Чух, че вече фишовете ефективно ставали на актове. Преди време ми бяха писали фиш за телефон - 50 лв., който не помня да съм плащал. Година по-късно бях в КАТ - нямах акт.
Когато не си носиш документите глобата е фиш 10 лв. Какво става с този фиш за 10 лв., ако не се плати? Става ли на акт за 10 лв. и има ли изобщо актове за такива суми?
Някой ако наскоро му се е случило да сподели. Как се съставя този акт, като ме няма да го подпиша?

Неплатен фиш - как става на акт?
- Night_elf
- Рошаво мазало
- Автомобил: Vw Golf V
- Двигател: 1.9 TDI BKC
Re: Неплатен фиш за дребна сума - как става на акт?
След не плашане на фиш, става акт.
По принцип няма как да те принудят да си платиш фиш-а,но след определен срок просто той ще се превърне в наказателно постановление и освен глобата която вече може да е на по-голяма стойност ще ти взимат и точки. И ако ти вземат талона някой ден ще се окаже че имаш да плащаш 2 глоби за да ти го върнат или ако имаш да плащаш данъци ще ти искат и парите за акта.
По принцип няма как да те принудят да си платиш фиш-а,но след определен срок просто той ще се превърне в наказателно постановление и освен глобата която вече може да е на по-голяма стойност ще ти взимат и точки. И ако ти вземат талона някой ден ще се окаже че имаш да плащаш 2 глоби за да ти го върнат или ако имаш да плащаш данъци ще ти искат и парите за акта.
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
преди време имах за нередовни документи и беше 20 лв
платих го в срок и въпреки това 2 години след плащането му в "системата" им се водеше неплатен...акт нямах
тя цялата им система е от едни хора и компютри ,че свят да ти се вие
иди пак провери ако искаш ама според мен акт няма да ти съставят
платих го в срок и въпреки това 2 години след плащането му в "системата" им се водеше неплатен...акт нямах
тя цялата им система е от едни хора и компютри ,че свят да ти се вие

иди пак провери ако искаш ама според мен акт няма да ти съставят
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Night_elf написа:освен глобата която вече може да е на по-голяма стойност ще ти взимат и точки
И колко точки ще ми вземат за неносене на документи?
Глобата за неносене на документи е 10 лв., освен ако не носиш и ГО - за нея още 10 лв.:
Чл. 183. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба 10 лв. водач, който:
1. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) не носи определените документи - свидетелство за управление, контролен талон и свидетелство за регистрация на управляваното моторно превозно средство;
2. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) не носи документ за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, ако водачът е изпълнил задължението си по чл. 100, ал. 3 и поставеният от него стикер е валиден към датата на установяване на нарушението;
Ако обаче ги носиш и откажеш да ги предадеш - глобите са жестоки и дори могат да ти вземат книжката

Обаче въпросът е в какъв акт може да се превърне един такъв дребен фиш от 10 лв.?
Ето какво пише в закона:
(7) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 105
от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Издаден
фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването
му, се смята за влязло в сила наказателно постановление.
Т.е. фишът не става акт, а директно наказателно постановление. След като във фиша не пише да се отнемат точки, има ли как наистина да ти вземат?
Отделно, наказателните постановления след акт влизат в сила, когато ти ги връчат. След това обаче има 2 годишен срок на давност, в който ако не го платиш глобата пада. В този случай явно няма нужда да ти го връчват, а седмица след фиша явно си влиза в сила автоматично. Тук ще важи ли тогава този 2 годишен давностен срок?
Или в крайна сметка ако един фиш не е платен 2 години + 1 седмица, то той реално изчезва по давност?
Юристите?
- Night_elf
- Рошаво мазало
- Автомобил: Vw Golf V
- Двигател: 1.9 TDI BKC
Vlad777 написа:Night_elf написа:освен глобата която вече може да е на по-голяма стойност ще ти взимат и точки
.....
Влади,аз говорех като цяло. Не за конкретното ти нарушение

- Vlad777
- King of the Road
- Контакти:
Night_elf написа:Vlad777 написа:Night_elf написа:освен глобата която вече може да е на по-голяма стойност ще ти взимат и точки
.....
Влади,аз говорех като цяло. Не за конкретното ти нарушение
Ами пак не става според мен, защото във фиша никъде не става въпрос за отнемане на точки, а след седмица този фиш автоматично става наказателно постановление. А точки се отнемат именно с нак. постановление. Но как се "дописва" отнемането на точки във фиша и възможно ли е? И кой го прави?
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
Не става нак. постановление, а се смята за нак постановление, което означава, че се събира като нак постановление, подлежи на погасяване по давност като нак постановление и т.н.
поне аз така го тълкувам
ама съм адвокат любител
поне аз така го тълкувам
ама съм адвокат любител
- Sunny
- Дезертьор
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Pichaga написа:...
ама съм адвокат любител
Аман от любители, дето се правят на адвокати

