Пешеходна пътека - по-сурови санкции

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Одобрявате ли по-суровите санкции?

Да
54
71%
Не
22
29%

Общо гласове: 76
Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Пешеходна пътека - по-сурови санкции

Мнениеот Mihailov78 » Пет 09 сеп 2011 9:47

Пускам темата във връзка с появилата се вчера новина по медиите. Според мен промените ще скоро ще станат факт. Факт е, че тук не се толерират много пешеходците и се налага да правят акробатики на пешеходните пътеки. Интересно ми е вие какво мислите по темата?

КАТ иска глоба от 200 лв. за шофьор, отнел предимство на пешеходец

КАТ поиска драстично увеличаване на санкцията за водачите, които отнемат предимството на хората, които преминават през пешеходни пътеки. Предложението на пътните полицаи е глобата да стане 200 лв., а водачът да остава без книжка за един месец. В момента в Закона за движение по пътищата е предвидена глоба от 10 лв. за превозно средство, което преминава неправилно през пешеходна пътека. Тройно по-висока е санкцията за пешеходец, който прескача заграждения на пътя - 30 лв.

"Повече от 20 години важат правилата на по-нахалния, по-големия, по-арогантния - той пръв да премине. От юни започнахме да превъзпитаваме пешеходците и водачите да спират на пешеходна пътека", обяви вчера шефът на столичния КАТ гл. инспектор Богдан Милчев. И обеща предложенията за по-високи санкции да влязат в парламента скоро.

"Над 80 случая на водачи, които не са осигурили предимство на пешеходна пътека, са засечени само за последните три почивни дни", допълни Милчев. По повод инициативата "Вдигни ръка, спри джигита" на пешеходната пътека пред Софийския университет "Св. Климент Охридски" бе демонстрирано как да се пресича с вдигната ръка. Не е ясно защо КАТ избраха само една част от Закона за движение по пътищата, за да демонстрират, че той трябва да се спазва. Инициативата е описана в чл. 120, където се казва, че ако пешеходец, който е на банкета или тротоара, сигнализира с вдигната ръка, водачът на превозното средство трябва да го пропусне да мине. Законът е категоричен, че ако пешеходецът е стъпил на пешеходната пътека, водачът на МПС-то е длъжен да спре или да намали скоростта и да го пропусне да мине. Задълженията на пешеходците са да не излизат рязко на пътното платно.

http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000402
http://spisanie.mobile.bg/avtomobili/ne ... nijka.html

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Re: Пешеходна пътека - по-сурови санкции

Мнениеот VWGT » Пет 09 сеп 2011 9:51

точно пък тази пътека бъзика най-много движението в цяла София може би, и точно заради нея няма да гласувам (супер много хора я ползват и рядко могат да минат повече от 2-3 коли наведнъж, на 50 метра от там е може би най-големият подлез в България, в обратната посока има светофар също на 50м, но не ... трябва да има пътека, която разказва играта на трафика по бул. Васил Левски от тям, та чак до Дондуков, че и надолу.)

Иначе съм с две ръце за идеята.

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Пет 09 сеп 2011 9:56

До обнародването в държавен вестник са приказки от 1001 нощ.

Мен лично не мисля, че ме засяга (дано и не ме засегне никога). Поне до момента не съм имал съществени проблеми нито като пешеходец, нито като водач.

А как се установява дали пешеходецът не е нарушил правилата?
Или пак ще има циганки, които си хвърлят децата по платното?

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Пет 09 сеп 2011 9:56

Принципно идеята е добра, но нека и санкцията за неправилно пресичащ пешеходец също да е 200 лева. Наблюдавам от няколко дена, че се спира повече :да:

Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Мнениеот apa6o » Пет 09 сеп 2011 10:02

Приятел, живвещ в чужбина къде на шега, къде наистина, каза, че българите в Европа се познавали, по това как се озъртат като сурикати когато пресичат.

Например в Перник шанса някой да ти спре е почти нулев, изключвайки една конкретна пътека. Дори съм бил свидетел как пред погледите на служители на КАТ се отнема предимство на пътека... Затова нека има високи санкции, нека реве Бай Ганьо, но да му дойде акъл в главата, че не се намира на Имола !

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Пет 09 сеп 2011 10:02

DundyTheCroc написа:Принципно идеята е добра, но нека и санкцията за неправилно пресичащ пешеходец също да е 200 лева. Наблюдавам от няколко дена, че се спира повече :да:

:да: , наистина трябва да се регулират санкциите и за двете страни, защото не само шофьорите трябва да се попроменят, същото важи и за пешеходците!

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Пет 09 сеп 2011 10:08

Редно е да са по-сурови, да

Потребителски аватар
Deo88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Deo88 » Пет 09 сеп 2011 10:35

Аз съм съгласен с по-суровите санкций , и гласувах с "да" :)
Предполагам гледахте по новините за "Ръка вдигни и тогава премини" , как хората вдигаха ръце на места , на които няма пешеходни пътеки . Това е повече от наглост според мен .
Не казвам , че и аз не съм пресичал така , но все пак трябва да има някакъв ред .
Всеки бърза за някъде , всеки гони задачи , но като сме пешеходци трябва поне малко да се съобразяваме с шофьорите , защото и те немогат да гледат на много места - дали отляво или дясно на платното или на страничките и задно огледало ...

