Колеги бъдете много внимателни. Днес на отиване към Златни Пясъци на прав път едно Рено Еспейс се беше хлъзнало и забило в страни от пътя - причина Аквапланиниг. Навръщане от златните пред делфинариума на булеварда една минута преди мен една Калибра се беше извъртяла и хоп в загражденията (изглеждаше кофти) - причина Аквапланинг. А аз докато карах (около 95 км/ч) минах по напречно течаща вода на пътя и усетих как колата се хлъзна. Светна ми ЕСП-то и сама колата си влезе в пътя.
Та искам да обърна внимание на всички че караме на студен, наводнен асфалт, където има пропадания има насъбрала се вода и високата скорост е меко казана неумесна.

Внимание!!! Аквапланиниг
- ACCELERATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Даа, и на мен ми се е случвало, добре че беше на прав път. За тези, които не знаят какво се прави, ако стане - държите волана здраво, и съвсем леко и нежно почвате да натискате спирачката, докато колата не си върне пак сцеплението. По принцип предните гуми първи го изгубват, и понеже все пак разцепват водата, задните все още имат сцепление, и затова можете да намалите скоростта, докато и предните зацепят. Ако плувнете в завой обаче - спасение няма 

- landwarrior
- Автомобил:
- Двигател:
- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
landwarrior написа:много рано веLudia написа:вчера сложих зимните гуми вече.....
еми летните не се държаха добре, и реших да не рискувам .....
в завой с по-голяма скорост,се плъзгаха и няколко пъти едвам съм я удържал колата, а и сега на мокро......
вече 2 дни карам със зимни и разликата е ОГРОМНА,спира добре и нямам проблеми с плъзгането

ПП летните ми са Унироял.......вобще не съм доволен

- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
devil_vas написа:аз цял ден карам с максимум 70, 80 км извънградско... един път реших да настъпа и колата леко поднесе, дано днес изсъхне
Е па ти си вече със сликове, бе братче! Ама си е гадничко на нова и мощна кола да не можеш да й се искефиш!
Иначе вчера и аз повече от 85 на магистралата не вдигнах, де!
По темата: Аквапланинингът е отвратителен като усещане! Испитах го веднъж, за щастие с невисока скорост и на прав участък!
Чесно казано, мен повече ме е страх от пясък по завой в сухо време... Буквално спирам пред такъв завой, защото до тогава си карал норално, по сухо и изведнъж ако ти врътне.... в мокрото поне човек е подготвен психически за изненади и по-бързо реагира някак си...
- vw_golf_2_Memphis
- Автомобил:
- Двигател:
...
Последна промяна от vw_golf_2_Memphis на Съб 22 яну 2011 22:06, променено общо 1 път.
- Geleto
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: 1.8 MI 1994
- Контакти:
Ludia написа:Geleto написа:Ludia написа:вчера сложих зимните гуми вече.....
Това не спасява положението при аквапланинг. За вода шарката на гумата е съвсем друга!
знам че не помага, я ми покажи къде съм го казал?!сегашните ми летни гуми са за "дъжд", и файда никва.
Uniroyal rain tyres , нещо такова беше
Ами щото темата беше за аквапланинг...

- Sir T
- the STIG
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ACCELERATOR написа:Даа, и на мен ми се е случвало, добре че беше на прав път. За тези, които не знаят какво се прави, ако стане - държите волана здраво, и съвсем леко и нежно почвате да натискате спирачката, докато колата не си върне пак сцеплението. По принцип предните гуми първи го изгубват, и понеже все пак разцепват водата, задните все още имат сцепление, и затова можете да намалите скоростта, докато и предните зацепят. Ако плувнете в завой обаче - спасение няма
ако трябва да сме съвсем точни - не натискайте спирачката, а отнемете газта и дори може да натиснете съединителя (САМО!), за да позволите на гумите сами да върнат сцеплението си. Не е хубаво да се натиска спирачката, защото не се знае кога ще свърши локвата (водата) и може да направите по-голяма беля.
Аквапланинг се получава като влезете с по-голяма скорост в локва, отичаща се вода през платното, насъбрала се вода заради коловоз .. общо взето все често срещани ситуации по нашите пътища. Гумата загубва сцепление с асфалта, защото каналите на гумата не успяват да избутат водата и се получава тънък "филм" от вода, която пречи на гумата да достигне асфалта. Усещането е все едно сте на лед. Нито спирачки вършат работа, нито завиване, нито подаване на газ! За да предотвратите аквапланинг:
1. отваряйте си очите на четири като имате мокро време и пътувате по път непознат за Вас.
2. по възможност хубавите гуми вдигат доста скоростта, при която може да се получи аквапланинг.
3. дръжте здраво волана с двете ръце, ако карате с една и видите, че наближавате локва - намалете скоростта и пуснете спирачката преди да влезете в локвата, хванете волана с двете ръце и го дръжте здраво
4. ако влезете в локва и се получи аквапланинг - отнемете веднага газта, в никакъв случай не натискайте спирачка, защото когато гумите върнат сцеплението си може да отново да извадите колата от контрол или да попилеете нещо по нея. Обикновено връщането на газта помага, ако локвата е дълбока или дълга, може да натиснете и съединителя, за да олесните нагаждането на скоростта на въртене на гумите с нужната, за да си върнете сцеплението.
5. не се сряскайте и ако попаднете в аквапланинг в завой коригирайте бързо, точно и леко с волан автомобила, без да прекалявате със завиването, от него няма полза, най-много да си навредите ако сте завили повече от необходимото и колата си върне сцеплението .. мигновено ще се изстреляте в нежелана за вас посока!
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”