Изправяне на джанти?
- vw_golf_2_Memphis
- Автомобил:
- Двигател:
Изправяне на джанти?
...
Последна промяна от vw_golf_2_Memphis на Съб 22 яну 2011 20:02, променено общо 1 път.
- evgenyh
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: BSE 2005
ами аз си ги изправям на една гумаджийница на бул.Ситняково посока към румънското посолство, малко преди Оборище. 20 кинта на джанта
случва ми се 2 пъти годишно...
иначе - доволен, оправят и счупени, заваряват, дори да липсва парче, пак ги оправят. Общо взето на всяка гумаджийница изправят горе долу на тия пари.

иначе - доволен, оправят и счупени, заваряват, дори да липсва парче, пак ги оправят. Общо взето на всяка гумаджийница изправят горе долу на тия пари.
- vw_golf_2_Memphis
- Автомобил:
- Двигател:
...
Последна промяна от vw_golf_2_Memphis на Съб 22 яну 2011 20:02, променено общо 1 път.
- vw_golf_2_Memphis
- Автомобил:
- Двигател:
...
- Жоро Делчев
- BBS Collector
- Автомобил: Golf GTI16V
- Двигател: ABF 1994
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Muncho написа:Ако потърсиш из форума ще попаднеш на една тема където хвалят някакъв майстор на пътя от околовръстното към студ. град.. Бил много добър, но пипкав..в смисъл бавно ставали нещата но ги правил като за себе си.
Да. Аз съм си изправял джанти при него. Намира се като тръгнеш от Дървеница към околовръстното на 400-500 метра от дясната страна.
Взима доста пари (май 40 лв на джанта беше за 15ки):!: Ако не си с някакви доста скъпи и ценни джанти не си заслужава да се ходи при него при положение, че на други места за толкова пари ще ти направят 2-3 джанти, само че с чук, а не с машина.
vw_golf_2_Memphis написа:Веднъж изкривена и правена джанта има ли същата якост както нова?
Зависи как ги изправят

При изкривяване в материала възникват вътрешни напрежения, които с просто (механично) изправяне не изчезват, т.е. механичната якост силно намалява, което пък води до бързо изкривяване на джантата при по-малко усилие (най-често на същото място) след нов удър (да речем в дупка). Възможно е и дори да се счупи доста неприятно.. пак при значително по-малко усилие отколкото нормално би трябвало да издържат.
Единствения начин да се гарантира, че джантите ще са като нови е като се приложи термична обработка (заграват се до много високи температури, които са близко до размекване на материала, но не чак до разтопяване).
Проблемът е, че разните там покрития и лакове върху джантите си заминават при тези температури... и излиза прекалено скъпо "пълното" възтановяване на изкривените джанти. Разбира се, може и да има такива места където да ти ги изправят без да ти вземат пари колкото за нови...
Vlad777 написа:Ако не си с някакви доста скъпи и ценни джанти не си заслужава да се ходи при него при положение, че на други места за толкова пари ще ти направят 2-3 джанти, само че с чук, а не с машина.
Ако не се изправят джантите "перфектно" може много бързо отново да трябва да ги изправя.. така, че не се знае кое ще е по-евтино... Имаше една такава приказка, че евтиното излиза скъпо!
Най-добре е да попитате майстора как работи, как точно ги изправя, дали ще се възтановят напълно и дали ви дава някаква гаранция...
- vw_golf_2_Memphis
- Автомобил:
- Двигател:
...
- poGo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
В Мотоексперт (ex-Fulda) след Ловния парк ги изправят с машина. Аз се наложи да возя един приател до там щото му беше крива джантата и гумата му спадаше и трябва да ви кажа, че много си поиграха. Ние гледахме, докато работеше момчето и аз лично ако изкривя джанта бих отишал там. На "студено" я изправяха и не помня точно колко му взеха на моя човек, ама ми се върти нещо като 20-ина лева.
А дали пък няма различни цени в зависимост от това колко е изкривена джантата?!?!?!
А дали пък няма различни цени в зависимост от това колко е изкривена джантата?!?!?!
- vw_golf_2_Memphis
- Автомобил:
- Двигател:
...
Последна промяна от vw_golf_2_Memphis на Съб 22 яну 2011 20:01, променено общо 1 път.