Категория Б1 - Взима се на 17 години.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Insect
Автомобил:
Двигател:

Категория Б1 - Взима се на 17 години.

Мнениеот Insect » Нед 17 дек 2006 13:08

Б1 се издвана на непълнолетни 17 годишни деца, които могат да оправляват автомобили до 550кг. Да ама НЕ!

Имам един приятел който кара с Б1. Изкара си я на 17 години и си кара без никакъв проблем. Качих се да ме повози малко и нещеш ли... спират ни полицаи. Той почна да се плаши, защотото Г3-то на баща му далеч не е 550 кг. Таааа ето какво стана: Полицаят му поискал документите за проверка и той му дал книжката, документите за колата.. Абе целия цирк. Докато го проверявал полицаят обърнал внимание на ЕГН-то му.
След като дълго време претърсвал закона за тази категория - НЕ намерил нищо и му написал фиш за несветещ номер...

Много приятели са си патили от тези непълнолетни "шофиори". Нямам нищо против децата да очастват в пътното движение, но след поредица от ситуации ми писна на уя.

Голяма част от катастрофите, стават заради такива деца!
Аз лично на ден си патя по 2 пъти заради млдежи категория Б1.

Вие какво мислите по въпроса ?

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Нед 17 дек 2006 13:10

аз пък не съм виждал такива...

Потребителски аватар
Insect
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Insect » Нед 17 дек 2006 13:15

Нямат никаква разлика с Б. Просто в горния десен ъгъл пише 109 или 108, но с много малък шрифт :wink:

Uneek
Автомобил: 1998 VW Polo Variant
Двигател: APQ

Мнениеот Uneek » Нед 17 дек 2006 13:15

Е хубаво де как я дават тая категория, само на листовки ли?! Щото не съм виждал учебна "количка" 550 кг ?! :roll:

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Нед 17 дек 2006 13:16

исках да кажа че не съм виждал такава кола с младеж вътре

иначе ходи го разбери на 17 ли е на 20 ли е (или на 15)

Потребителски аватар
Insect
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Insect » Нед 17 дек 2006 13:16

Курсовете си карат н а нормална кола, а изпита им е на малка. Моя приятел е карал в КАЛИ Варна. Там има едно много малко субаро.

Потребителски аватар
Insect
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Insect » Нед 17 дек 2006 13:17

DragoGT написа:исках да кажа че не съм виждал такава кола с младеж вътре

иначе ходи го разбери на 17 ли е на 20 ли е (или на 15)

След ПТП, като дойдат полицаите се разбира :wink:

Потребителски аватар
vw_golf_2_Memphis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_golf_2_Memphis » Нед 17 дек 2006 13:26

...

Последна промяна от vw_golf_2_Memphis на Съб 22 яну 2011 23:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Нед 17 дек 2006 13:43

това някаква шега ли е или аз съм от камената епоха....по мое време можеш да караш мотопед над 16 и кола над 18 пък била тя и тико...

Потребителски аватар
Insect
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Insect » Нед 17 дек 2006 13:48

Няма шега, няма измама.... Самата реалност ... :?

stilko
Автомобил:
Двигател:

Re: Категория Б1 - Взима се на 17 години.

Мнениеот stilko » Нед 17 дек 2006 14:12

Ивчо написа:...Аз лично на ден си патя по 2 пъти заради млдежи категория Б1...

:) е къде ги намираш, че и по два на ден?

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Re: Категория Б1 - Взима се на 17 години.

Мнениеот musura » Нед 17 дек 2006 14:39

stilko написа::) е къде ги намираш, че и по два на ден?

Може да е някаква специална варненска категория :wink:

ВАЖНО ВАЖНО ВАЖНО

Научих, че вече има възможност ATV-тата да се движат законно по пътната мрежа в страната. Тоест могат да бъдат регистрирани като четириколесни транспортни средства. Това е станало възможно вследствие на промяна в законодателството. Въведени са нови групи и по моя информация ATV-тата попадат в групи L6E или L7E. Промяната е в Държавен вестник брой 67/2006г и наредбата към него. Изисква се правоуправление категория B или B1. Най-общо е нужен сертификат от производителя показващ, че машината може да се движи по пътища (EEC сертификат), преглед в Технотест и регистрация в КАТ за изваждане на номера.

