Някой пробвал ли е да намаже чистачките с глицерин?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Някой пробвал ли е да намаже чистачките с глицерин?

Мнениеот icefire » Нед 23 окт 2011 14:59

Колеги, през зимата даже и чисто новите чистачки се прецакват много бързо. Графитът, с който са намазани, се измива и въпреки че гумените пера не са скъсани, започват да размазват и да скързат гадно.

Някой пробвал ли е да ги намаже с глицерин? Може би така перата ще станат по-гъвкави и няма да се сковават от студа.. но се опасявам дали няма да почнат много да размазват...

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Някой пробвал ли е да намаже чистачките с глицерин?

Мнениеот radotom » Нед 23 окт 2011 15:57

А ти пробвал ли си да си измиеш ръцете с грес? :lol: :lol:
Не, не съм пробвал това с глицерина, но предполагам, че ще остава мазен филм, който ужасно би кривил образа при нощно каране.
Все пак - това е само предположение, де ;)

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Нед 23 окт 2011 16:04

Именно поради това предположение не искам да тествам :bishop
Реших първо да питам, ако някой е пробвал подобно нещо... Докато чистачките на нови, те са намазани с графит, който иначе се използва също и за смазване (графитна смазка). Така че има някаква логика да стане нещо.. но може и просто да се омаже цялото стъкло :Mr Green Fun

Потребителски аватар
lubo007
Автомобил: GOLF 5 TDI
Двигател: BKC

Мнениеот lubo007 » Нед 23 окт 2011 17:00

icefire написа:Именно поради това предположение не искам да тествам :bishop
Реших първо да питам, ако някой е пробвал подобно нещо... Докато чистачките на нови, те са намазани с графит, който иначе се използва също и за смазване (графитна смазка). Така че има някаква логика да стане нещо.. но може и просто да се омаже цялото стъкло :Mr Green Fun

Графитна смазка е едно, а графит е друго. В графитната смазка има графит но и смазващо - нещо като грес, а това по чистачките както си забелязал е сухо а не е мазно. не си прави експерименти, или поне не на твоята кола :) никак няма да ти е приятно вечер според мен! :012:

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 23 окт 2011 18:03

Споко, де! :Mr Green Fun
Глицерина се чисти със спирт ;)
Поне аз такава смеска си направих за махане на леда по стъклата сутрин - 250мЛ спирт и 1/2 шишенце глицерин от аптеката. По съвет на някой във форума беше.
И помага! :012:
Само трябва да оберете скрежта бързо, че замръзне ли наново - лошо!

Ще взема да пробвам това с глицерина на перата ;) И без това са се поразскърцали.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Нед 23 окт 2011 19:15

A така, намери се опитно зайче :beer
Аз също може да пробвам тия дни, защото с каквото и да се омаже стъклото, все може да се изчисти после :да:

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 23 окт 2011 22:35

icefire написа:и въпреки че гумените пера не са скъсани, започват да размазват и да скързат гадно

Това значи че са за смяна и с каквото и да ги мажеш само по-зле може да стане :idea:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 24 окт 2011 8:14

radotom написа:Споко, де! :Mr Green Fun
И без това са се поразскърцали.

В "Метро" има на промоция безшарнирни по 2.30-2,39 лв чистачката /марка Аутопрактик от 41 до 71 см/

Pinto_mm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pinto_mm » Вто 25 окт 2011 7:52

Глицерина е водоразтворим. Мисля, че няма никакъв проблем да се намажат с глицерин и ако после мажат да се измият обилно с чиста вода. Не знам обаче дали ще помогне глицерина. Аз до сега карах с Шампион без никакви проблеми. Подлъгаха ме да си купя някакви италиански, в момента не си спомням фирмата, графитни с нещо като спойлер. Абе имат външен вид в луксозна кутийка, всичко о.к. След първия дъжд обаче започнаха да скърцат. По някога скърцат, понякога не. Ту едната, ту другата, особено като е по-сухо стъклото. Та тази теми ми даде идея да пробвам с глицерин преди да ги хвърля в коша.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Сря 26 окт 2011 18:31

radotom написа:Споко, де! :Mr Green Fun
Глицерина се чисти със спирт ;)
Поне аз такава смеска си направих за махане на леда по стъклата сутрин - 250мЛ спирт и 1/2 шишенце глицерин от аптеката. По съвет на някой във форума беше.
И помага! :012:
Само трябва да оберете скрежта бързо, че замръзне ли наново - лошо!

Ще взема да пробвам това с глицерина на перата ;) И без това са се поразскърцали.

Не пробвай...пробвал съм!!!Глицеринът е тривалентен алкохол(водноразтворим),който заради трите си хидроксилни групи е сладък на вкус и бавно се изпарява.Оставя мазни следи по стъклата и само след измиване с ВОДА следите изчезват....ама след измиване и глицеринът изчезва...така,че :не: Ако искате чистачките да не скърцат може да пробвате с графитен прах от мек молив....натъркват се обилно и става...Виж ако искате да направите който и да е алкохол мек и вкусен...глицерина е метод на избор.Само се пригответе след това да пикаете двойно повече,защото глицеринът има мощен диуретичен ефект,който допълнително потенцира диуретичния ефект на етиловия алкохол....но пък вкусът си заслужава пикането!!!!
Апропо...глицеринът е най-евтиният начин да направите гумите си да изглеждат черни и чисти!Пак е пробвано и продължава да се пробва :banana :да:

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 26 окт 2011 19:09

Аз днес се гласях да ги намажа с "въшебен мехлем" от глицерин и графит, който съм уронил с шкурка от молив 6B. Добре, че ме домързя, само щях да омажа стъклото. Сега обаче може да пробвам само с молива ;)

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Сря 26 окт 2011 19:23

icefire написа:Аз днес се гласях да ги намажа с "въшебен мехлем" от глицерин и графит, който съм уронил с шкурка от молив 6B. Добре, че ме домързя, само щях да омажа стъклото. Сега обаче може да пробвам само с молива ;)

:да:

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 26 окт 2011 19:27

Стара чистачка и с ла@но на я намажеш, файда няма. Инак за зимата ползвам изопропилов спирт, който е основната съставка на зимните течности.
Може и с антифриз, който е близък до глицерина. Недостатък е, че не се изпарява бързо като спирта, и ако чистачките не чистят добре, става замазано.
А това с молива си е направо...

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Сря 26 окт 2011 19:38

muns61 написа:Стара чистачка и с ла@но на я намажеш, файда няма. Инак за зимата ползвам изопропилов спирт, който е основната съставка на зимните течности.
Може и с антифриз, който е близък до глицерина. Недостатък е, че не се изпарява бързо като спирта, и ако чистачките не чистят добре, става замазано.
А това с молива си е направо...

Не с молива ....с графита!Всички хубави чистачки са с графитно покритие,което за съжаление бързо заминава особено ако чистят твърд сняг и лед......

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 26 окт 2011 19:44

icefire написа:Колеги, през зимата даже и чисто новите чистачки се прецакват много бързо. Графитът, с който са намазани, се измива и въпреки че гумените пера не са скъсани, започват да размазват и да скързат гадно.

Някой пробвал ли е да ги намаже с глицерин? Може би така перата ще станат по-гъвкави и няма да се сковават от студа.. но се опасявам дали няма да почнат много да размазват...
Купи си хубави чистачки и се откажи от тези по 3-5-10лв за чифт! Не графитът е причината хубавите чистачки да чистят добре.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”