Семейство осъди държавата за дупки на пътя

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Семейство осъди държавата за дупки на пътя

Мнениеот Aneto » Вто 04 яну 2011 19:29

Семейство от Разград осъди Агенция „Пътна инфраструктура" да им бъдат възстановени парите за ремонт на колата, пострадала при преминаване през 3 поредни дупки по републикански път.
На първа инстанция съдът подкрепи жалбата на Еленка и Веселин Василеви и постанови АПИ да плати 455,60 лв., съобщи Дарик радио. Според магистратите от Районния съд в Разград има причинно-следствена връзка между бездействието на пътната агенция и щетите по колата на Василеви.

Семейството пътувало по пътя Самуил-Разград на 8 януари 2010 г., когато автомобилът им попада в три последователни дупки. Щетите са спукана дясна предна гума, изкривени джанта и носач и счупен фар.

"Минавали сме по тоя път - хиляди пъти, избягваш дупките и караш, но тогава нямаше как да избегнем, насреща идваше превозно средство, осветява с фаровете, не може да видиш даже и дупките....и като се изтряскахме, добре че хванах волана. Избягнахме по-голямо, по-сериозно нещо", разказва 57-годишният Веселин Василев.

Той бил и инициаторът да се търси обезщетение от държавата за нанесените щети. "Вещото лице трябваше да види дупките, да ги оцени, то пък заваля сняг и до март никой не може да види дупките няма как. И чак като се стопи снегът, като изсъхна, ходихме с вещото лице, там спуках още една гума, преди туй още две гуми на същите дупки спуках, добре че бяха втора ръка", допълва мъжът.

Дали делото ще се гледа на втора инстанция още не е ясно, тъй като съдебното решение още не е получено в Областно пътно управление - Разград. Вероятно обаче централата на ведомството в София ще реши дали ще обжалва, обясни директорът на разградското управление Огнян Обрешков. Той ръководи институцията от няколко месеца и бе категоричен, че през септември всички дупки в областта, включително и по пътя Самуил - Разград, са запълнени.

Адвокатът на семейство Василеви Димитър Павлов обаче смята, че гражданите трябва да са по-активни при завеждането на подобни дела. "Казусът не е труден за съдебната система, но се съмнявам други дела да се заведат, защото има много разходи по образуването им. Мисля, че делото трябва да създаде интерес по отношение на държавата в лицето на Агенция „Пътища“ да си свърши работата, след като се плащат такси с винетките и данъците", категоричен е адвокатът.

http://dnes.dir.bg/news/dupki-razgrad-agentzia-patna-infrastruktura-7716945?nt=4

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Re: Семейство осъди държавата за дупки на пътя

Мнениеот Aneto » Вто 04 яну 2011 19:31

"Адвокатът на семейство Василеви Димитър Павлов обаче смята, че гражданите трябва да са по-активни при завеждането на подобни дела"

така е - на никой не му се занимава - разходи, разправии, време, нерви.....
Само се оплакваме по форуми и в нета от дупки, от това къде ни отиват парите за винетки, но реално никой не иска дори да си потърси правата - на това в БГ му се вика "активна гражданска позиция" mhihi

Браво на това семейство! :applause:

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Вто 04 яну 2011 19:35

Браво.
Тези пък от пътната инфраструктура мислели да обжалват. :screwy
Чудя се на какво основание? :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 04 яну 2011 19:38

Добре де, колко излиза едно подобно дело?
Знам, че ако го загубя, аз плащам разноските, но ако спечеля - печели цял народ mhihi

П.П. Още не са решили дали ще обжалват, прочети хубаво статията :idea:

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Вто 04 яну 2011 19:40

xalerrelax написа:Браво.
Тези пък от пътната инфраструктура мислели да обжалват. :screwy
Чудя се на какво основание? :Mr Green Fun

С основание по-горе както каза колежката, да се откажат от делото потърпевшите! Но явно хората са си знаели правата и са си ги потърсили! Но ние лично нищо не бихме направили!
Шот ме съмнява в делето да не е имало и шуробаджанащина, просто без връзки в тая държава и без пари в джоба няма кой да осъдиш, ако нямаш пари да платиш на адвоката кой шА съдиш!?

Иначе относно темата, евала на хората, дано има повече такива спечелени дела, и да оправят пътищата!

