Констативни протоколи за ПТП

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
BIG_BOY
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Констативни протоколи за ПТП

Мнениеот BIG_BOY » Сря 18 фев 2009 10:11

Както може би повечето от вас знаят при леки ПТП може да не се викат органите на Пътна полиция а да се състави двустранен протокол с който да се направи доклад до застрахователя.

Въпросните протоколи може да си изтеглите в края на поста или оттук:

http://m-gate.info/index.php?option=com ... mitstart=2

Препоръчително да носите по 1 екземпляр в жабката, дано не се налага на никой

Ето въпросната наредба:

НАРЕДБА № IЗ-41/12.02.2009 ЗА ДОКУМЕНТИТЕ И РЕДА ЗА СЪСТАВЯНЕТО ИМ ПРИ ПТП
ЗА ДОКУМЕНТИТЕ И РЕДА ЗА СЪСТАВЯНЕТО ИМ ПРИ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ
И РЕДА ЗА ИНФОРМИРАНЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, КОМИСИЯТА ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР И ИНФОРМАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР КЪМ ГАРАНЦИОННИЯ ФОНД

В сила от 30.01.2009 г. Издадена от Министерството на вътрешните работи и Комисията за финансов надзор
Обн. ДВ. бр.8 от 30 Януари 2009г.

Чл. 1. С тази наредба се определят документите, редът за тяхното съставяне и редът за предоставяне на информация от Министерството на вътрешните работи на Информационния център към Гаранционния фонд за настъпили пътнотранспортни произшествия (ПТП).

Чл. 2. (1) За настъпило ПТП се съставят следните документи:

1. констативен протокол за ПТП с пострадали лица;

2. протокол за ПТП с материални щети;

3. двустранен констативен протокол за ПТП.

(2) Органите на "Пътна полиция" - МВР, при посещение на ПТП заснемат разположението на пътните превозни средства (ППС) и причинените щети с цифров фотоапарат.

(3) Информацията по ал. 2 се съхранява за срок до 3 месеца в АИС в структурата на МВР, на чиято територия е настъпило произшествието, и се предава на Информационния център към Гаранционния фонд по реда на чл. 7, ал. 1.

(4) Препис от документите по ал. 1, т. 1 и 2 се издават от органите на "Пътна полиция" - МВР, на трети лица, претърпели вреди от ПТП, както и при загубване на оригинала. Преписът се издава от структурното звено, съставило документа, въз основа на писмено искане. Преписът се заверява, като в горния ляв ъгъл се отбелязва "препис" и се полага подпис и печат.

Чл. 3. (1) При ПТП с пострадали лица се съставя констативен протокол за ПТП - приложение № 1, и се изготвя подробна план-схема на ПТП от органите на "Пътна полиция" - МВР.

(2) Протоколът по ал. 1 се съставя в едномесечен срок от датата на ПТП.

Чл. 4. При ПТП с материални щети се съставя протокол за ПТП - приложение № 2.

Чл. 5. (1) Когато при произшествието са причинени само материални щети, които не възпрепятстват движението на МПС на собствен ход, и между участниците в произшествието има съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те попълват своите данни в двустранен констативен протокол за ПТП - приложение № 3.

(2) Застрахователите, които сключват договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, са длъжни да предоставят безплатно в два екземпляра бланка за двустранен констативен протокол за ПТП - приложение № 3, при сключване на договора, както и при поискване.

(3) Двустранният констативен протокол - приложение № 3, е валиден и когато бланката не е предоставена от застрахователя.

(4) Ежемесечно до 20-о число на месеца застрахователите изпращат информация до Информационния център към Гаранционния фонд за произшествията, документирани с двустранен констативен протокол, във формат и по образец, приети от управителния съвет на Гаранционния фонд и утвърдени от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Застрахователен надзор".

(5) Ежемесечно до 25-о число на месеца Информационният център към Гаранционния фонд предоставя на МВР информацията по ал. 1 във формат и по образец, утвърдени от министъра на вътрешните работи.

Чл. 6. Не се посещават от органите на МВР - "Пътна полиция", и не се съставят документи за:

1. повреди на МПС, възникнали в резултат на природни бедствия;

2. пожар на МПС;

3. повреди на МПС, възникнали в паркирано състояние;

4. повреди на МПС, които не са причинени от друго ППС;

5. повреди по стъклата на автомобила.