Ще помоля някой да потвърди тълкуванието на другаря адвокатин, защото прекалено много ми харесва за да е истина!
- ABSOLUT
- Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
- Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
- Контакти:
И аз мисля като Чагата, от вид документ "фиш", става документ "наказателно постановление", в смисъл на срокове, начин на обжалване (в случая с ЗзДП е без значение), орган на издаване, абе с една дума атрибутите му. И понеже не се отнемат точки за нарушенията по фишове, в нак. постановление има само глоба и не пише точки.
А по отношение на въпроса за връчването и момента от който започват 2те години давност, предполагам е същото като непотърсено нак. постановление след изтичане на акт. То си седи си в Кат, ако отидеш за друго ти го връчват, ако ли пък не и кварталния действа, може и на адрес да ти го донесът.
А по отношение на въпроса за връчването и момента от който започват 2те години давност, предполагам е същото като непотърсено нак. постановление след изтичане на акт. То си седи си в Кат, ако отидеш за друго ти го връчват, ако ли пък не и кварталния действа, може и на адрес да ти го донесът.
Не си ли го платиш в 7д. срок автоматично те пращат в НАП с цел събиране на глобите по реда на ДОПК.КЩе получиш писмо от НАП в което любезно те приканват да си платиш старите задължения към институцията КАТ.Не си ли платиш задълженията не можеш да си подновиш книжката.
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
godfadar написа:Не си ли го платиш в 7д. срок автоматично те пращат в НАП с цел събиране на глобите по реда на ДОПК.КЩе получиш писмо от НАП в което любезно те приканват да си платиш старите задължения към институцията КАТ.Не си ли платиш задълженията не можеш да си подновиш книжката.
има тема за фишове и актове
погледни там колко колеги имат неплатени фишове и на колко от тях са пратили писма...
parno написа:godfadar написа:Не си ли го платиш в 7д. срок автоматично те пращат в НАП с цел събиране на глобите по реда на ДОПК.КЩе получиш писмо от НАП в което любезно те приканват да си платиш старите задължения към институцията КАТ.Не си ли платиш задълженията не можеш да си подновиш книжката.
има тема за фишове и актове
погледни там колко колеги имат неплатени фишове и на колко от тях са пратили писма...
Аз също имам един фиш от преди 5м.,те могат да ти пратят писмо и след две години,може и да не ти пратят,срок няма,но такава е процедурата по закон,а докато не си изплатиш задълженията към КАТ нова книжка няма да видиш 100про,дори и след 5г. задължението си остава!
- Vlad777
- King of the Road
- Контакти:
Според кой член на закона си 100% сигурен, че задължението си остава, след като има давностен срок от 2 години?
Re: Неплатен фиш - как става на акт?
Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
Давността са прекъсва при следните примерни действия на администрацията:
- писма с обратна разписка за връчване на наказателното постановление;
- при данъчните дела с уведомяването за образувано изпълнително дело;
- поканата за доброволно плащане/изпълнение;
- придружително писмо от митническите органи с описание на нарушението и др. подобни.
След завършване на действието,с което е прекъсната давността,започва да тече нова давност.
Наказание не се изпълнява,ако е изтекъл срок,който надвишава с една втора сроковете,посочени по-горе.
Пример: за глобата общата давност е 2 години + 1 година = 3 години абсолютна давност
Давността са прекъсва при следните примерни действия на администрацията:
- писма с обратна разписка за връчване на наказателното постановление;
- при данъчните дела с уведомяването за образувано изпълнително дело;
- поканата за доброволно плащане/изпълнение;
- придружително писмо от митническите органи с описание на нарушението и др. подобни.
След завършване на действието,с което е прекъсната давността,започва да тече нова давност.
Наказание не се изпълнява,ако е изтекъл срок,който надвишава с една втора сроковете,посочени по-горе.
Пример: за глобата общата давност е 2 години + 1 година = 3 години абсолютна давност
-
- Автомобил: Corrado
- Двигател: KR-1991
Re: Неплатен фиш - как става на акт?
И аз имам фиш от лятото за 50.00лв, дето все не му идва ред да го платя. Ако отида сега да го платя в някоя поща, кво става? На гишето на КАТ за постановленията си взех постановление за акт за скорост преди два месеца и женичката ми каза да си го платя заедно с акта, нямало проблеми. Значи по-добре да си го платя в някоя поща или в СИ Банк преди да получа покани и тем подобни.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”