Trabant 601

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Presian
Автомобил: VW Golf
Двигател: BAG

Trabant 601

Мнениеот Presian » Вто 01 мар 2011 12:16

Привет!
Умувам дали да си взема един Трабант 601-е така, само да поджиткам малко с него лятото.Не искам да го тунинговам или нещо подобно.Просто да си обикалям с него наоколо.Изчетох форума на двутактовите, ама там няма много смисъл да ги питам-все едно тука да питам какво ви е мнението за Пасат или Голф :talk: .Искам просто да ви запитам, дали някой преди е карал подобно двутактово чудо (аз не съм :oops: ) и какви са евентуално отзивите.Също така:
1-При изправен двигател дали е възможно да се кара извънградско (дали вдига повече от 80? ).
2-Вярна ли е максимата, че с колкото го караш, толкова гори (караш с 20-2л./100км.; караш с 80-8л./100км)?
3-Възможно ли е да гние и ръждясва (нали е от "картон" mhihi )
Благодаря предварително :012:

П.П. Коментари от сорта "мани тая работа, земи си бегачка", "сички ш'ти са смеят, недей", "инвестирай си парите в нещо друго" и т.н. и т.н. не са меродавни.Ако някой с реален опит в притежаването и шофирането на подобна машина има да каже нещо да заповяда. :обичам ви

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Re: Trabant 601

Мнениеот i.e.i » Вто 01 мар 2011 12:31

1.Вдига ,колкото пише.
2.Вярно е за всеки автомобил(повече газ ,повече гори),мax7/100
3.Гният гредите под пода и "ботушите"

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Вто 01 мар 2011 12:48

Ще ти излезе по скъпо регистрирането и удоволствието да можеш да го караш в града от колкото самия трабант и карането му.Ако ще го търкаш в някое село-супер.Гори 4-5 и е невероятна емоция

Потребителски аватар
Tipsy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tipsy » Вто 01 мар 2011 13:00

С един приятел преди години доста обикаляхме за риба с трабант, това което си спомням е:
- По-висок е в сравнение с лади, жигули, москвичи... минавали сме през доста на пръв поглед невъзможни за минаване места.
- Пълниш резервоара с бензин и масло и забравяш кога си зареждал за последно. Може би около 4-5-6 беше разхода.
- Километража си го пълни, дори ако не се лъжа на 2ра сме хващали 70, а при 80 веше издухахме гарнитура...
- На пръв поглед малка кола, но сабира супер много багаж.
- Ако случайно закъсаш е толкова лек, че може сам да си го буташ.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 01 мар 2011 13:09

По-добре изчакай до 2012г., пускат новия модел Trabant NT - електромобил.
http://www.msnbc.msn.com/id/32914912/ns ... vironment/

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Вто 01 мар 2011 13:15

Шиндлер заяви, че цената на колата вероятно ще бъде някъде по 37 000 щатски долара до $ 51000 диапазон
:screwy

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Вто 01 мар 2011 13:40

Presian написа:Привет!
Умувам дали да си взема един Трабант 601-е така, само да поджиткам малко с него лятото.
1-При изправен двигател дали е възможно да се кара извънградско (дали вдига повече от 80? ).
2-Вярна ли е максимата, че с колкото го караш, толкова гори (караш с 20-2л./100км.; караш с 80-8л./100км)?
3-Възможно ли е да гние и ръждясва (нали е от "картон" mhihi

1. Няма причина да не се кара извънградско, освен липса на винетка.
2. Тук не знам, но вече ти отговориха. Ако се замислиш логично - за едно лято едва ли ще навъртиш много, колата не е ко знае колко удобна и примерно 100км с голфа ще се равняват на 200-300 с трабанта, за това едва ли ще направиш голям пробег за да се съобразяваш с разхода. Отделно скоростта между двете. За пример съобрази скороста и трафика и виж колко време ще пътуваш до Бургас с двата автомобила - с голфа 3-4 часа, с трабанта - половин ден.
3. За едно лято едва ли може да изгние много. Или не правилно съм разбрал - взимаш го за едно лято нали!?
4. Каква е тая мания по символите на социализма viewtopic.php?f=60&t=252481 ?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 01 мар 2011 13:49

Presian написа: 1-При изправен двигател дали е възможно да се кара извънградско (дали вдига повече от 80? ).

