Пускане на аварийни при включване на задна предавка
- cecogolfa
- Автомобил:
- Двигател:
Пускане на аварийни при включване на задна предавка
Здравейте колеги. Един ден съвсем случайно ми дойде в главата една идея, като включвам задна предавка автоматично да се пускат аварийните светлини с цел малко по голяма сигорност. И нали съм си мързелив при всяко включване на задна да пускам аварийните и реших да направя една джаджа която да върши тази екстра вместо мен... 

- ShoGo_GTI
- Автомобил: 18Т 2002 VW GOLF GTI EXCLUSIVE
- Двигател: AUQ 180
- Контакти:
Re: Пускане на аварийни при включване на задна предавка
колега поздравления, идеята ти е много интересна и добра, сподели малко повече за това устройство - какво е, какъв му е принципа на работа, какви парички струва.
спред мен ми трябвало да стане и с един кабел, който взима сигнал от светлините отзад или от датчика на кутията и да пуска сигнал през диод (за да не връща ток когато пуснеш авариините да включва светлините) на кабела след копчето на авариините
спред мен ми трябвало да стане и с един кабел, който взима сигнал от светлините отзад или от датчика на кутията и да пуска сигнал през диод (за да не връща ток когато пуснеш авариините да включва светлините) на кабела след копчето на авариините

- cecogolfa
- Автомобил:
- Двигател:
Lov4o написа:колега поздравления, идеята ти е много интересна и добра, сподели малко повече за това устройство - какво е, какъв му е принципа на работа, какви парички струва.
Колега немога да ти дам много инфо защото тази джаджа несъм я птавил аз а един мой приятел... На мен ми е безплатна, а попринцип е 25 лв. с монтаж

- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
темата е за офтопик в такъв случай
cecogolfa написа:реших да направя една джаджа
cecogolfa написа:тази джаджа несъм я птавил аз

и тва под погледа на Лира
- cecogolfa
- Автомобил:
- Двигател:
Varbona написа:cecogolfa написа:реших да направя една джаджаcecogolfa написа:тази джаджа несъм я птавил аз
![]()
и тва под погледа на Лира
Колега така се изразих просто, но не ми е по силите да я направа аз

- mafiota_a4
- Автомобил: VW Passat B5
- Двигател: AFN 09.1998
Ето я моята тема от преди време.Вече е направено и излиза по-евтино. viewtopic.php?f=11&t=175544&hilit=%D0%92%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0
- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Дайте да пренесем дискусията относно това дали е по-безопасно включването на аварийни при маневриране, а не в техническите раздели, след като стана ясно как да си направим...
Аз лично винаги пускам аварийни, даже вчера ми стана смешно паркирам си до блока, няма коли наоколо грам, само една влюбена двойка се натискат във входа отсреща...
Аз си пускам аварийките и се паркирам, все едно съм на центъра и има ебати трафика до мене
ама навик, кво да правиш 
Към колегите, които са твърдо убедени, че това е грешна практика - я се заврете в центъра на София да видим как ще се паркирате на местенце, при положение, че се движите броня в броня БЕЗ аварийни?
Аз специално използвам аварийните и при много други ситуации - да благодаря на някой, че ме е пуснал, да му се извиня, ако съм сгафил нещо, че съм спрял някъде да слезе/да се качи някой, е вчера ми се наложи да спра на един булевард, че трябваше един колега да свали един сървър от колата... Сигурно и тогава не трябваше да ги пусна, щото няма авария по колата?
Аз лично винаги пускам аварийни, даже вчера ми стана смешно паркирам си до блока, няма коли наоколо грам, само една влюбена двойка се натискат във входа отсреща...
Аз си пускам аварийките и се паркирам, все едно съм на центъра и има ебати трафика до мене

Към колегите, които са твърдо убедени, че това е грешна практика - я се заврете в центъра на София да видим как ще се паркирате на местенце, при положение, че се движите броня в броня БЕЗ аварийни?