Но , кой как е научен , въпрос на манталитет , както казват някои хора ...

eddyman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eddyman » Пет 09 сеп 2011 10:42

apa6o написа:Приятел, живвещ в чужбина къде на шега, къде наистина, каза, че българите в Европа се познавали, по това как се озъртат като сурикати когато пресичат.

:да:
Колега аз самия се усетих че го правя във Виена и то не нарочно, просто инстинкт за самосъхранение породен от "културата" ни на шофиране, на пешеходни пътеки всички пресичат с нормална крачка, поглеждайки пътя само 1 път ако изобщо го направят, само аз се оглеждам 3-4 пъти и притичвам през платното.
Така че също съм за налагане на по- сурови санкции, само те ни въздействат.
Ама сравнението със сурикатите кърти mhihi

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пет 09 сеп 2011 11:01

Редно е да се завишат санкциите, но чак пък 200 лв и месец без книжка е прекалено. Редно е също да се санкционират велосипедистите прелитащи през пътеките, неправилно пресичащите пешеходци. Редно е да се оправят маркировките (да не се изтриват за един месец от настилката) и същите пътеки да са адекватно сигнализирани и осветени.

Никой не иска да удря каквото и да било с колата си пък камо ли пресичащ човек. Дълъг е пътя по превенция на произшествията с пешеходци и само завишените санкции към водачите няма да променят нещата. По-скоро тези завишения ще са поредната предпоставка за полицейски хранилки и корупция...

Потребителски аватар
STEYN
Автомобил: A4 B6
Двигател: AVF

Мнениеот STEYN » Пет 09 сеп 2011 11:08

Редно е да се завишат глобите, но не смятам, че отнаменето на книжка трябва да е част от наказанието. Смятам че всеки средностатистически българин ще го заболи много повече да се бръкне 200 лева и ще си има едно на ум следващия път.
Проблем според мен е друг - контролирането на колите, нарушаващи закона за пешеходните пътеки е далеч по-лесно от контролирането на пешеходците.

"От юни започнахме да превъзпитаваме пешеходците и..." ... и как по-точно? Несъобразеността и смелостта на някои пешеходци няма как да се поправи. Те просто си търсят правото на пресичане по начин, който сам по себе си е достатъчна предпоставка за инцидент.
Нека все пак да има някакво увеличение на глобите и за неправилно пресичане, защото в случая има две страни - шофьори и пешеходци.
Не е правилно да стреснеш само едната страна, а от другата да очакваш сама да се контролира и да има положителен ефект цялата работа.

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Пет 09 сеп 2011 11:20

Да, категорично. Но за целта да се предвидят санкции и за тези които не ги поддържат защото много от пътеките не се виждат. Или маркировката се е изтрила, или не са обозначени. И след като гаргата ще е рошава, по- високи санкции да има за и за пешеходци, пресичащи на непозволени места :beer

ОФФ:
Забравих, че предложения не могат да се правят, а само трябва да се съобразяваме с решенията.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пет 09 сеп 2011 11:21

Да, подкрепям завишените глоби.
Не, не смятам, че е твърде висока.
Да, подкрепям и завишение на глобата за пешеходците.
Тая ненормалщина трябва да се спре по някакъв начин и вярвам, че високите глоби са този начин. Дано и се контролират подобаващо.

Между другото, огромна част от глобите са си от време оно и въобще не са актуализирани, освен тези за скорост...

Винаги спирам на пешеходна, като някой е застанал на нея и не създавам опасност от ПТП с тоя, дето ми е захапал бронята отзад. Много пъти съм псувал пешеходци, които просто ей така си висят на пешеходната, без да имат каквото и да е желание да пресичат. Просто има среща там и е решил за най-удобна плочка тая пред пешеходната :banghead:

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Пет 09 сеп 2011 11:25

groznika написа:...По-скоро тези завишения ще са поредната предпоставка за полицейски хранилки и корупция...

Поклон! :bowdown

Потребителски аватар
DarkForce
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DarkForce » Пет 09 сеп 2011 11:29

Здравейте,

пак недомислени неща !

как точно ще се определя кое е неспиране на пешеходна пътека ?
кога трябва да се спира ?

На мен много пъти ми се е случвало да спра на някой, който е стъпил на платното, а той просто си седи и се чака нещо или си говори по телефон ?
какво правим в такъв случай ако отнейде дебне кат-ил ?

мисля, че правилото с вдиганата ръка - един вид заявяване на намерение да пресечеш е доста приемливо - тогава ако не спреш - глоба

и друго се чудя

защо не въведат това материал(снимки/клипове), заснети с мобилен телефон или камера от гражданин на нарушения да се приемат като повод за налагане на наказания - разбира се ако отговарят на определени изисквания !

така хем ще има граждански контрол, хем никой никога няма да е сигурен откъде и как ще е заловен в издънка и ще се внимава в пъти повече.

тъй де - в 21 век сме

поздрави

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”