Какво се прави след ПТП?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
penev75
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Какво се прави след ПТП?

Мнениеот penev75 » Съб 26 мар 2011 21:14

Колеги, днес претърпях ПТП, за което не бах виновен. Спирам на кръстовище след една кола и се каним и двамата да завиваме наляво. В този момент един се заби в мен с около 40 - 50 км/ч и аз се блъснах в предния. Дойдоха от КАТ написаха протокол за мен и съответно и Акт на последната кола, чийто шофьор се призна за виновен.
Колата ми има щети отпред и отзад. Задната ми врата (колата ми е комби) е смелена. Не се отваря. Задната броня е доста начупена и подвита надолу. Предната ми броня също е начупена. Единия ми фар и мигача са счупени. Колатя като цяло вероятно е леко повита, за което съдя по луфтовете между вратите. Нямам щети по калниците нито отпред, нито отзад. КОлата е в движение, но задната броня стърчи доста.
За първи път претърпявам ПТП и не знам какво да правя от тук нататък.
Имам само гражданска отговорност. Въпросът ми е коя застрахователна компания трябва да търся за някакво обезщетение за щетите - моята или неговата?
Моята е "Български имоти" неговата е UNIQA. Имате ли някакви впечатления от тези компании? Каква сума мога да очаквам, като обещетение?

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Re: Какво се прави след ПТП?

Мнениеот bnick » Съб 26 мар 2011 21:31

Трябва да се обърнеш към Уника. А какви пари ще вземеш :roll: , едва ли някой може така да ти каже...

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Съб 26 мар 2011 23:28

Съжалявам колега, за неприятностите
с протокола за ПТП, отиваш в неговата компания-на виновния- за оглед...завеждат ти щетата и чакаш после да ти платят мисля, че беше 14 дни
колко ще платят, как ще оценят, не знам

Потребителски аватар
penev75
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот penev75 » Съб 26 мар 2011 23:34

Благодаря Ви за отговорите.
В понеделник съм в Уника

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Нед 27 мар 2011 0:03

Отиваш във Уника минаваш първи оглед
Първи оглед:
Описват се само видимите повреди без да се демонтират детайли
После си насрочваш да минеш на втори оглед понеже гаранция има деформации под броните :!:
Втори оглед:
Демонтираш всичко за което имаш съмнения че е повредено и ги викаш да опишат щетите.Обикновенно на 2-ри оглед се докарват по-сериозните суми. За вторият оглед трябва да си отваряш очите на 4 за повредени детайли всяка бурмичка е важна пластмасите са най-скъпите части по нашите возила :!:

Потребителски аватар
penev75
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот penev75 » Нед 27 мар 2011 20:36

Благодаря колега. Утре отивам в Уника още рано сутринта. След това ще закарам колата на сервиз да демонтират броните и след това вероятно вече ще трябва да ги викна на място в сервиза да огледат за втори път.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Нед 27 мар 2011 21:00

penev75 написа:Благодаря колега. Утре отивам в Уника още рано сутринта. След това ще закарам колата на сервиз да демонтират броните и след това вероятно вече ще трябва да ги викна на място в сервиза да огледат за втори път.

Лошото е, че ако се запишеш за втори оглед, не е ясно след колко време ще дойдат. Аз съм се отказвал от втори оглед, защото карам колата на майстор и той започва да я прави веднага. Иначе, ако ги чакаш, не е ясно колко време ще стоиш без кола, докато решат да дойдат на оглед.

Потребителски аватар
penev75
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот penev75 » Нед 27 мар 2011 21:16

Ясно. Е тъй като и аз не искам да чакам - най-вероятно ще се задоволя с първия оглед

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Нед 27 мар 2011 21:22

penev75 написа:Ясно. Е тъй като и аз не искам да чакам - най-вероятно ще се задоволя с първия оглед

И добре ще направиш... Това са го измислили, за да спестяват парици. Например, то е ясно, че като е смачкана бронята, то и металната греда отдолу е крива, ама не я пишат, искат втори оглед. :beat_butt2

Потребителски аватар
aRoGaNsS
Автомобил: Golf 4 TDI GTI
Двигател: 1.9 ARL 2002

Мнениеот aRoGaNsS » Вто 29 мар 2011 18:58

Колега какво стана с огледа и застрахователите? Ще ти я оправят ли? :beer

Потребителски аватар
mario91
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mario91 » Вто 29 мар 2011 19:07

Зависи към коя агенсия си, ЛЕВИНС идват веднага на място, наскоро правих едно рено 19 което го бяха снимали 1-ви път, след като го разглобих в гаража да започна да го правя собственика на колата и се обади и пристигнаха за няма и 1 час, снимаха колата отново описаха щетите и му казаха че след 14 дни ще му исплатят щетите, след което се захванахме и му направихме колата на човека, пък колко време са го мотали за взимането на парите и колко е взел немога да кажа. И армеец са много точно защото мен ме бяха удряли и направо се разбрах с човека, да я разглобя и да я снима, отидох взех го отидихме в сервиза наредихме засегнатите части до нея и я снима и описа щетите :) надявам се да ти платят добре за щетите

Потребителски аватар
penev75
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот penev75 » Вто 29 мар 2011 20:09

Отидох вчера сутринта в Уника. Попълних документите. След това с експерта отидохме да снима колата. Снима всичко. След това описа щетите в един протокол в който имаше 12 позиции. Не ми даде копие на този протокол. Каза, че това се изпраща в София и там оценяват сумата, която да ми платят. До 15 дена трябва да получа парите по банкова сметка. Втори оглед няма да има.
След това закарах колата на сервиза, който си бях избрал и там ми казаха, че ремонта ми ще е към 750-800 лв - части, труд и материали.
Пак се обадих в Уника да питам експертите по тяхна преценка сумата на обещетението ще покрие ли разноските по ремонта и те ми казаха - "вероятно да" :-)

Майстора, обаче не можа да намери задна врата за багажника и задна броня. Пуснал съм обява, така че някой ако има да се обажда.

... но вече си мисля дали си заслужава да я ремонтирам тази кола - основно заради годините. 93 набор е и я карам от 4 години. Докарах си я сам на собствен ход от Германия. Има климатик, рекаро салон, бордови компютър, газов инжекцион, ел. стъкла и огледала и др. Никога не ме е оставяла на пътя и никога не е имала някакви сериозни ремонти - тези 4 години общо взето само консумативи съм сменял. Хубава колица си е, така че си заслужава да я оправя и да си я покарам още поне 1-2 годинки.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Вто 29 мар 2011 20:20

penev75 написа:Втори оглед няма да има.

:screwy Тия са некви мошета. Отдолу могат да излязат много неща

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 29 мар 2011 20:29

penev75 написа:... но вече си мисля дали си заслужава да я ремонтирам тази кола...
Хубава колица си е, така че си заслужава да я оправя и да си я покарам още поне 1-2 годинки.

Сам си си отговорил на дилемата. :да:

Потребителски аватар
penev75
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот penev75 » Вто 29 мар 2011 20:32

bnick написа:
penev75 написа:Втори оглед няма да има.

:screwy Тия са некви мошета. Отдолу могат да излязат много неща

Това е положението. Мисля, че описаха и частите отдолу - всъщност те се виждат - тя бронята ми е почти откачена.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”