Аз специално използвам аварийните и при много други ситуации - да благодаря на някой, че ме е пуснал, да му се извиня, ако съм сгафил нещо, че съм спрял някъде да слезе/да се качи някой, е вчера ми се наложи да спра на един булевард, че трябваше един колега да свали един сървър от колата... Сигурно и тогава не трябваше да ги пусна, щото няма авария по колата?

L&R написа:темата е за офтопик в такъв случай
A не е ли за -- направи си сам

- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
Не е, има описание какво е за направи си сам в началото на раздела!
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
ISRalien написа:....
Това че ти и някой други използват келешлъци за както каза един колега тука из форума криворазбрана колегиалност, не значи че е правилно. Като си спрял на булеварда оставяш включен левия габарит и толкова. Писнало ми е пред всеки магазин или заведение, наспрели коли, едни на къси светлини, едни на дълги светлини работят на място и чакат, други на габарите, следващите на дълги/къси и аварийни, едни само на аварийни и ако трябва да минеш през такова място става "да си ебаваш мамата другарю старшина"

Ето какво казва Закона
Чл. 73. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) На път извън
населено място през нощта или при намалена видимост всяко спряно на платното за
движение моторно превозно средство и тегленото от него ремарке трябва да бъдат
обозначени с включени габаритни светлини.
Чл. 74а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Аварийният сигнал може да бъде включван
за предупреждаване на останалите участници в движението за различни опасности,
когато моторното превозно средство е спряло поради повреда или има участие в
пътнотранспортно произшествие и не може да бъде отстранено веднага и се явява
препятствие за другите участници в движението.
- cecogolfa
- Автомобил:
- Двигател:
К.Одаджийски написа:ISRalien написа:....
Това че ти и някой други използват келешлъци за както каза един колега тука из форума криворазбрана колегиалност, не значи че е правилно. Като си спрял на булеварда оставяш включен левия габарит и толкова. Писнало ми е пред всеки магазин или заведение, наспрели коли, едни на къси светлини, едни на дълги светлини работят на място и чакат, други на габарите, следващите на дълги/къси и аварийни, едни само на аварийни и ако трябва да минеш през такова място става "да си ебаваш мамата другарю старшина"
Ето какво казва ЗаконаЧл. 73. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) На път извън
населено място през нощта или при намалена видимост всяко спряно на платното за
движение моторно превозно средство и тегленото от него ремарке трябва да бъдат
обозначени с включени габаритни светлини.
Чл. 74а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Аварийният сигнал може да бъде включван
за предупреждаване на останалите участници в движението за различни опасности,
когато моторното превозно средство е спряло поради повреда или има участие в
пътнотранспортно произшествие и не може да бъде отстранено веднага и се явява
препятствие за другите участници в движението.
Колеге и така не разбрах какъв е проблема с това, че като включа задна ми мигат аварийните, нещо пречат ли ти, ако да да ги махна

-
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: ACDF 2019
Ако е имало защо, хората са щели да го направят фабрично, не е ли така? Да не караш винаги на задна, за да ти трябват аварийките. Лично не виждам трудност, когато ми потрябват, да се пресегна и да ги включа 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Както каза колегата ISRalien
> да благодаря на някой, че ме е пуснал,
> да му се извиня, ако съм сгафил нещо,
> че съм спрял някъде, за да слезе/да се качи някой,
Допълвам;
> Като давам заден, за да изляза от паркиране. Има един момент, когато не виждаш дали идва автомобил. А с включването на аварийните, предупреждавам колегите, че излизам.
> да благодаря на някой, че ме е пуснал,
> да му се извиня, ако съм сгафил нещо,
> че съм спрял някъде, за да слезе/да се качи някой,
Допълвам;
> Като давам заден, за да изляза от паркиране. Има един момент, когато не виждаш дали идва автомобил. А с включването на аварийните, предупреждавам колегите, че излизам.