без 1 бира но с 1 не може никога алкохол!!