Важни факти за предпазните колани!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Важни факти за предпазните колани!

Мнениеот Barboukov » Вто 08 мар 2011 10:01

:arrow: Предпазните колани намаляват с около 30 % загиналите, тежко и леко ранените!Ако ползвате колана, сте в три пъти по-малка опасност да загинете при катастрофа или да получите наранявания.
:arrow: Мнозина мислят, че коланите са излишни при движение в градски условия. Изследванията доказват, че те са изключително полезни при произшествия, настъпили тъкмо при скорости до 60 км/ч, които са обичайни за населени места и когато вътрешността на купето не се деформира. Тогава коланите предотвратяват множество средни и тежки травми - черепно-лицеви, удари на главата в стъклото и рамката над него, счупвания на гръдния кош при удари в кормилото и арматурното табло. 88 % от участвалите в произшествия, възникнали при такива скорости, не са получили никакви травми
:arrow: Спасяват от травми почти 100 % в случаите на преобръщане на автомобила на равно място, дори при скорост от 100 км/ч.
:arrow: За едногодишен период от началото на първия етап на кампанията за поставяне на предпазните колани на предните седалки в България са се спасили от смърт при катастрофи 180 човека и още 1400 от наранявания.
:arrow: Човек може да се задържи с ръце и да не излети към стъклото при удар с кола в неподвижно препятствие със скорост само до…15 км/ч.
:arrow: При удар на автомобила в бетонна стена при скорост 40 км/ч шофьорът и спътникът му без колани се изстрелват напред със сила, която е 12 пъти по-голяма от собственото им тегло, равна на свободно падане на тялото от… петия етаж на жилищен блок. При челно сблъскване с 80 км/ч водач или пътник с тегло 80 кг придобиват кинетична енергия 196 килограма на квадратен сантиметър площ.
:arrow: Коланът е ефективен само когато е плътно прилепнал към тялото, облегнато на седалката. Старите, неинерционни колани, които се регулират ръчно, при злополука са опасни, защото нанасят допълнителни травми при ударното натоварване.
:arrow: Пътници без колани на задните седалки, при удар изхвърчат напред, включително през предното стъкло. Ударите на телата им в облегалките на предните седалки на смъртоносни за тях или за децата, които се возят в скута им.
:arrow: Колан, който се е натоварвал рязко при злополука става негоден и трябва да се подмени.
:arrow: Ако проявите самодисциплина и поставяте редовно колана поне една седмица, след това той ви става необходимост и без него вече ще се чувствате некомфортно.
:arrow: Коланът Ви прави по-безопасен и предпазлив шофьор! Когато го поставите, се настройвате подсъзнателно, че сте участник в опасна и отговорна задача /каквато всъщност е шофирането/. Това ви мобилизира и не ви предпазва от действия с неоправдан риск.
:arrow: Предпазният колан помага не само при катастрофа, но и при рязко аварийно спиране, като предотвратява малки и средни травми. Пълно невежество показва поведението на родители, включително и майки зад волана, превозвайки малкото си дете на предна седалка, без обезопасителна система. Само едно рязко спиране е достатъчно за сериозна травма.
:arrow: При удар коланите намаляват близо 25 пъти отрицателното ускорение на човешкото тяло.
:arrow: Те се разтеглят от натоварването и така удължават времето за окончателно спиране на тялото при задържането му.
:arrow: Много от водачите и пътниците разчитат, че и без да са поставили коланите ще бъдат защитени от въздушните възглавници. Но трябва да се знае, че при съвременните автомобили въздушните възглавници не се задействат, ако не са закопчани обезопасителните колани.
:arrow: Ако при скорост 40 км/ч автомобилът се удари в дебело дърво, на практика той спира само на разстояние, равно на смачкването на купето - около 50 см. Водачът и пътниците в този момент биват отхвърляни от инерцията напред със сила, 12 пъти по-голяма от собственото им маса. Тя не може да бъде неутрализирана с подпиране на ръцете върху волана или арматурното табло. При такъв удар, ако е без поставен предпазен колан, водачът счупва волана и кормилната колонка с гръдния си кош, пътникът до него бива изхвърлен с голяма сила към предното стъкло и рамката над него, където си разбива черепа.
:arrow: Ето какви травми получават онези , които не са били с поставени предпазни колани по време на катастрофата и другите - които са ги ползвали.
От неизползващите коланите 86 % са получили различна степен сътресение на мозъка /срещу 21 % от ползващите ги / . Само 7,8 % от използвалите коланите са получили наранявания на главата, гръдния кош и гръбначния стълб, като останалите травми са леки , а при водачите, които не са използвали колани 47 % са получили множество счупвания на ребра, 32 % - наранявания на гръбначния стълб и шийните прешлени , над 50 % - множество порезни рани и удари по главата. При пътниците без колани , освен комоцио, 53 % от травмите са счупвания на костите на носа, на челюстта, скалпиране на темето , порезни рани по лицето и др.
:arrow: Най-опасни елементи от интериора на купето на автомобила за пътуващите без поставени колани, при сблъсъка с които се получават тежки травми, за водачите са кормилото, кормилната колонка и предното стъкло, а за пътниците на предната седалка - арматурното табло и предното стъкло.
:arrow: Сред ползвалите обезопасителни колани водачи и пътници почти не са регистрирани случаи на счупване основата на черепа, като тъкмо това нараняване е основна причина за смъртните случаи при неползвалите колани. Но важно съпътстващо условие е освен ползването на коланите, автомобилът да има предпазни възглавници на облегалките на предните седалки, които предотвратяват т.нар. “камшичен удар”, който чупи шийните прешлени.

