Здравейте, колеги! Имам нужда от съвет и най-вече от безпристрастен съвет. Затова и пиша тук. Карам една стара Mazda 323F със срамежливите фарове '91 набор. Това е първия ми автомобил и съм с него вече повече от година. Автомобилът е хубав, има слабости, но аз си го харесвам. Салонът му е изключително запазен. В началото бях изключително доволен, но последните няколко месеца започна да ми създава обаче грижи - имах проблеми с празния ход, ходовата част, смених термостат, покрай него и радиатор и датчика за температурата, включващ вентилатора, нов акумулатор, нови свещи, два пъти сменям гарнитурата на капака на двигателя...

Разделих се за кратко време с известна сума пари, което не ми се нрави. Лошата новина е, че старческите болести продължават да се показват. Стрелката на скоростомера чат пат потрепва при по-ниските скорости (знам - жило), съединителят прогресивно все по-отгоре отделя, стъпкото моторче си замина, гумите ми са за коша, радиото се губи понякога като мина през дупка.... Най-страшното, което тотално ме отказа е, че имах малко ръжда по задните вежди на калниците и по праговете. Реших да я поизкърпя и като разбутах въпросните места се уплаших, оказа се че колата е била козметично замаскирана... както и да е почти са излекувани вече, но ръждата е тръгнала здраво нагоре и не само по купето. Маздите имат отвратителна ламарини по принцип, но когато са и от Австрия...! Знам, ефекта от кърпенето е временен, спасение няма.
Няколко месеца след като купих колата я оборудвах с обикновена метанова уредба, макар че сега вече съм попрочел и знам, че тази уредба изобщо не е подходяща и строго непрепоръчителна за пълна инжекция с дебитомер. Доста време и средства отделих докато я накарам да върви почти както на бензин, то бяха аванс-процесори, мембрани, дифузьори и т.н. Сега е пушка и съм много доволен! Предвид описаното състояние на автомобила сега съм изправен пред следната дилема - да вложа още някой лев и да стегна колата и да си покарам още година-две или сега като и понаправя външния вид, ако успея да я продам на добра цена (което е почти невъзможно) да си взема друга, на която да прехвърля метана. Естествено бюджета ми е силно ограничен и в най-добрия случай мога да си позволя кола до 3-4000 лв. Но какво мога да си взема за тия пари и най-вече заслужавали си?!
Фен съм на японските коли. Най-много харесвам Хонда, но не можах да си харесам от това което видях и си избрах Маздата. Много уважавам и Тойота, може би най-здравите и качествените коли са те. VW - много уважавам тази марка, превърнала се в еталон за качество и надеждност, признал съм я, но никога не ме е спечелвала с никой от моделите си. Нито като екстериор, нито интериор. Единствено новите Пасати и Корадото правят изключение. Не ме убивайте за това мнение, но е факт. Въпрос на вкус. Същото ми е мнението и за братовчедите на VW, без Audi и новите модели на Seat. Тях си ги харесвам и то много.

Та да се върнем на въпроса какво мога си взема дето за тия пари, да спортно (все пак съм на 26 и харесвам спортни коли), да е по-ново, да става лесно за метан и да не е френско или италианско (предубеждения). И така се спрях на Hyundai Coupe 2000 г (евтино и става за метан, казват че било здраво), после минах през любимите ми Хонди (които в тия години хич не ми харесват като дизайн) и осъзнах, че най-много искам Тойота Селика пак от тия години. Но там май ще има проблеми с метана, дори и с газта, а и цената и е x2. Тази кола не е създадена за това. Осъзнах и че спортен автомобил на метан е

. Преглътнах Пасат Б4 - здраво окачване (за бутилките), голям, прост и удобен. Части за него бол, масова кола, евтинийка. Има вариант с 90 коня моно (само местя уредбата и не се занимавам с ГИ,т.е. никакви разходи по газта) и супер. Само дето е 5-6 години по-нов от Маздата, липсва му младежкото излъчване, по-тромав ще е от нея и т.н. и заслужава ли си? Питам защото тук в този форум има изключително запознати и интелигенти хора, от които не веднъж съм формирал мнението си и съм решавал доста проблеми. В нашия форум алтернативните горива никак не са на почит, докато тук има много много големи маниаци на тая тема и подхождат с разбиране към човек, който иска да се вози евтино. Да наливам ли още пари в колата си и да си карам докато събера пари за нещо по-ново и по-читаво или да се оттървам.