Хе! Ще трябва да поровя да изнамеря акта за превишена скорост на магистралата с бившия ми Трабант! Това през далечната 1992г. mhihi
Е, вярно, че беше в тунела горе, ама скороста си я пише - 127км/ч (Дали е вярна - не знам. Километража е разграфен до 120, ама стрелката беше доста след това деление :lol: )
Presian написа: 2-Вярна ли е максимата, че с колкото го караш, толкова гори (караш с 20-2л./100км.; караш с 80-8л./100км)?

С 20км/ч не съм карал, но болднатото е вярно... в града mhihi
Извънгадско при тази скорост е 5.7-6л/100
Presian написа: 3-Възможно ли е да гние и ръждясва (нали е от "картон" )

За това вече са ти отговорили ;)
Гният гредите и пода.

Малко допълнителна информация:
Основен недостатък са селеновите втулки по предницата и необходимоста от периодично гресиране на 5 точки (всъщност - 6, защото има и гресьорка на жилото на ръчната ;) )
Също недостатък е лагерите на задните главини - 6306. Това са прави (не конусни) лагери, които не издържат много-много :?
Като правят сходимост на предницата много 'майстори' ти завъртат кормилото и застава на криво. За съжаление - не е на шлици, както сме свикнали и не става да го оправиш 'после'
Друг недостатък е липсата на серво на спирачките. Налага се да натискаш повечко педала, за да спре
Предимства са огромния просвет до пътя и възможноста да минеш буквално навсякъде! :shock
Това чудо не знае спирка!
Ако решиш да правиш ремонт на двигатела - просто развиваш 3-те тампона, сваляш карба (едната му гайка е на много шиб@но място завряна!), гушваш го под мишница и го носиш във вас на терасата mhihi
Поне аз навремето така направих! А бях 60кила мокър mhihi
Пък и пълен ремонт, с все вала, но без бутала, ти излиза 160лв.
Ама ти трябва камък от гедоре 27 (за шайбата на ремъка) и 36 (или 32беше :roll: ) за централната гайка на маховика ;)
Съвет: Търси да е комби!
Едно, че исгурно и Пассат ще можеш да вкараш в багажника на Трабант комби ( mhihi ), друго, че седана те 'захлупва' ако седнеш отзад и човек се чувства некомфортно

Най-голямото предимство: Ще разбереш как се чувстват пилотите на американските СТЕЛТ-ове mhihi
Не, че СТЕЛТ толкова трещи, като го караш, но и двете превозни средства са еднакво невидими за новите радари! mhihi
Или поне аз с такова впечатление останах. :roll:
Откакто навлязоха по-западните коли в България - 3-4 пъти съм профучавал покрай патрулка с радар с 90 и... съм наблюдавал как спират някой зад мен :roll:
Един-единствен път катаджията ми се закани с глава mhihi
Сега с Пассата абсурд да ми се случи това...
За съжаление - отдавна го продадох трабантутника... :cry:
velinsl написа:За пример съобрази скороста и трафика и
виж колко време ще пътуваш до Бургас с двата автомобила - с голфа 3-4
часа, с трабанта - половин ден.

:no-no Пловдив-Троян с Трабанта го вземах точно за 1час и 45мин.
С Пассата съм пробвал - за под 1час и 35мин абсурд да стигна!
velinsl написа:4. Каква е тая мания по символите на социализма viewtopic.php?f=60&t=252481 ?

Не е до символите на социализма, бре! :lol:
Усещането и емоциите са съвсем различни!
Не бих се и замислил дали да не си купя, ако имах времето да поддържам 2 коли!