ЗДП, Наредба 117
Съгласно чл. 68, ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание приетият Закон за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата е въз основа на общ законопроект, изготвен на базата на законопроекти с вносители МС и н. пр. Йордан Мирчев и група народни представители.

Основно законът въвежда изискванията на Директива 2001/116 на Европейския съюз и издадените други директиви. При пускането на пазара на нови системи, компоненти или отделни технически възли за моторни превозни средства и ремаркета задължително се изисква одобряване на типа въз основа на сертификат за съответствие с одобрения тип. Системата за одобряване на типа е насочена към производителите на пътни превозни средства и подобряване качеството на този вид продукт, който се предлага на пазара. От това произтичат и контролните правомощия на Комисията по търговия и защита на потребителите (КТЗП) към Министерството на икономиката и енергетиката. Нейните регионални структури и звената за защита на потребителите към общинската администрация контролират спазването на изискванията за наличието на валиден сертификат за съответствие с одобрения тип при търговия с нови моторни превозни средства и ремаркета, нови системи, компоненти или отделни технически възли за тях. При констатиране на нарушения председателят на КТЗП, съответно кметът на общината, издава заповед, с която забранява търговията с този вид стока до представяне на валиден сертификат за съответствие с одобрения тип, а при необходимост нарежда изтеглянето им от пазара, което е за сметка на съответния търговец.

За нуждите на типовото одобряване в чл. 149 се въвежда категория “L” на пътните превозни средства. Това изискване произтича от множество директиви на ЕС за одобряване на типа на нови двуколесни, триколесни моторни превозни средства и леки четириколесни моторни превозни средства, което досега се уреждаше с подзаконов нормативен акт. Категориите са определени в основната Директива 2002/24 на Европейския съюз. По силата на тази директива Европейският съюз е въвел допълнително категория от “L1e” до “L7e”, като задължителни за държавите-членки, респективно за присъединяващите се държави.

Честито, бягайте за документи.

Както виждате, тази категоеия се отнася не за автомобили, а за тези подобни на мотор, но с 3 и 4 колела возила, наречени AVT :) които могат да се карат с книжка Б1, но оначе няма никакви нормални автомобили, които да позволяват шофирането с такава категория. Предполагам, че КАТ-аджиите не им се е занимавало с твоя приятел и са го оставили да "живее", иначе би трябвало доста солена да го глобят!

Потребителски аватар
Insect
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Insect » Нед 17 дек 2006 18:21

Това за ATV го чувам за първи път.
Погледнете в закона (тъй като от скоро съм с книжка и още ми е прясно):

код 73 (подкатегория Б1) - триколесни и четериколесни моторни превозни средства с електрозадвижване или двигател с вътрешно горене с работе обем над 50куб. см и конструктивна максимална скорост над 45 км/ч, чиято маса без товар ненадвишава 550кг.

Колата която се вписва в изискванията е Subaru (незнам какво) ето снимка:
Изображение

На тази колица 17 годишните си карат курсовете, а след това без проблеми си карат нормални коли, тъй като полицаите нямат представа за какво става въпрос!
Във Варна Б1 стана масово явление!!!

Последна промяна от Insect на Нед 17 дек 2006 18:30, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Нед 17 дек 2006 18:22

Много силно ме съмнява това Субару да е с двигател 50 куб. см. - дори и 500 са му малко. Също ми се струва че и другите данни ги превишава - скорост, тегло. А това, че полицаите не са запознати, не означава, че всичко е наред. Защото или те ще се запознаят, или ако недай си Боже стане някой сакатлък, ще почнат едни ...
Законите са за това - да се спазват, от всички.

Потребителски аватар
Insect
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Insect » Нед 17 дек 2006 18:29

Това Субару е до 550кг! В това спор нама, тъй като всички които карат курсове за Б1, задължително изпита им е на тази кола (защото се включва в изискванията за Б1).

Идеята ми беше, че трябва да има по тежки санкции от фиш за несветещ номер, за хора със свидетелство за управление - категория Б1.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”