Звук от V8 и V12?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
740i
Автомобил:
Двигател:

Звук от V8 и V12?

Мнениеот 740i » Пон 31 яну 2011 20:51

Имам спор с един колега. Колегата твърди, че V8 и V12 моторите издават звук подобен на тътен защото някакви цикли в двигателя съвпадали.Аз съм чел че поради големия обем се изхвърлят повече газове и от там се получава звука.Кое мнение е правилно?

Последна промяна от Vlad777 на Пон 31 яну 2011 20:58, променено общо 1 път.
Причина: Промяна на заглавието

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: Звук от V8 и V12?

Мнениеот radi_nrj » Пон 31 яну 2011 23:19

740i написа:защото някакви цикли в двигателя съвпадали

Няма как да съвпадат, а са повече и по-чести. Но пък и ти си прав защото по-голямия обем изисква по-голям диаметър изпускателна система и това допринася за по-басов звук.

Тук обаче идва субективния фактор - ако е лимузина или спортен автомобил, които може да ползват един и същ двигател изпускателната система може да е настроена по съвсем различен начин заради различните цели.

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Автомобил: BMW E65 Sport Package
Двигател:

Мнениеот racing_team_vidin » Пон 31 яну 2011 23:32

стоков двигател V8 си има специфичен звук, и веднъж ако си карал такова чудо, повярвай ми не можеш да му объркаш звука.
За съжаление V12 не съм имал, нито пък съм карал, и немога да ти кажа как звучи :roll:

П.П този специфичен звук се чува като на 2ра,3-та му подаваш средна газ

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Вто 01 фев 2011 10:18

Имал съм възможността да покарам коли с големи двигатели, макар и за кратко. Вероятно ще остане и еднократно де... :cry:

Разбирам за кой звук и за коя емоция става дума, но не съм мислил за обяснението. Ще следя с интерес отговорите на колегите... :roll:

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 01 фев 2011 10:38

Не съм карал, но на паркинг до мен маневрираше некакъв мерц С65 май W12 пишеше на него, та двигателя не се чуваше изобщо :twisted:

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Вто 01 фев 2011 10:42

audi A8L W12 на место не се чува двигател да работи - чаша с кафе на предния капак - не трепва !
ама като даде газ - буууууууууууууууууу и излита :)
звука иде най-вече от кюнците как са настроени
машина мечта - за служебна, че поддръжката и е - майка плаче :)

Потребителски аватар
Stefan
R.I.P Madcap
Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
Двигател:

Мнениеот Stefan » Вто 01 фев 2011 11:29

V8 си е V8, няма такъв звук :bowdown

stanev11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanev11 » Вто 01 фев 2011 17:41

http://www.youtube.com/watch?v=Px0MWS40 ... re=related V12

http://www.youtube.com/watch?v=95fVA1KsYXk V8

http://www.youtube.com/watch?v=B3MZ6XKpqOs&NR=1 V8

http://www.youtube.com/watch?v=hQLF9Y0d ... re=related 5 цилиндъра

http://www.youtube.com/watch?v=GZggRF49 ... re=related V6

http://www.youtube.com/watch?v=QfyWmNbuw4s&feature=fvw редови 6 цилиндров мотор

Горните В 8,12,6 и редовия петак са на ауди,да се чуе звука от един производител с различни мотори,долния е на БМВ,защото ауди няма редови шестак.Подбрал съм ги с оригинална/поне на вид/ ауспухова система.
Звука мисля,че идва от по големия обем,а не от циклите.

Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Мнениеот apa6o » Вто 01 фев 2011 19:34

stanev11 написа:

Поне 4 от колите в поста ти са с модифицирана изпускателна система-Аудито V8, Мерцедеса V8, Аудито V6 и Аудито 5-ак :wink:

За да си отговори автора на темата на въпроса, да сравни в нета звука от два двигателя V8 с различен обем и два V12 с различен обем и сам ще си отговори :wink:

ПП Звука основно се определя от вида на пълненето-естествено или принудително, както и от диаметъра на изпускателната система и обема изгорели газове които преминават през нея за единица време.

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Сря 02 фев 2011 10:58

Незнам от какво се определя, ама карах по едно време за малко една 750i V12 и записах даже с камерата подаването на газ. 4 кюнеца, добре звучи, незнам за V8, ама от V12 си е звук де@ба.

orlin4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlin4ooo » Сря 02 фев 2011 11:17

Много са факторите които определят звука - единят е разбира се вида на изпускателната система - диаметри на изпускателните тръбопроводи, коефициенти на хидралвични загуби и на местни и линейни съпротивления в зависимост от материала от който са направени и от чупките през които преминават отработилите газове, но най-важния е обема на двигателя и честота на работа при който работят тези двигатели. От честота на въртене на коляновия вал зависят редица параметри - специално за питането на колегата играе ролята на това какво циклово количество гориво постъпва в цилиндъра , а то се определя от натоварването на двигателя. Колкото е по голямо цикловото количество толкова повече отработили газове се получават при окислението му, както и се повишава температурата при процесите горене и разширение. При Ауди А8 W12 - при малки натоварвания като празен ход например ако бъркам ме поправете но не работят всички цилиндри.