Източник: Дарик

Потребителски аватар
tupalka
Автомобил: Passat B6
Двигател: BMR

Re: Важни факти за предпазните колани!

Мнениеот tupalka » Вто 08 мар 2011 20:47

Само искам да направя малка корекция по първата точка. 30 процента намаляване на смъртните случаи означава намаляване на смъртните случаи с 1/3, а не както е написано 3 пъти (300 процента).

los_tigros

Мнениеот los_tigros » Вто 15 мар 2011 11:46

Изображение

Ето нещо нтересно по темата.Какво мислите за коментарите на въпросната Гергана Георгиева?(Слагането на червило и преобличането го оставям без коментар!)
Аз лично винаги си слагам колана.Още преди,когато го направеиха задължително в градски условия почнах и свикнах.Сега ако не съм си сложил колана сякаш нещо ми липсва и не се чувствам удобно.Също така смятам,че те помагат.Имал съм няколко средно сериозни катастрофи преди и смятам,че коланите са нужни!

Потребителски аватар
Presian
Автомобил: VW Golf
Двигател: BAG

Мнениеот Presian » Сря 16 мар 2011 12:17

viewtopic.php?f=59&t=208781&hilit=%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD
а иначе и аз без колан не мога...

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 16 мар 2011 12:38

los_tigros написа:Изображение

Ето нещо нтересно по темата.Какво мислите за коментарите на въпросната Гергана Георгиева?(Слагането на червило и преобличането го оставям без коментар!)
Аз лично винаги си слагам колана.Още преди,когато го направеиха задължително в градски условия почнах и свикнах.Сега ако не съм си сложил колана сякаш нещо ми липсва и не се чувствам удобно.Също така смятам,че те помагат.Имал съм няколко средно сериозни катастрофи преди и смятам,че коланите са нужни!

За Герганчето какво да кажем просто всестранно развит талант,след всичките тези неща които е изброила ако беше написала че я и чукат докато шофира ... :applause:

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Сря 16 мар 2011 13:01

много слабо е загатнато за пораженията от използването на предпазни колани обаче!
определено имат и тъмна страна...и защо не съобщават за бройката загинали от вътрешните увреждания на колана, като ще се говори за факти...

винаги съм се смял на това като съобщят бройката на животите които е спасил колана, как може да се каже какво би било без колан...

Потребителски аватар
bbboiko2004
Автомобил: VW Polo 2f
Двигател: 3f - 1993

Мнениеот bbboiko2004 » Чет 17 мар 2011 10:46

Миналата година братовчедка ми се удари в градски условия, с 40-50 на светофар удари кола отзад. Била е с колан. Като начало и нямаше нищо но след седмица започна да кашля, да хрипа, първоначално лекарите си мислеха, че е пневмония, но се оказа че в следствие на удара и стягането от колана е спукала ципата около белия дроб и за късмет нейна съседка белодробна лекарка случайно откри това иначе не се знае какво щеше да стане :X
Aз лично винаги съм с колан, не мога да карам без! Но просто няма достатъчно информация, че след нещо случило се да се отиде на преглед задължително !

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Чет 17 мар 2011 11:59

и аз имам наблюдения при челен удар с около 50-60км/ч в неподвижен обект. Отпред малко намачкане, но без да е засегнато по никакъв начин купето. Единия човек се отърва с натъртена глава и гърди, просто щото колана му не сработил, спътника му с разкъсана диафрагма... няколко операции, в резултат на които голяма част от стомаха, част от червата ги няма... да не влизам в детайли, че грозно...
отгоре на това и счупен крак от таблото в реултат на камшичния удар, че имаше и нещо с врата/гърба.