Приложения:

Приложение 1 - Констативен протокол за ПТП с пострадали лица:
http://m-gate.info/images/stories/law/n ... pril_1.pdf

Приложение 2 - Протокол за ПТП с материални щети
http://m-gate.info/images/stories/law/n ... pril_2.pdf

Приложение 3 - Доклад до застрахователя заПТП
http://m-gate.info/images/stories/law/n ... pril_3.jpg - страница 1

http://m-gate.info/images/stories/law/n ... ril_3b.jpg - страница 2

Извинявам се ако някой е пускал тема, но потърсих с търсачката и не можах да намеря образците на протоколите.
Дано да съм бил полезен, с пожелания за безаварийни километри :)

Последна промяна от BIG_BOY на Сря 18 фев 2009 14:14, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Re: Констативни протоколи за ПТП

Мнениеот ChimeyJimmey » Сря 18 фев 2009 10:13

Интересно как застрахователите (ще) реагират на тези нови процедури... :roll:

Защото:

Разбираме се аз и един мой авер и си потрошаваме самостоятелно или взаимно таратайките.
Пишем си протоколче от горепосочените и заминаваме при застрахователите си.

И... ? mhihi

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Сря 18 фев 2009 10:17

ChimeyJimmey написа:Интересно как застрахователите (ще) реагират на тези нови процедури... :roll:

Защото:

Разбираме се аз и един мой авер и си потрошаваме самостоятелно или взаимно таратайките.

И... ? mhihi

Тая тема е обсъждана вече, но:
Какво ти пречеше преди пак да се разбереш да си ги потрошите и да викнете кат?

los_tigros

Мнениеот los_tigros » Сря 18 фев 2009 10:18

Тука обсъждахме с моите колеги че най-вероятно откакто е известна тая работа има много хора,които стоят и мислят как да изкарат пари от новите правила.

Потребителски аватар
BIG_BOY
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BIG_BOY » Сря 18 фев 2009 10:21

ChimeyJimmey написа:Интересно как застрахователите (ще) реагират на тези нови процедури... :roll:

Защото:

И... ? mhihi

Много се писа по казуса за застрахователните измами, които се очертава да се заформят защото българина е хитър чилях и все търси на хляба мекото и на работата лекото.
Ами да си представим следния казус - правя се аз на състезател и си разбивам голфа в някой стълб, ама нали съм хитрец, що да не ми платят застрахователите - давам 1 шише ракия на някои клошар, пиша му данните, подписва се, оглеждам се пред блока за някои москвич в полудвижение и представям това на застрахователя и те си ми плащат ремонта, или пиша за виновен дядо ми с неговата жигула примерно.
Е да ама не, това дето съм го измислил са го предвидили застрахователите и с оглед намаляване на застрахователните измами, ще се сформират мобилни групи за посещение на ПТП, може би не на всички но на повечето или на случаен принцип, също така се обсъжда и идеята освен протокола да се съобщи и в кат за ПТП-то с оглед намаляване на злоупотребите, а както знаем застрахователна измама си е подсъдимо престъпление.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey

Мнениеот ChimeyJimmey » Сря 18 фев 2009 10:37

Демек, КАСКО застраховките все повече се осмислят като АБСОЛЮТЕН легален рекет и работещи единствено срещу кражба, защото милите застрахователни компании ОЩЕ ПО-НЕОХОТНО ще изплащат щети, за които си плащаме ние редовно (каквато си е идеята на тая застраховка, мама му стара), обаче... :evil:

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Сря 18 фев 2009 10:52

застрахователни компании пуснаха "мобилни групи"
става ПТП :wink: обаждаш се и пристига мобилна група да констатира ПТП и т.н.
чувам че още ЗК ще я пускат тая екстра ..но ще поживееме и ще видиме :wink:

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Сря 18 фев 2009 11:31

santo_trafficante написа:застрахователни компании пуснаха "мобилни групи"
става ПТП :wink: обаждаш се и пристига мобилна група да констатира ПТП и т.н.
чувам че още ЗК ще я пускат тая екстра ..но ще поживееме и ще видиме :wink:

Миналата година с познат претърпяхме ПТП.В Австрия.Колата имаше възможно най-пълното каско в компания тук в БГ,чието име умишлено няма да спомена.При двата разговора със служителката тук в БГ,тя буквално каза да се оправяме както намерим.При пристигането след хиляда перипетии в БГ и посещението им в офиса,най-нахално бяхме попитани защо след като сме били минали границата не сме потърсили асистенцията на Пътна Помощ в БГ.На въпроса дали мислят че още 100 евро за транспорт до града ще ни натежат кой знае колко,при условие че сме платили платформа от Виена до БГ,имаше само мигане на парцали.После ни казаха че от къде да знаели че ние не сме направили нещо умишлено.Къде им беше мобилната група тогава??????Последвалите събития в офиса ще ги спестя.
В момента чета че Гражданската Отговорност се вдига с 50 процента пак.
Не виждам на какво отгоре,не може нещо което те карат задължително да го правиш и да избираш цени пред свършен факт винаги да е в полза на предлагащият го а не на ползващия.Да не говорим че при щети все по-малко са доволните от изплатените суми,много често далеч под реалните разходи.
Застрахователния бизнес в БГ,свързан политически и финансово с управляващите е един наистина легален метод да се рекетира обикновения човечец.Тоест,милионите обикновени хора.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey

Мнениеот ChimeyJimmey » Сря 18 фев 2009 11:42

Поредният легален метод за рекетиране на масите... :roll:

Потребителски аватар
fill
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот fill » Чет 19 фев 2009 10:34

Преди седмица минах по този път ......... :(

От 30 Януари 2009г КАТ не се занимава с леките ПТП-а , а се пише двустранен протокол между участниците в ПТП-то

http://blog.ykconsult.com/interesting/article.180.html

Аз се обадих на КАТ, искаха ми номерата на колите и ми казаха, че те не се занимават с ПТП-а и да се обадя на застраховател да ми даде Протокол. В КАТ ми регистрирах ПТП-то с номер които ми го казаха, в последствие при занасяна на протокола в ЗК на мене не ми искаха този номер, но на другия участник са му го искали. Казвам ви го това защото мисля че трябва да се регистрира ПТП-то в КАТ.

Самия протокол може да се свали от тука :

http://www.fsc.bg/media_center/files/Naredba.pdf

Протокола се намира на шеста страница на фаила, на седма страница има един доклад които трябва да го занесе виновника на ПТП-то на ЗК.
Добре е в колата да си имате два броя протоколи ( протоколите може да се принтнат от файла ), много малко застрахователи имат такъв протокол.
Протокола трябва да се попълни в два екземпляра: всеки участник взима по един екземпляр.
Трябва много да се внимава с попълването на протокола!
„Превозно средство А „ в протокола е виновното за ПТП-то превозно средство ( мене ме върнаха защото бяхме разменили местата на А и Б ), това нещо никъде не го пише на протокола.
В протокола аз единствено забележка не съм писал. Всичко останало трябва да се попълни. При мене на „12. Обстоятелства” не бях писал бройката на квадратчетата и директно ми драскаха на протокола. Много важно да се вземе телефон на другия участник и при връщане на протокол да се направи пак среща между двамата участници. Това незнам как би се случило ако някой откаже да дойде на среща.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey

Мнениеот ChimeyJimmey » Чет 19 фев 2009 10:37

Хиляда простотии откривам в тая нова процедура...
Например: Когато няма съгласие между страните кой е виновника, какво правим? :dummy:

Последна промяна от ChimeyJimmey на Чет 19 фев 2009 10:38, променено общо 1 път.

los_tigros

Мнениеот los_tigros » Чет 19 фев 2009 10:38

ChimeyJimmey написа:A когато няма съгласие между страните кой е виновника, какво правим? :dummy:

Викаме КАТ

Потребителски аватар
fill
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот fill » Чет 19 фев 2009 10:39

ChimeyJimmey написа:A когато няма съгласие между страните кой е виновника, какво правим? :dummy:

Незнам и на мене това ми е интересно. Другото нещо което незнам е: на виновника съставя ли се акт ?

Потребителски аватар
fill
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот fill » Чет 19 фев 2009 10:40

los_tigros написа:

Викаме КАТ

КАТ няма да дойде :!:

Потребителски аватар
ChimeyJimmey

Мнениеот ChimeyJimmey » Чет 19 фев 2009 10:40

И те като кажат, че:
не се занимават с ПТП-а и да се обадя на застраховател

а затрахователят каже "Дай ми протокол, подписан от страните в ПТП-то!"? :roll:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”