Потребителски аватар
rexpitbul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rexpitbul » Сря 02 фев 2011 11:35

Дам зависи си от изпускателната система, ноо не помня къде и каква марка и модел автомобил беше, запомнил съм само, че пишеше "за да извади уникалният си звук 8 цилиндровия двигател бил с променен ред на работа на цилиндрите" Което може и да е журналистическа добавка за да украсят статията, така че не знам до колко може да се вярва :)

Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Мнениеот apa6o » Сря 02 фев 2011 12:12

orlin4ooo написа:Много са факторите които определят звука - единят е разбира се вида на изпускателната система - диаметри на изпускателните тръбопроводи, коефициенти на хидралвични загуби и на местни и линейни съпротивления в зависимост от материала от който са направени и от чупките през които преминават отработилите газове, но най-важния е обема на двигателя и честота на работа при който работят тези двигатели. От честота на въртене на коляновия вал зависят редица параметри - специално за питането на колегата играе ролята на това какво циклово количество гориво постъпва в цилиндъра , а то се определя от натоварването на двигателя. Колкото е по голямо цикловото количество толкова повече отработили газове се получават при окислението му, както и се повишава температурата при процесите горене и разширение. При Ауди А8 W12 - при малки натоварвания като празен ход например ако бъркам ме поправете но не работят всички цилиндри.

Подробно обяснено това което казах на кратко :wink: При много съвременни многоцилиндрови ДВГ не работят всички цилиндри с цел икономия, прав е колегата. Пример за обясненото от него-ДВГ от болид във Ф1-там оборотите достигат огромни цифри и звука съответно е един и то доста различен спрямо обикновен ДВГ със същия обем и то не само поради разликите в изпускателната система mhihi Затова и американски V8 си има характерен звук-понеже повечето им блокове са "праисторическа" технология, с разпределителни валове монтирани в самия блок и с едни огромни кобилични повдигачи, благодарение на което инерционните маси в газоразпределителния механизъм са големи и не могат да развиват високи обороти и като цяло са просто една недомислица :не: Поправете ме ако греша :wink:

berta
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот berta » Сря 02 фев 2011 12:31

най готиния звук който съм чувал е от 8мак на кадилак 4.9 :)

orlin4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlin4ooo » Сря 02 фев 2011 14:12

apa6o написа:
orlin4ooo написа:Много са факторите които определят звука - единят е разбира се вида на изпускателната система - диаметри на изпускателните тръбопроводи, коефициенти на хидралвични загуби и на местни и линейни съпротивления в зависимост от материала от който са направени и от чупките през които преминават отработилите газове, но най-важния е обема на двигателя и честота на работа при който работят тези двигатели. От честота на въртене на коляновия вал зависят редица параметри - специално за питането на колегата играе ролята на това какво циклово количество гориво постъпва в цилиндъра , а то се определя от натоварването на двигателя. Колкото е по голямо цикловото количество толкова повече отработили газове се получават при окислението му, както и се повишава температурата при процесите горене и разширение. При Ауди А8 W12 - при малки натоварвания като празен ход например ако бъркам ме поправете но не работят всички цилиндри.

Подробно обяснено това което казах на кратко :wink: При много съвременни многоцилиндрови ДВГ не работят всички цилиндри с цел икономия, прав е колегата. Пример за обясненото от него-ДВГ от болид във Ф1-там оборотите достигат огромни цифри и звука съответно е един и то доста различен спрямо обикновен ДВГ със същия обем и то не само поради разликите в изпускателната система mhihi Затова и американски V8 си има характерен звук-понеже повечето им блокове са "праисторическа" технология, с разпределителни валове монтирани в самия блок и с едни огромни кобилични повдигачи, благодарение на което инерционните маси в газоразпределителния механизъм са големи и не могат да развиват високи обороти и като цяло са просто една недомислица :не: Поправете ме ако греша :wink:

Прав си колега - преди да подкарам Г3 1992 , имах Фиеста 1997 успешно починала през 2010 :Д Та на нея проблема и беше точно в хидравличните повдигачи - за 2 години 2 пати успях да ги счупя :) Не върви, тромава - но за американците е божествен двигател и въпреки че е конструиран през 1975 година все още се монтира на нови автомобили :)

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”