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Вто 04 яну 2011 19:41

Eвала, на тия хора! :bowdown
Аз лично, при такава ситуация няма да ми издържат балансите и ако трябва по джанти ще забия колата в първата караулка, ще си оставя ключовете на таблото и ще си тръгна пеша, извъобще няма да се занимавам със съдилища и прочее корумпирани "институции. Нямам и пари...
Еми, какво да кажа, освен това, че сме свикнали да ни тъпкат отвсякъде, бедни душици сме и това е! :?

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Вто 04 яну 2011 19:42

По медиите слушах ,че искат да обжалват , не от статията.
Отделно сигурно ще има много спечелени дела , ако почнем да се занимаваме с тази велика галимация.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 04 яну 2011 23:58

Това с ако спечеля аз, печели цял народ, е глупост пълна. Тук не е САЩ, прецедентът няма никаква сила.
А цената на делото зависи от материалния интерес, т.е. от сумата, за която се съди този, който е собственик на пътя. И това не е първия случай. И не може по делото страна да е семейството. Абе изобщо - журналистически еквилибристики.
Единственото вярно тук е, че всеки трябва да си търси правата.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Сря 05 яну 2011 8:23

Шегувах се, мисълта ми беше, че ето, при един случай хората си казват "тоя е връзкар" и т.н.
Като се появи втори, трети, пети случай.. Говоря да се обяви от медиите де.
Така според мен повечко хора ще се сетят :idea:

Потребителски аватар
Милослав
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Милослав » Сря 05 яну 2011 11:30

Да ви кажа ли?
АПИ - Бълхъ ги ухапала - така вика баба ми.
Така че пак ще си останем само със задклавиатурните бойни изкуства.

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Сря 05 яну 2011 11:33

Милослав написа:Да ви кажа ли?

прав си, ама щото само един на милион пострадали си търси правата по този начин

а да видим ако дори само половината от пострадалите осъдят апи-мапи и бапи дали все ще е така ???

Потребителски аватар
Милослав
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Милослав » Сря 05 яну 2011 11:46

One написа:
Милослав написа:Да ви кажа ли?

прав си, ама щото само един на милион пострадали си търси правата по този начин

а да видим ако дори само половината от пострадалите осъдят апи-мапи и бапи дали все ще е така ???

Е ли ще си от тоя милион, Оне?
Не вервам ...
Аз поне нямам време да ида да се занимавам със съдилища - изборът ми е следния - или съм културен и спазвам правилата, или си плащам глобите, за това което съм направил.
Според мен това е начина ... когато не можеш да ми ходиш напред назад по време на работа, за да се разправяш с такива неща неволята те учи, че или си културен или си на гишето - стига да няма корумпирани зайци със слънчогледи.
Но като че ли вече има и такива, които не взимат, а пишат - пресен пример, вчера си взех талона от КАТ, а на Сарето й написаха на 30 Дек вечерта, защото бляла и не видяла изтекла ГО ...

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Сря 05 яну 2011 12:08

Милослав написа:

Е ли ще си от тоя милион, Оне?

е съм :)

оня ден на прекрасен столичен булевард си изкривих зловещо джантата в дупка, за която знам,че е там ама тоз път не прецених "ъгъла на атака" :)
треснах по начин, по който ми беше ясно, че джантата е заминала и само бързах да стигна до гумаджия преди да е станала гумата на капла, дори не спрях да погледна...

ами платих си за изправяне на джанта и до там.....
яд ме е че бързах (както всички се оправдаваме) и не викнах кат, застрахователи и прочие ....
ама такива сме си хората, системата и държавата
роптая с/у това, негодувам, гледам винаги когато мога се боря със системата ама един донкихот мелница не бута :)

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 05 яну 2011 13:45

вариантите са малко повечко ... има хора с Каско и такива без, тия с Каско-то няма да ходят на съд, щото като им се случи случка, звънят на КАТ и застраховател, първият регистрира, втория плаща и после би трябвало да си търси интереса от собственика на пътя, т.е. той да съди община, АПИ или там който намери за добре (сигурно има начин да се води дело за 100 дупки наведнъж, а не 100 отделни). Сега и въпроса: има ли застраховател, който да е осъдил АПИ за изплатени от него такива щети ? Ако няма, що няма (малко са на брой и сума, нема кой да се занимава, друга врътка)

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Сря 05 яну 2011 18:28

Aneto написа:"Адвокатът на семейство Василеви Димитър Павлов обаче смята, че гражданите трябва да са по-активни при завеждането на подобни дела"

На много хора не им се занимава с разправии по съдилищата, иначе това е един чудесен начин за контрол на обществото спрямо НАПИ и спрямо качеството на пътищата у нас :gruebel

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”