Внимание!!! Аквапланиниг

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
versace
Автомобил: Ex Touareg present Mercedes ML
Двигател: 320 CDI 224 Hp

Внимание!!! Аквапланиниг

Мнениеот versace » Пет 22 сеп 2006 21:38

Колеги бъдете много внимателни. Днес на отиване към Златни Пясъци на прав път едно Рено Еспейс се беше хлъзнало и забило в страни от пътя - причина Аквапланиниг. Навръщане от златните пред делфинариума на булеварда една минута преди мен една Калибра се беше извъртяла и хоп в загражденията (изглеждаше кофти) - причина Аквапланинг. А аз докато карах (около 95 км/ч) минах по напречно течаща вода на пътя и усетих как колата се хлъзна. Светна ми ЕСП-то и сама колата си влезе в пътя.
Та искам да обърна внимание на всички че караме на студен, наводнен асфалт, където има пропадания има насъбрала се вода и високата скорост е меко казана неумесна.

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пет 22 сеп 2006 21:46

Даа, и на мен ми се е случвало, добре че беше на прав път. За тези, които не знаят какво се прави, ако стане - държите волана здраво, и съвсем леко и нежно почвате да натискате спирачката, докато колата не си върне пак сцеплението. По принцип предните гуми първи го изгубват, и понеже все пак разцепват водата, задните все още имат сцепление, и затова можете да намалите скоростта, докато и предните зацепят. Ако плувнете в завой обаче - спасение няма :?

Потребителски аватар
IvanMan
джедай
джедай
Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
Двигател: CRLB

Мнениеот IvanMan » Пет 22 сеп 2006 21:46

сега е едно от най-гадните сезони, още се кара с летните гуми, а те вече не се държат толкова добре колкото през лятото поради по ниските температури, втора причина дъждова и мъгли, несъобразена скорост и видяхте какво е станало на АМ Хемус.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Съб 23 сеп 2006 6:41

вчера сложих зимните гуми вече.....
:oops:

Потребителски аватар
landwarrior
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот landwarrior » Съб 23 сеп 2006 7:13

Ludia написа:вчера сложих зимните гуми вече.....
много рано ве :D

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Съб 23 сеп 2006 7:25

landwarrior написа:
много рано ве :D

еми летните не се държаха добре, и реших да не рискувам .....
в завой с по-голяма скорост,се плъзгаха и няколко пъти едвам съм я удържал колата, а и сега на мокро......
вече 2 дни карам със зимни и разликата е ОГРОМНА,спира добре и нямам проблеми с плъзгането :lol: :lol:

ПП летните ми са Унироял.......вобще не съм доволен :evil:

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Съб 23 сеп 2006 8:57

Ludia написа:ПП летните ми са Унироял.......вобще не съм доволен :evil:
кой модел? имаха един модел мисля че Рали560 от който съм хипер-доволен... :roll:

devil_vas
Автомобил: BMW 330Cd 261hp 591nm
Двигател:

Мнениеот devil_vas » Съб 23 сеп 2006 9:21

аз цял ден карам с максимум 70, 80 км извънградско... един път реших да настъпа и колата леко поднесе, дано днес изсъхне :roll:

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Съб 23 сеп 2006 9:51

devil_vas написа:аз цял ден карам с максимум 70, 80 км извънградско... един път реших да настъпа и колата леко поднесе, дано днес изсъхне :roll:

Е па ти си вече със сликове, бе братче! Ама си е гадничко на нова и мощна кола да не можеш да й се искефиш!
Иначе вчера и аз повече от 85 на магистралата не вдигнах, де!
По темата: Аквапланинингът е отвратителен като усещане! Испитах го веднъж, за щастие с невисока скорост и на прав участък!
Чесно казано, мен повече ме е страх от пясък по завой в сухо време... Буквално спирам пред такъв завой, защото до тогава си карал норално, по сухо и изведнъж ако ти врътне.... в мокрото поне човек е подготвен психически за изненади и по-бързо реагира някак си...

