Здравейте всички
Имам Audi A6 2000 г. със автоматик-типтроник, обаче възникна един доста сериозен въпрос(проблем) относно маслото на скоростната кутия. От производителя Audi твърдят, че маслото на автоматичната скоростна кутия е предназначено за целия експлоатационен период на трансмисията, и НИКОГА не трябва да се сменя. Отивам във сервиза на Audi и там ми показват маслото на скоростите: черно и мътно. Ако някой има представа - нека ме посъветва дали да сменям маслото и защо от производителя казват, че маслото не трябва да се сменя (а то е в ужасно състояние)
Благодаря на всички отзовали се, очаквам да ми помогнете, защото ме е страх да не я преебат нещо тая скоростна кутия, че много такива случаи има на прецакани автоматични скорости след смяна на масло ...
ДА сменям ли маслото на скоростите ?!?
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
Re: ДА сменям ли маслото на скоростите ?!?
blazer написа:...много такива случаи има на прецакани автоматични скорости след смяна на масло ...
на един приятел му се прецака автоматичната скоростна кутия след смяна на маслото, защото някакви гении решили да я надуят с компресор за да изкарат уж всички боклуци и така са спукали някакви вакумни мембрани ала бала ... та извода е ясен

- polover3d
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 240 4M
- Двигател:
Здравейте и мен ме мъчи този въпрос ... Наскоро купих кола с автоматична скоростна кутия ,работи добре , но се чудя дали да сменя маслото .Чувам и чета много крайно противоречиви мнения и така и не стигам до решение. Не знам дали е сменяно някога и затова се тормозя по въпроса.
- Espero
- Автомобил: Passat B4 1.9TDI
- Двигател: 1Z
Имах Пасат с типтроник и имах същите дилеми.Накрая стигнах до извода че маслото в автомата се сменя когато се наложи ремонт на кутията.С две думи ако нямаш проблеми със скоростите не ги пипаш.Само доливане,ако има нужда.
- vlado_tonev
- Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
- Двигател: ALH 2000
- Контакти:
Преди време мой колега си смени маслото на типтроника.Даде около 350 лв за VAG масло и филтри.След време ми каза че механикът,който е обслужил кутията му е показал старото масло.Било е черно с бели "сополи"в него.Колата е пасат B5 2000 на около 400000км.От смяната до сега не е усетил някакъв проблем
Според мен под "експлоатационен период"производителя има впредвид около 200-250000.Ние ги подкарваме тези автомобили на 300-400000км.Така че...ако ме питаш мен...сменявай маслото и не се плаши.Но наистина го купи от Еуратек или Порше.Успех
А ако все пак се решиш да не го пипаш,поне провери нивото му как е.

- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Няма оригинално масло което да е черно и мътно
Повечето проблеми след смяна на маслото явно са от некадърна смяна или вече е било късна смяна.А и както каза колегата над мен предписанието от производителя важи ако сам си махнал найлоните от колата си 

- polover3d
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 240 4M
- Двигател:
Благодаря ви колеги
,ходих да го проверя, казаха че трябва да долея малко.. ще намеря масло и за сега само ще долея ... пък по-натам ще го сменя цялото.

От Германия имам 2 шишета по 1л Кастрол 75в140
Стават ли за Голф4 и дали няма да е гъсто, търсачката дава 75в90 ама колата е доста км ? Също 1ва някой път е трудна за влизане,особенно на светофар,защо? LUk комплект съединител съм сменил преди 20хил.км.
Стават ли за Голф4 и дали няма да е гъсто, търсачката дава 75в90 ама колата е доста км ? Също 1ва някой път е трудна за влизане,особенно на светофар,защо? LUk комплект съединител съм сменил преди 20хил.км.
Не е нормално маслото да е черно в автоматика. После, откъде знаете какъв ресурс е заложен в експлоатацията на скоростната кутия от производителя? Маслото на кутията не е като това за двигателя. Посочените цифри са си жива спекулация и не мога да ги приема по никакъв начин. Маслото на автоматик не се сменя както се сменя на двигателя, има си определена процедура, която може би не е еднаква и при всички автомобили. От тази гледна точка, някой "майстор" може да Ви прецака кутията, само защото е решил, че както маслото при всички автомобили се сменя на 10 000 км, така се сменя и на автоматиците. Така че, в известна степен е по-добре да се информирате и да си смените маслото Вие, отколкото да се доверите на други, но това си е Ваш избор.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”