услугата на Shell за качествата на моторното масло

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
chriss
Автомобил: VW MK4
Двигател: ATD PD TDI

услугата на Shell за качествата на моторното масло

Мнениеот chriss » Пон 18 сеп 2006 17:32

Днес си заредих 25 л дизел от Shell и момчето, което ме обслужи ми предложи да провери състоянието на моторното масло на колата / 1,9 чист дизел / От отвора на щеката изсмука с тръбичка около 20 мл и го постави в специален уред, който показва състоянието на маслото. Уреда има кръгъл дисплей с три зони - зелена, жълта и червена. При мен показателя сочеше средата на жълтата зона и човека ми каза, че маслото е за смяна. Въпроса ми е доколко да разчитам на показанията на този уред при положение, че маслото е на 4 хил. км, сменено преди 4 месеца, полусинтетика на Тексако 10W40 сменяно в сервиз, където ми сложиха лепенка за нова смяна след 8 хил. км или 1 година?
Моля ако някой има наблюдения да ги сподели.
Иначе от дизела на точно тая бензиностанция съм доволен, защото ми дава най - малък разход / сравнено с ОМВ и Лукойл / и си зареждам често.

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Пон 18 сеп 2006 17:59

Имам чувството,че на всяка друга марка масло освен Шел-ще покаже,че е за смяна :oops: :dontknow: :gruebel :hmmmm :37: :banghead: :whip :whip :whip

Потребителски аватар
Pavcho2
Автомобил: Golf Mk4 GTI
Двигател: 1798 Т AGU custom intake
Контакти:

Мнениеот Pavcho2 » Пон 18 сеп 2006 18:14

веселин написа:Имам чувството,че на всяка друга марка масло освен Шел-ще покаже,че е за смяна :oops: :dontknow: :gruebel :hmmmm :37: :banghead: :whip :whip :whip

Прав си колега .... аз ако ида с моята машина и маслото дето ми е Мобил 15W40 на 11000км. дали уреда няма да го строша :D :twisted:

Потребителски аватар
SMEL
Автомобил: MK4 TDI
Двигател: AHF 1999

Мнениеот SMEL » Пон 18 сеп 2006 18:35

ами заведи 2-ма 3-ма приятели,да проверят и техните масла,събери мнения и тогава решавай.Но все пак почва да те гризе и съмнява.Не забравяй че има много масла МЕНТЕТА.аз бих се притеснил определено.

chriss
Автомобил: VW MK4
Двигател: ATD PD TDI

Мнениеот chriss » Пон 18 сеп 2006 18:51

SMEL написа:ами заведи 2-ма 3-ма приятели,да проверят и техните масла,събери мнения и тогава решавай.Но все пак почва да те гризе и съмнява.Не забравяй че има много масла МЕНТЕТА.аз бих се притеснил определено.

Тази марка масло се бутилира в рафинериата в Русе, сервиза в който е сменяно има договор със завода, така че изключвам възможността да е "менте".

Потребителски аватар
landwarrior
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот landwarrior » Пон 18 сеп 2006 18:52

аз за пръв път чувам за такъв тест :roll: иначе всеки път кат ме питат искам ли нещо да проверяват- ги режа щото не ми се ще да ми ровят под капака -работата им е да сипват ''тунджа'' и да мият стъкла :D

Потребителски аватар
Stefanoz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stefanoz » Пон 18 сеп 2006 19:05

И аз смених моето с Арал,а те нямали производство от ...2 години

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Мнениеот Vento » Пон 18 сеп 2006 19:06

На дизел и ново масло да сипеш, сед 100км иди и го провери на тая машинка, пак ще е в жълтото... НЕ Е РЕАЛНО, не им вярвай!

Потребителски аватар
SMEL

Мнениеот SMEL » Пон 18 сеп 2006 19:07

а какво им пречи в русе да наливат приста или друго там и да го продават за тексако? аз сън няма да спя докато неразбера дали маслото в сърцето на автомобила ми е нормално.

Потребителски аватар
landwarrior
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот landwarrior » Пон 18 сеп 2006 19:15

SMEL написа:а какво им пречи в русе да наливат приста или друго там и да го продават за тексако? аз сън няма да спя докато неразбера дали маслото в сърцето на автомобила ми е нормално.
ти мислиш че Приста е много по лошо от тексако ?? ваското1 ако види темата да обесни за Приста и качествата на това масло щото от това което чух от него съм впечатлен :wink:

Потребителски аватар
SMEL

Мнениеот SMEL » Пон 18 сеп 2006 21:50

не-давам просто пример че може да се направи размяна.не ми се спори сега,но съм виждал много такива .....ама наистина много.с корабни масла и нафта/леко корабно гориво/ и тем подобни.

Потребителски аватар
landwarrior
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот landwarrior » Пон 18 сеп 2006 22:14

SMEL написа:не-давам просто пример че може да се направи размяна.не ми се спори сега,но съм виждал много такива .....ама наистина много.с корабни масла и нафта/леко корабно гориво/ и тем подобни.
именно то ако е приста пак добре но въпроса е да не е нещо по лошо :( че тогава става гадно

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Пон 18 сеп 2006 22:33

винаги са ми били смешни такива маркетингови програми измислени от някоя току що завършила "маркетинг-мениджърка"

-да ви проверим нивото на маслото?
ама к'во ще му проверяваш като току що съм загасил колата??
барем 15 мин. да минат деееа.

а сега с уред!!
и к'во му мерат?
вискозитета?!
как?

местя в ОФФ

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 18 сеп 2006 22:52

SMEL написа:с корабни масла и нафта/леко корабно гориво/ и тем подобни.

от това правят "нафта" :)

Иначе Приста са супер сериозна фирма със супер сериозен пазарен дял в БГ и в региона, имат няколко фабрики вече извън България и нямат нужда да правят шмекерлъци, за да печелят.

В България са избрани за доставчик на масла за натовските машини - камиони, джипове, танкове :) Дали Хамериканците са толкова прости, че да си трошат скъпите военни играчки?

Основният начин за постигане на ниска цена е, че Приста са частна компания с малко на брой собственици и залагат на малък марж. Сетете се една световна компания като Кастрол примерно, колко акционери има, които чакат дивидент всяка година, колко $$$ се харчат за реклама по цял свят и т.н. разходи, който за да се постигне нормална цена, се избиват с поевтиняване на производството - изместват го в държави като Турция и Индонезия, а там контрола по качеството е много по-занижен и затова се появяват слухове за "ментета". Ментета няма, просто Турското масло е по-кофти от Гръцкото или Македонското :) това е.

Маслата на Приста в много случаи са даже по-висок клас от конкурентните им "световни" марки. Сравнете класовете на полусинтетиките 10w40 да се убедите.

Има и още нещо много хубаво от Приста - това е "розовия" антифриз, който всъщност е световно признатя антифриз на Тексако, само че се продава под търговската марка "Приста" и е доста по-евтин (а по-добър) от доста "скъпи" аналози :)

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пон 18 сеп 2006 23:00

Много ми е интересно тоя тест на какъв принцип действа, защото от масло до масло има голяма разлика според химичния състав - минерално, полусинтетично или напълносинтетично... От друга страна в дизеловото масло има сажди...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”