Потребителски аватар
Presian
Автомобил: VW Golf
Двигател: BAG

Мнениеот Presian » Вто 01 мар 2011 14:26

Мерси на всички отзовали се! Тъй като Радо даде най-ползотворна и изчерпателна информация, печели промоция 1 бира в четвъртък и много и досадни въпроси от моя милост.

със здраве heavy metal zork

П.П. слагайте катанеца...
:обичам ви

Потребителски аватар
yano
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yano » Вто 01 мар 2011 15:01

И аз имах 2 броя от тези чудеса.Уникално проходима кола.Проходимоста се дължи основно на късата база на колелата и по-малко на просвета.Минавал съм покрай закъсала Х5 в кал около 30 см(дали не ги спуках от базик после гъзарите с бавареца).
Силни места:
1.Пътуването винаги е купон,ама винаги.
2.И следващото пътуване е купон.
3.Няма клапани,няма бензинова,водна помпа ,маслена абе никви помпи няма.
4.Изключително просто направена кола-няма какво толкоз да и се чупи.
5.Много лека-може сам да се бутнеш да запалиш(я сега да си бутна сам пасат комби).
6.Паркираш предницата,слизаш хващаш задния калник с гръб към колата навдигаш и местиш задницата и паркираш на уникално малко място.
7.Хваща прекалено много багаж за размерите си(няма седан да побере 6 каси бира в багажника си представете си комбито)
8.Единствената кола в света на която може да се направи основен ремонта на пътя ако имаш парче шкурка(така съм чувал
9.=1.
10.разход от 5 до 8л
11.Найстина вдига над 120км.(Аз имам фиш за 126км нарочно ги накарах да ми го пишат защото никой невярваше че може и 100 да вдигне,полицайте мигаха мигаха пък ми го написаха,а преди това искаха да ме пуснат защото мислега че е грешка на радара или невярваха голям смях беше)

Недостатъци
1.Както Радо написа -селенови втулки,но пък струваха 25 лв и смяна 50 и караш 30,40 ,50000км(имам около 170 000км на трабанта като два пъти съм правил основен ремонт и 3 пъти втулки,а колко съм ходил за риба само траби може да каже къде е минавал)
2.Коляновия вал е слабичък-оригинален почти неможеш намери а рециклиран унгарски е около 130-180лв оригинален 350лв
3.В жегите получава топлинен удар и не иска да върви ама хич,винаги трябва да си носиш поне още един комплект свещи.
4.Много му влияе насрещния вятър на разхода,ама много.

От 2 Трабанта ,Пасат Б4 ,Опел вектра А,Рено клио- трабантите бяха много по здрави непретенциозни и много проходими.

Бях си направил една щуротия отвивах 2 гаики на джантите и я слагах там,ако закъсам и на нея се навиваше въже като леко подаваш газ да се въртят гумите и въжето се навива на тая щуротия,нещо като лебедка,другич край вързан за дърво.После взех на дядо ми металния кол дето връзваше магарето и го забивах земята и пак излизах от калта.
Налагало ми се е 5-6 пъти да използвам тази системе ,всички други препядствия е преодолявал сам.

ВЕЧНИЯ КУПОН-ТРАБАНТ 601S

Потребителски аватар
inzovo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот inzovo » Вто 01 мар 2011 15:13

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 01 мар 2011 16:26

yano написа:4.Много му влияе насрещния вятър на разхода,ама много.

Миии... нормално!
То челното му съпротивление е като на талпа! :Mr Green Fun

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Вто 01 мар 2011 18:50

Ауууу как се навих да си взема и аз да джиткам за риби и по горите.Хвърлил съм око и на Нива,ама трабанта е емоция.А трабант на немски доколкото си спомням значи спътник.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Вто 01 мар 2011 19:00

Друга болест са чукчетата, стоят зад една капачка до едната му гума и са постоянно мокри и кални. Горещо препоръчвам слагане на електронни запалвания :beer
Ако забравиш кранчето на бензина, всичко изтича- на самотек е :drunk

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Вто 01 мар 2011 19:35

абе, като ви чета-плойдив, града на трабантите... :063: :063: :063: :063:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”