Статистика - ГО - 2006 - Избор на застраховател

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Статистика - ГО - 2006 - Избор на застраховател

Мнениеот wili98 » Чет 07 дек 2006 0:35

Данните които са публикувани, са генерирани на база на публична информация намерена на сайта на "Комисията по финансоф надзор"
http://www.fsc.bg/kstatistika/zn/Non_life_3_06_bg.xls

Този път информацията беше подбрана, и структурирана, за което мога само да благодаря на хората създали този файл.

Тук са приходите в BGL за 1,2,3 тримесечие на 2006 от зад. застр. на МПС "Гражданска отговорност"
Изображение

Тук са и разходите по същите застраховки за същият период
Изображение

И сега интересната част:
Тук са изчислени в процентно съотношение изплатени/постъпили * 100 %
Изображение

В левчета ме мързи да смятам, като само ще докладвам, че половината от изплатени щети са по зелена карта.. демек в чужбинско а общите приходи, за около 1/4 от застраховките..

Тук "най-набутан" е Булстрад, който е получил около 13 млн, и е изплатил 11 млн.. по Зелена карта...

Вижте файла, има много полезна информация.
На някой ако му се занимава с ексела, може и справка по КАСКО да направи.. ако не ме домързи, ще седна да я направя...

Все пак има сериозен напредък в процентите спрямо миналата година

Това са цифрите, които иска да се базира на тях, който иска да се базира на застрахователни агенти, и с едно пожелание....

Пожелавам ви никога да не ви се налага никога да си използвате застраховката ГО и това да са ви единствените "загубени" пари!

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 07 дек 2006 0:38

И на мен от няколко години ми прави впечалтение, че Булстрад изплащат най-много премии, като процент от приходите им, а съшо така винаги ДЗИ са много "стиснати", затова за себе си съм избрал именно Булстрад, независимо, че тарифите им може и да не са от най-ниските :idea:

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Чет 07 дек 2006 0:47

муси, по добре да не ти се налага пак да ти изплащат....па ако ще и щедри кат арабски шейх да са

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 07 дек 2006 0:57

то си се случва, да му се невиди :cry:

ама все пак като стане белята е хубаво поне за пари да не мислиш, покрай другите ядове ...

aav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aav » Чет 07 дек 2006 15:01

Изводите към: 09.2006. приходи от зелена карта и ГО: 442110279,50лв.
изплатени: 229595975,6лв. т.е. печалба: 212 514 303,90лв. Печалбата им е около половината от бюджета на София за следващата година.
Или по друг начин казано: за 2006г. сме платили двойно по-голяма полица от реалната. Не знам с какви очи искат още да се вдига ГО.
Някой знае ли колко е изплатенета сума по нематериални щети? Мисля че това е много важно.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 07 дек 2006 16:32

нематериалните щети-българския съд присъжда минимални суми за болки и страдания
самите застрахователи плащат още по-малко и от съда
така че тоя разход е пренебрежимо малък
застраховането е печеливш бизнес навсякъде в света, а тук особено :lol:

aav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aav » Чет 07 дек 2006 18:12

http://www.fsc.bg/news.asp

"Представените индивидуални данни от отчетите на застрахователите за деветмесечието на 2006 г. са обобщени и публикувани на страницата на КФН - www.fsc.bg, в раздел “Статистика”, „Статистика на застрахователния пазар”, „Статистическа информация”.

Премийният приход за по общо застраховане за деветмесечието е 717 595 хил. лв., с което е реализиран ръст от 6,32 % на годишна база. Пазарът по общо застраховане продължава да бъде доминиран от автомобилните застраховки – „Каско” на моторни превози средства и „Гражданска отговорност” на автомобилистите (61,61 %). Изплатените обезщетения по общо застраховане са в размер на 260 077 хил. лв., като ръстът на годишна база е 16,01 %. Относителният дял на изплатените обезщетения по автомобилните застраховки е 82,28 % в общия размер на изплатените обезщетения.
За същия период сумата на активите на застрахователите по общо застраховане е 994 034 хил. лв., като нарастването на годишна база е 20,74 %; размерът на техническите резерви е 471 800 хил. лв. и бележи нарастване на годишна база от 42,08 %..."

според файла приходите от ГО и зелена карта са около 160 млн.лв., а според обобщената статистика около 442млн. лв. има разминаване.
Ако си спомняте миналата година най-големия агрумент на застрахователите за поскъпването на полицата беше, че вече ще сме европейци и най-много пари ще се плащат за нематериални щети, обаче данни за покритите нематериални щети явно няма.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”