Няколко въпроса относно възможни глоби при липса на ГО

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Няколко въпроса относно възможни глоби при липса на ГО

Мнениеот icefire » Съб 05 окт 2013 19:22

Имам един въпрос относно глобите, свързани с липсата на ГО. Случаят е следният: Моята приятелка има една Корса, с която дойдохме в Германия преди няколко години и тя си я караше докато бяхме студенти. През август ѝ изтече гражданската и от тогава не се кара - седи си пред блока в Германия, тъй като преждевременно аз си пререгистрирах моя пасат с немски номера и го караме него.

Та въпросът е за Корсата. Тя няма гражданска от август месец насам, седи в Германия с български номера и не се кара. На 16.09 обаче се е получило някакво писмо в България, адресирано до приятелката ми, в което пише, че трябва в двуседмичен срок застрахователят ѝ да представи доказателство за сключена ГО (т.е. трябва спешно да сключи гражданска), иначе властите щели да я глобят с 400-600 лв. и щели да предприемат мерки за спирането на колата от движение.

Ние тая кола така или иначе мислехме да я продаваме на скрап тука и после да я отпишем от БГ, обаче сега искам да попитам дали според вас има смисъл да се сключва ГО за да се избегне глобата от 400-600 лв. Дори да продадем колата за скрап тука, ще сме в БГ чак през пролетта на 2014 и едва тогава ще можем да я отрегистрираме от КАТ. Дали трябва в това време да има гражданска? Иначе теоретично може и някой в БГ да иде да я снеме от отчет, обаче за него ще трябва нотариално пълномощно, което нямам идея в Германия как и откъде се вади (вероятно при немски нотариус и после с апостил, но нямам идея дали в КАТ някой ще го признае).

С други думи - някой имал ли е опит с подобно нещо? Според вас има ли смисъл да се сключи ГО до другата пролет?

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Няколко въпроса относно възможни глоби при липса на ГО

Мнениеот icoico » Съб 05 окт 2013 19:57

Generalkonsulat der Republik Bulgarien
Walhallastraße 7
80639 München

Там би трябвало да можеш да завериш пълномощно. За останалото нямам идея.

cezar1656
Автомобил: vw vento
Двигател: ABU

Мнениеот cezar1656 » Съб 05 окт 2013 20:50

аз доколкото знам ако автомобила е на пътя,независимо дали се движи или не трябва да има валидна застраховка ГО,ако е в гараж няма проблеми...така оставена пред блока ако някой при маневра я зажули и викне кат виновна ще е приятелката ти...

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 05 окт 2013 20:55

отново има кампания с писма.

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?p=2835358#p2835358

Normaluser
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Normaluser » Вто 08 окт 2013 19:30

cezar1656 написа:аз доколкото знам ако автомобила е на пътя,независимо дали се движи или не трябва да има валидна застраховка ГО,ако е в гараж няма проблеми...така оставена пред блока ако някой при маневра я зажули и викне кат виновна ще е приятелката ти...

Всъщност си прав до половина! Ако колата не е спряна от движение, независимо дали е пред блока, в гаража или вътре в хола ти, то тя трябва да има сключена гражданска отговорност! Промяната се прие, заради множеството шофьори, които карат без застраховка. За жалост, същата тази промяна е в ущърб на изрядните платци, защото сега ще плащат дори и да не карат, но покрай сухото гори и мокрото!

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 09 окт 2013 20:30

Гражданска вече има (наш човек в БГ я сключи, за да не ни глобяват за липса на ГО).
Днес в посолството казаха, че можело колата да се продаде тук на тия фирми, дето изкупуват стари коли, след което бележката (протокол или каквото е там), което немската фирма за скрап е дала, можела да се прати по факс в българския кат и колата да се отпише... Това последното ми се стори доста невероятно. Не съм разпитвал човека в консулството, но това да си отпишеш колата от софийския КАТ по факс ми се вижда нереалистично.. според вас има ли такова нещо? Документите по факс, номерата по пощата и колата да се отпише?? Някак си дълбоко се съмнявам да се получи по тоя начин...

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Сря 09 окт 2013 23:20

Защо да не? Ако я думнеш тоталка недай си боже да не те карат да я караш насипно пред КАТ, за да я отпишеш?
Не си писал за превод на немския документ по отписването, такова нещо също могат да ти поискат.
П.С. Документите по факс трудно ми се вижда, може да настояват за оригинали.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 10 окт 2013 11:23

аз бих се обадил на този телефон (изваден от нещото, което се нарича официална страница на КАТ
http://www.kat.mvr.bg/ )
дано го вдигнат. Иначе факсове със сигурност имат още :)

Началник група "Регистрация и отчет на ПС" – ст. инспектор Г. Николова тел.982 34 33

Потребителски аватар
Gigabyte
Автомобил: neko drugo
Двигател: vaprosche

Мнениеот Gigabyte » Чет 10 окт 2013 12:00

Плашат гаргите като цяло :) Как ще ме задължат като колата ми е в гаража и да и платя ГО ,като аз половината от годината не я карам. Хората със сезонни коли(като мен) или мотори какво? Да плащаме за тоя дет духа пари и да забогатяват още повече "застрахователите"... Спете спокойни ,за сега плашат гаргите с тея писма :th_up

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 10 окт 2013 13:29

Gigabyte написа:Плашат гаргите като цяло :) Как ще ме задължат като колата ми е в гаража и да и платя ГО ,като аз половината от годината не я карам. Хората със сезонни коли(като мен) или мотори какво? Да плащаме за тоя дет духа пари и да забогатяват още повече "застрахователите"... Спете спокойни ,за сега плашат гаргите с тея писма :th_up

Какво им пречи да ти свалят колата от КАТ?
Ето какво пише във въпросната алинея 4 на чл. 295 от КЗ
(4) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Компетентните органи по ал. 1 незабавно предприемат мерки за спиране от движение на моторните превозни средства или на средствата за обществен превоз на пътници и за налагане на съответните административни наказания, когато не е била сключена задължителна застраховка.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 10 окт 2013 15:25

така е, но това са стотин хиляди автомобила, които подлежат на тези действия. Цялата кампания е PR, имаме лош коефициент на сключени ГО и трябва да го подобрим, ако не се лъжа 4-5% не ни достигат до 90%, което се счита за приемлив и след който всичко ще кротне отново.

StrEagle
Автомобил: Polo 6C
Двигател: DAJA

Мнениеот StrEagle » Чет 10 окт 2013 16:41

Абе какви са тези неща. Нали (почти) всички мотори нямат ГО от Ноември до Март месец всяка година, понеже събират прах в някой гараж..

ivanov72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivanov72 » Пет 11 окт 2013 8:23

Не се притеснявай и не си създавай излишни главоболия. Продаваш колата за скрап в Германия, вземаш си документа от фирмата (както са казали от посолството), вземаш двата номера и двата талона на автомобила и напролет, когато си дойдеш в България, отива собственика в КАТ и бракува автомобила.Не се спира от движение(защото продължават да начисляват данъци), а се бракува. Това с гражданската е финт на Гаранционния фонд. От 4-5 год. на баща ми колата стои на село и я ползва само летния период, за да ходи по градините, а през зимата стои в гаража и няма застраховка - досега нито са го глобили, нито са спрели колата от движение. Това става, като се състави акт и се връчи заповед за принудителна административна мярка за спиране от движение - като си в Германия не знам как ще стане.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”