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Съб 23 сеп 2006 10:01

Това не спасява положението при аквапланинг. За вода шарката на гумата е съвсем друга!

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Съб 23 сеп 2006 13:06

Geleto написа:

Това не спасява положението при аквапланинг. За вода шарката на гумата е съвсем друга!

знам че не помага, я ми покажи къде съм го казал?!
сегашните ми летни гуми са за "дъжд", и файда никва.
Uniroyal rain tyres , нещо такова беше :roll:

Потребителски аватар
vw_golf_2_Memphis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_golf_2_Memphis » Съб 23 сеп 2006 13:40

...

Последна промяна от vw_golf_2_Memphis на Съб 22 яну 2011 22:06, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Съб 23 сеп 2006 13:42

vw_golf_2_Memphis написа:Uniroyal Rainsport 1...
Гумите са си страшни ама ти си душманин и си им е*ал ма*ката :D

аз че съм ги пре*бал, е така....но все пак не се представят добре,поне за моите изисквания....;)

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Съб 23 сеп 2006 14:37

Ludia написа:
Geleto написа:

знам че не помага, я ми покажи къде съм го казал?!сегашните ми летни гуми са за "дъжд", и файда никва.
Uniroyal rain tyres , нещо такова беше :roll:

Ами щото темата беше за аквапланинг... :oops:

Потребителски аватар
Sir T
the STIG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sir T » Съб 23 сеп 2006 15:30

ACCELERATOR написа:Даа, и на мен ми се е случвало, добре че беше на прав път. За тези, които не знаят какво се прави, ако стане - държите волана здраво, и съвсем леко и нежно почвате да натискате спирачката, докато колата не си върне пак сцеплението. По принцип предните гуми първи го изгубват, и понеже все пак разцепват водата, задните все още имат сцепление, и затова можете да намалите скоростта, докато и предните зацепят. Ако плувнете в завой обаче - спасение няма :?

ако трябва да сме съвсем точни - не натискайте спирачката, а отнемете газта и дори може да натиснете съединителя (САМО!), за да позволите на гумите сами да върнат сцеплението си. Не е хубаво да се натиска спирачката, защото не се знае кога ще свърши локвата (водата) и може да направите по-голяма беля.

Аквапланинг се получава като влезете с по-голяма скорост в локва, отичаща се вода през платното, насъбрала се вода заради коловоз .. общо взето все често срещани ситуации по нашите пътища. Гумата загубва сцепление с асфалта, защото каналите на гумата не успяват да избутат водата и се получава тънък "филм" от вода, която пречи на гумата да достигне асфалта. Усещането е все едно сте на лед. Нито спирачки вършат работа, нито завиване, нито подаване на газ! За да предотвратите аквапланинг:

1. отваряйте си очите на четири като имате мокро време и пътувате по път непознат за Вас.
2. по възможност хубавите гуми вдигат доста скоростта, при която може да се получи аквапланинг.
3. дръжте здраво волана с двете ръце, ако карате с една и видите, че наближавате локва - намалете скоростта и пуснете спирачката преди да влезете в локвата, хванете волана с двете ръце и го дръжте здраво
4. ако влезете в локва и се получи аквапланинг - отнемете веднага газта, в никакъв случай не натискайте спирачка, защото когато гумите върнат сцеплението си може да отново да извадите колата от контрол или да попилеете нещо по нея. Обикновено връщането на газта помага, ако локвата е дълбока или дълга, може да натиснете и съединителя, за да олесните нагаждането на скоростта на въртене на гумите с нужната, за да си върнете сцеплението.
5. не се сряскайте и ако попаднете в аквапланинг в завой коригирайте бързо, точно и леко с волан автомобила, без да прекалявате със завиването, от него няма полза, най-много да си навредите ако сте завили повече от необходимото и колата си върне сцеплението .. мигновено ще се изстреляте в нежелана за вас посока!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”