Питане относно ГТП
- bodil4o
- Автомобил:
- Двигател:
Питане относно ГТП
Колеги имам питане относно ГТП. Според стикера за ГТП утре е последния ден, в който трябва да мина. Понеже нямам възможност точно утре да мина, няколко познати ми казах, че ако пресроча тази дата глобата била 50лв. Преди години като съм пресрочвал с няколко седмици не съм плащал такава глоба. Това вярно ли е, от тази година ли?
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Питане относно ГТП
Преди години беше друго. Сега се ходи на съответната дата, която е отбелязана на картончето, а ако нямаш възможност, то отиваш по-рано.
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Или казваш, че колата е била в сервиз.
Мисля, че това може да помогне.
Мисля, че това може да помогне.
- npu3pak
- Автомобил: VW Passat B6 4Motion
- Двигател:
От мястото където минаваш преглед не могат да те глобят. Проблема е, ако те спрат полицаи след тази дата. И вече зависи от настроението на полицая.
Аз съм със старото талонче с перфорациите, където перфорациите указват годината и месеца за следващият преглед,това го пише на талончето също и беше така по Наредба 31 за периодичните прегледи, но тази наредба вече е променена и прегледа важи до дата.Може би ако се заядат полицаи да опиташ да се отървеш със старата наредба, затова че прегледа ти е извършен и са ти издадени документите по нейните изисквания, а там в чл.32,ал.5 пише до кога е валиден прегледа - месец и година не до дата.Иначе бягай по-добре на преглед.
- dlug
- Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
- Двигател: AVB
npu3pak написа:От мястото където минаваш преглед не могат да те глобят. Проблема е, ако те спрат полицаи след тази дата. И вече зависи от настроението на полицая.
Точно. Полицаите обаче обикновено си следят стриктно датата и като си я пресрочил вероятността да ти пишат акт е огромна.
- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
bodil4o, има и друга беля. В смисъл без талонче за ГТП застр. правят адските въртели, ако стане фала.

Талон за валиден технически преглед изискват почти всички компании при предявяване на претенция. Липсата на такъв обаче не може да бъде основание за отказ от плащане. Кодексът за застраховане не дава право компанията по гражданска отговорност да ограничи вашето право на обезщетение поради липсата на удостоверение за техническа неизправност на превозното средство.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
niviat написа:Аз съм със старото талонче с перфорациите, където перфорациите указват годината и месеца за следващият преглед,това го пише на талончето също и беше така по Наредба 31 за периодичните прегледи,
Колега използвай очила или с лупа и пак разгледай талончето с перфорациите!
Точно над перфорациите с месеците и годините има цял ред Дата : и с химикал попълнена датата, месеца и годината Това е реда на около 4-5мм над BG на синята лента в ляво на талончето.
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
Да не повдигам нова тема.Талона ми за ГТП има дата ,но стикера на стъклото е само до месец.Това означава ли ,че трябва да отида преди датата?
- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
Rabbit_TDI написа:Това означава ли ,че трябва да отида преди датата?
Да!

- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
Старите талончета за преглед (които изтичат тази година), са с валидност до определен месец, а не дата, да на гърба има дата, но тя е за това кога е направен прегледа (моето беше така-гледал съм го) и не обвързва с конкретна дата за следващият, важат до края на месеца. Новите (които се издават от тази година), вече си имат дата на проведен и дата за следващ преглед, с които ще трябва да се съобразяваме.
В пункта за ГТП няма да те глобят за закъснение, може малко да се мръщят, но ще те пуснат за да си оставиш паричките при тях, иначе трябва да те пратят в КАТ (или др. държавна институция беше) и съответно няма да получат нищо от теб.
В пункта за ГТП няма да те глобят за закъснение, може малко да се мръщят, но ще те пуснат за да си оставиш паричките при тях, иначе трябва да те пратят в КАТ (или др. държавна институция беше) и съответно няма да получат нищо от теб.
- mariovasi
- Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
- Двигател: TSI
Asko VW написа:Старите талончета за преглед (които изтичат тази година),
Как до края на годината.С талонче от старите съм от КАТ.
Минал съм ГТП февруари 2012год.,е сега декември ли да ходя?
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
mariovasi написа:Asko VW написа:Старите талончета за преглед (които изтичат тази година),
Как до края на годината.С талонче от старите съм от КАТ.
Минал съм ГТП февруари 2012год.,е сега декември ли да ходя?
Не, отиваш на преглед февруари 2013г. до датата, отбелязана на гърба на талона.
Твърденията на Аско не са верни!!!

-
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
Asko VW написа:Старите талончета за преглед (които изтичат тази година), са с валидност до определен месец, а не дата, да на гърба има дата, но тя е за това кога е направен прегледа (моето беше така-гледал съм го) и не обвързва с конкретна дата за следващият, важат до края на месеца. Новите (които се издават от тази година), вече си имат дата на проведен и дата за следващ преглед, с които ще трябва да се съобразяваме.
От три години ходя на преглед и ВИНАГИ ама абсолютно винаги си е важало до датата, дори и като са ме спирали полицаи в близки дати до изтичане на прегледа са отбелязвали, че имам няколко дена, а не до края на месеца. Законът много отдавна е сменен, спазвайте го за да нямате ядове от по 30 лева за пропуснат преглед (на приятел му писаха за толкова миналата година, че го хванали точно на другия ден след като му изтекъл прегледа).
- mariovasi
- Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
- Двигател: TSI
Ljubon написа:Не, отиваш на преглед февруари 2013г. до датата, отбелязана на гърба на талона.
Твърденията на Аско не са верни!!!
Хвала колега

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”