Колеги, през зимата даже и чисто новите чистачки се прецакват много бързо. Графитът, с който са намазани, се измива и въпреки че гумените пера не са скъсани, започват да размазват и да скързат гадно.
Някой пробвал ли е да ги намаже с глицерин? Може би така перата ще станат по-гъвкави и няма да се сковават от студа.. но се опасявам дали няма да почнат много да размазват...
Някой пробвал ли е да намаже чистачките с глицерин?
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Re: Някой пробвал ли е да намаже чистачките с глицерин?
А ти пробвал ли си да си измиеш ръцете с грес?
Не, не съм пробвал това с глицерина, но предполагам, че ще остава мазен филм, който ужасно би кривил образа при нощно каране.
Все пак - това е само предположение, де

Не, не съм пробвал това с глицерина, но предполагам, че ще остава мазен филм, който ужасно би кривил образа при нощно каране.
Все пак - това е само предположение, де

- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Именно поради това предположение не искам да тествам
Реших първо да питам, ако някой е пробвал подобно нещо... Докато чистачките на нови, те са намазани с графит, който иначе се използва също и за смазване (графитна смазка). Така че има някаква логика да стане нещо.. но може и просто да се омаже цялото стъкло

Реших първо да питам, ако някой е пробвал подобно нещо... Докато чистачките на нови, те са намазани с графит, който иначе се използва също и за смазване (графитна смазка). Така че има някаква логика да стане нещо.. но може и просто да се омаже цялото стъкло

- lubo007
- Автомобил: GOLF 5 TDI
- Двигател: BKC
icefire написа:Именно поради това предположение не искам да тествам![]()
Графитна смазка е едно, а графит е друго. В графитната смазка има графит но и смазващо - нещо като грес, а това по чистачките както си забелязал е сухо а не е мазно. не си прави експерименти, или поне не на твоята кола

- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Споко, де!
Глицерина се чисти със спирт
Поне аз такава смеска си направих за махане на леда по стъклата сутрин - 250мЛ спирт и 1/2 шишенце глицерин от аптеката. По съвет на някой във форума беше.
И помага!
Само трябва да оберете скрежта бързо, че замръзне ли наново - лошо!
Ще взема да пробвам това с глицерина на перата
И без това са се поразскърцали.

Поне аз такава смеска си направих за махане на леда по стъклата сутрин - 250мЛ спирт и 1/2 шишенце глицерин от аптеката. По съвет на някой във форума беше.
И помага!

Ще взема да пробвам това с глицерина на перата

- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
A така, намери се опитно зайче
Аз също може да пробвам тия дни, защото с каквото и да се омаже стъклото, все може да се изчисти после

Аз също може да пробвам тия дни, защото с каквото и да се омаже стъклото, все може да се изчисти после

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
icefire написа:и въпреки че гумените пера не са скъсани, започват да размазват и да скързат гадно
Това значи че са за смяна и с каквото и да ги мажеш само по-зле може да стане

- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
radotom написа:Споко, де!![]()
И без това са се поразскърцали.
В "Метро" има на промоция безшарнирни по 2.30-2,39 лв чистачката /марка Аутопрактик от 41 до 71 см/
-
- Автомобил:
- Двигател:
Глицерина е водоразтворим. Мисля, че няма никакъв проблем да се намажат с глицерин и ако после мажат да се измият обилно с чиста вода. Не знам обаче дали ще помогне глицерина. Аз до сега карах с Шампион без никакви проблеми. Подлъгаха ме да си купя някакви италиански, в момента не си спомням фирмата, графитни с нещо като спойлер. Абе имат външен вид в луксозна кутийка, всичко о.к. След първия дъжд обаче започнаха да скърцат. По някога скърцат, понякога не. Ту едната, ту другата, особено като е по-сухо стъклото. Та тази теми ми даде идея да пробвам с глицерин преди да ги хвърля в коша.
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
radotom написа:Споко, де!![]()
И помага!![]()
Ще взема да пробвам това с глицерина на ператаИ без това са се поразскърцали.
Не пробвай...пробвал съм!!!Глицеринът е тривалентен алкохол(водноразтворим),който заради трите си хидроксилни групи е сладък на вкус и бавно се изпарява.Оставя мазни следи по стъклата и само след измиване с ВОДА следите изчезват....ама след измиване и глицеринът изчезва...така,че

Апропо...глицеринът е най-евтиният начин да направите гумите си да изглеждат черни и чисти!Пак е пробвано и продължава да се пробва

- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Аз днес се гласях да ги намажа с "въшебен мехлем" от глицерин и графит, който съм уронил с шкурка от молив 6B. Добре, че ме домързя, само щях да омажа стъклото. Сега обаче може да пробвам само с молива 

- joker
icefire написа:Аз днес се гласях да ги намажа с "въшебен мехлем" от глицерин и графит, който съм уронил с шкурка от молив 6B. Добре, че ме домързя, само щях да омажа стъклото. Сега обаче може да пробвам само с молива

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Стара чистачка и с ла@но на я намажеш, файда няма. Инак за зимата ползвам изопропилов спирт, който е основната съставка на зимните течности.
Може и с антифриз, който е близък до глицерина. Недостатък е, че не се изпарява бързо като спирта, и ако чистачките не чистят добре, става замазано.
А това с молива си е направо...
Може и с антифриз, който е близък до глицерина. Недостатък е, че не се изпарява бързо като спирта, и ако чистачките не чистят добре, става замазано.
- joker
muns61 написа:Стара чистачка и с ла@но на я намажеш, файда няма. Инак за зимата ползвам изопропилов спирт, който е основната съставка на зимните течности.
Не с молива ....с графита!Всички хубави чистачки са с графитно покритие,което за съжаление бързо заминава особено ако чистят твърд сняг и лед......
-
- Автомобил:
- Двигател:
Купи си хубави чистачки и се откажи от тези по 3-5-10лв за чифт! Не графитът е причината хубавите чистачки да чистят добре.icefire написа:Колеги, през зимата даже и чисто новите чистачки се прецакват много бързо. Графитът, с който са намазани, се измива и въпреки че гумените пера не са скъсани, започват да размазват и да скързат гадно.
Някой пробвал ли е да ги намаже с глицерин? Може би така перата ще станат по-гъвкави и няма да се сковават от студа.. но се опасявам дали няма да почнат много да размазват...
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”