Поне от 10г., имам машинка за полиране и си купувам полир пастите на 3М от специализираните авто бояджишски магазини. Имам голям гараж и два пъти в годината си полирам колите сам.
Гаден страничен ефект е, че след полиране повърхостта на боята става наелектризирана и привлича гадната финна прах, която е навсякъде. Така след като измия колата до края на деня е прашасал и започва да ме дразни, а капне ли вода на нея става като далматинец. Ето това изкам да разреша.Някой знае ли как след като я полирам да премахна статичното елекричесво за да не събира прах??? Колкото и смешно да звучи започнах да пиша темата, защото току що видях реклама на Пронто антитстатик...значи все нещо би могло да се направи!
Имам и една бяла Астра 2005г., която от нова никога не съм полирал. Ако не вали със седмици седи чиста без да събира прах...
Дайте решения.

Статично електричество при полиране на колата!!!
- versace
- Автомобил: Ex Touareg present Mercedes ML
- Двигател: 320 CDI 224 Hp
Статично електричество при полиране на колата!!!
Последна промяна от versace на Пон 11 апр 2011 19:40, променено общо 1 път.
- ABSOLUT
- Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
- Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
- Контакти:
Re: Без статично електричество след полиране на автобоя. Как?
Не знам, ама ми хрумна сега, като свършиш с полирането, пробвал ли си да заземиш колата с един кабел.
Примерно кабела вързан за метална тръба и да докоснеш един от калниците на колата, да видиш няма ли да прескочи искра.
Примерно кабела вързан за метална тръба и да докоснеш един от калниците на колата, да видиш няма ли да прескочи искра.
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
ABSOLUT написа:Не знам, ама ми хрумна сега, като свършиш с полирането, пробвал ли си да заземиш колата с един кабел.

- turrisi
- Автомобил: AUDI
- Двигател:
едно време продаваха ...антистатици(на ладите съм виждал и сега)...за след полирането или по време на....ти решаваш!!!
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Статично електричество при полиране на колата!!!
Колега, виж тази тема:
Бие ме ток?!?!? >> viewtopic.php?f=1&t=21032&start=0
Единствено имам съмнения, че с антистатик колата се превръща в мишена за светкавици!, както казва един колега.
Ей такава шарения някаква може да е или да е изцяло черно.Единия му край е хванат за някоя метална част от колата,другият опира в пътя. Цена - около 2-5лв, виждал съм ги по бензиностанции.
Бие ме ток?!?!? >> viewtopic.php?f=1&t=21032&start=0
Единствено имам съмнения, че с антистатик колата се превръща в мишена за светкавици!, както казва един колега.
Ей такава шарения някаква може да е или да е изцяло черно.Единия му край е хванат за някоя метална част от колата,другият опира в пътя. Цена - около 2-5лв, виждал съм ги по бензиностанции.
- веселин
- Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
- Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
- Контакти:
Re: Статично електричество при полиране на колата!!!

Бяха изтеглили доста автомобили Мерцедес ,заради опасна пластмаса оголо гърловината на резервоара

Ето това е решението на проблема - антистатик ключодържател

Четох доста по автофорумите
акумулирането на статично електричество е резултат от физични закони
чета за автомобили с кожени салони - да но има значение изкуствена или естествена кожа
автомобилни тапицерии - съотношение на тъканите в тях - вълна ,памук , синтетика
дрехите с които е облечен пътника
и още доста зависимости
почти няма автофорум да не е зачеквал тази тема - законите са еднакви за всички
Статично електричество се нарича натрупването на електрически заряди на повърхността на предметите. Те остават там докато по някакъв начин не се прехвърлят към „земя“ или „маса“ (виж Заземяване) или не се неутрализират чрез разряд. Макар обмен на заряди да протича при всеки контакт между две повълхности, статичното електричество се натрупва, когато поне една от тях има високо съпротивление (електрически изолатор). Ефектът от разряд на статично електричество е познат на повечето хора, защото усещат, чуват и дори виждат искра, когато излишният заряд се неутрализира при приближаването му към голям проводник (например земя), или към област с противоположен заряд.
viewtopic.php?f=5&p=2818156
Най-елементарното решение е , както беше споменато вече - първо да се "заземите" - стъпвайки на земята - и едва тогава за вратата!
Успех!
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”