Ами при 100км/ч какво става. Имаше наскоро тежка катастрофа при нас- челен удар на движещи се коли, едната джип някакъв, хюндай да беше, купето вътре здраво, човека вътре цял без външни травми, обаче и той умира от вътрешите поражения причинени от колана... Няма ка да кажа какво би било без колан...

Ако колата се превърта, търкаля...абсолютно, но при челен нещата не са добре, изключвам скорости до 40-50км/ч при които спестява досадните синини по лицето. Не е ли странно че данните от тестовете за челен удар се правят при 64км/ч ?! Да се каже какво става след това!
Ако попадна недай си боже в такава ситуация, предпочитам да съм без колан и да изхвърча някъде :| Виж въздушните възглавници, завеси са нещо друго...

Мое мнение, не ангажирам никого е него, просто от малкото което съм видял, за мен колана не е чиста монета...
Жалко че ни задължават с него, добре би било човек да има избор.

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Чет 17 мар 2011 21:31

след катастрофа..... тоя без колан починал а тоя с колан-също на жив прилича death

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Чет 17 мар 2011 22:36

Както и да го гледа човек дали с колан дали без при евентуален челен удар ще има удар на тялото дали в колана дали във волана и таблото.Но би трябвало поне на теория с колана да е по добре понеже като по прилепнал спира тялото преди да набере инерция и вътрешните органи може би ще се разтресат по леко,отколкото след удар в таблото.Макар че като се замисля при 50км удар например инерцията при удар в колана и във таблото трябва да е еднаква.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 17 мар 2011 23:38

Брех, че четете избирателно бе :banghead:
Там си пише, че при челен удар, колкото и да стискаш волана най-много да го счупиш... Ако се счупи и се нанижеш на тая тръба (като си без колан) к'во правиш?

Веднъж се прибирах към Видин и по пътя видях катастрофа, коли наспирали, спрях и аз.
Мъчихме се да отворим вратата, за да излезе човека, вътре, така и не успяхме.
Човека вътре беше с колан, беше жив. Оплакваше се от болки в корема.
Шофьора беше в канавката на около 30 метра от колата, напълно неподвижен. Без колан е бил. Така и не разбрах дали е бил жив или не, всички се мъчихме да отворим вратата...

Сами си правете изводите :012: Те учените са ги направили вместо вас, ама не, вие сте дървени философи и знаете по-добре :screwy

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Пет 18 мар 2011 12:52

При удари с под 40км/ч, брат ми изкриви два волана и счупи едно табло. Вижда, че няма как да избегне удара, изпъва ръцете на волана, краката стегнати, удар - волана на осмица и от инерцията с колена разбива всичко под волана. Втория път с колан, кажи-речи същата ситуация, но тоя път само волана е леко усукан. При първото птп е с бая синини и дребни рани, при второто е с... нищо.
Поне в моите представи, скоростта при която колана може да причини сериозни вътрешни контузии е по-висока от скоростта при която (ако сте без колан) ще излетите през прозореца, предварително размазвайки се в кормило и греда, отправяйки се с гола тиква към обекта в който така рязко сте спрели. Да, може да сте късметлии и да полетите между всичко, да се окаже, че до вас е ливада и вие падате в прясно окосено сено... Аз съм карък и си слагам колана ;)

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Съб 19 мар 2011 19:03

bbboiko2004 написа:Миналата година братовчедка ми се удари в градски условия, с 40-50 на светофар удари кола отзад. Била е с колан. Като начало и нямаше нищо но след седмица започна да кашля, да хрипа, първоначално лекарите си мислеха, че е пневмония, но се оказа че в следствие на удара и стягането от колана е спукала ципата около белия дроб и за късмет нейна съседка белодробна лекарка случайно откри това иначе не се знае какво щеше да стане :X
Aз лично винаги съм с колан, не мога да карам без! Но просто няма достатъчно информация, че след нещо случило се да се отиде на преглед задължително !

Нищо нямаше да и стане...защо нищо не е имало.Пневмотораксът за който говориш(свиването на белия дроб от навлизане на въздух в плевралната кухина се проявява незабавно,а не след седмица!)Той се открива единствено и само с графия на б.дробове ,а не от"някоя белодробна лекарка"....Ако имаше пневмоторакс той щеше да е тотален и щеше да лежи в гръдна хирургия или реанимация...Нейният късмет е бил,че не е имала пневмоторакс!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”