Температура на спирачните дискове
-
- Автомобил:
- Двигател:
Температура на спирачните дискове
Някой знае ли, колко горе-долу, ако си карал 20-30км почти без да си натискал спирачката, трябва да бъде температурата на спирачните дискове и барабани? Къде мога да прочета нещо?
- mirkata 4020
- Автомобил: vw mk3
- Двигател: 1996
Re: Температура на спирачните дискове
колкото околната температура,даже и малко по малко.Няма триене няма температура има само охлаждане.Пипал сам ги дори след нормално използване,не са топли дори.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Аз редовно го правя след ремонт по спирачките , просто умишлено не ползвам спирачки (ако позволява обстановката естествено) и слизам да пипам дали има греене . Едно време с Москала имах много проблеми и така съм свикнал
.
Температурата според мен , нормално трябва да е малко над тази на околната среда - заради загряване на лагери , гуми и т.н.

Температурата според мен , нормално трябва да е малко над тази на околната среда - заради загряване на лагери , гуми и т.н.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Добре, но накладките не докосват ли диска? Дори и минимално докосване имаме триене и загряване.
- racing_team_vidin
- Автомобил: BMW E65 Sport Package
- Двигател:
kiril_bulgaria написа:Добре, но накладките не докосват ли диска? Дори и минимално докосване имаме триене и загряване.
можеш ли да пипнеш диска за повече от 2 секунди и не ти е останал отпечатъка на него, значи няма притеснения

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
При изправни спирачни апарати няма никакво допиране на накладки и дискове, без да си натиснал педала. Ако ти греят, значи не са ти наред.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Измислих си и процедура, как да проверя:
Равен път, Царево-Бургас, някъде по пътя...
След около 10км при някое нагорнище изключвам от скорост и колата спира, без да докосвам спирачният педал.
С показалеца пипам дисковете.
Ако са студени или леко затоплени на пипане, значи няма проблем.

Равен път, Царево-Бургас, някъде по пътя...
След около 10км при някое нагорнище изключвам от скорост и колата спира, без да докосвам спирачният педал.
С показалеца пипам дисковете.
Ако са студени или леко затоплени на пипане, значи няма проблем.

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
По-добре кажи какъв е проблемът. Ако има такъв де. Щото с това питане създава илюзията, че си наумил нещо да проверяваш, което не ти харесва 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Значи, пътувам от Габрово към Бургас. На една бензиностанция спитам да зареждам гориво. Гледам, че са се събрали около едно хубаво АУДИ, и пипат спирачните дискове. Че реших и аз да видя как са мойте. Е, опарих си пръста, на всички дискове. Само след минута, бяха студени. Колата е на 2+ год, 60.000км и е още с оригиналните накладки. Износени са около 50%, визуално.
Но си мисля,че е възможно, преди да вляза в бензиностанцията, намалявах скороста, вероятно на спирачка. Не се сещам.
Но си мисля,че е възможно, преди да вляза в бензиностанцията, намалявах скороста, вероятно на спирачка. Не се сещам.
- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
основната функция на спирачките е да преобразуват кинетична енергия в топлинна.
така спираш.
не виждам какво те учудва.
ако аудито е било с керамични дискове-и аз бих ги напипал, защото на тях им дават почти нулев фейдинг. за да има нулев фейдинг-трябва да няма топло. и би ми било интресно.
а ти твоите дискове-пак ги пипай...

не виждам какво те учудва.
ако аудито е било с керамични дискове-и аз бих ги напипал, защото на тях им дават почти нулев фейдинг. за да има нулев фейдинг-трябва да няма топло. и би ми било интресно.
а ти твоите дискове-пак ги пипай...

-
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги, благодаря Ви за съветите. След седмица, като направя пробата, ще Ви информирам как се държат дисковете.

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Според мен колата ти е с нормално функциониращи спирачки
.
При големи спускания дисковете може буквално да запушат , при нормално каране също са достатъчно горещи , за да се пипат с пръст
.
Освен това , ако задържаха наистина (при отпуснат педал не бива накладките да допират дисковете) при този изминат път щеше осезателни и обонятелно да се забележи , когато си спрял на бензиностанцията .

При големи спускания дисковете може буквално да запушат , при нормално каране също са достатъчно горещи , за да се пипат с пръст

Освен това , ако задържаха наистина (при отпуснат педал не бива накладките да допират дисковете) при този изминат път щеше осезателни и обонятелно да се забележи , когато си спрял на бензиностанцията .
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Ако ти задържаха апаратите предполагам щеше да го усетиш по разхода, пък все си мисля, че ако само единият прави проблем ще има аномалии в поведението на колата като цяло. И аз като колегите се присъединявам, че ти е ОК колата и паренето е нормално, моите също съм ги пипал след като спра колата - ами парят си 

- neon
- Автомобил: S3
- Двигател: BAM
kiril_bulgaria написа:Колеги, благодаря Ви за съветите. След седмица, като направя пробата, ще Ви информирам как се държат дисковете.
Ама другия път пробвай дали загряват добре- в смисъл засили се до към 150км/ч, после скачаш яко на спирачките и щом спре колата изскачаш, избираш един пръст за жертване и почваш да пипаш наред като стартираш от преден ляв диск. Предполагам, че едни 200-250 градуса няма да те притеснят.
Сега сериозно: при всички положения температурата на диска трябва да е по-висока от околната температура. Вместо да пипаш дискове вдигни колата на един подемник и виж всяко едно от колелата дали се върти свободно.
- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
Eла да пипаш моите дискове на 2 тона жипка след 10 км. градско. Чисто нови накладки и дискове.
Може и кърначета да донесеш, ако искаш.
Може и кърначета да донесеш, ако искаш.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”