Последно,промениха ли закона за Дневните светлини?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Apokaliptiko
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1998 AFN

Последно,промениха ли закона за Дневните светлини?

Мнениеот Apokaliptiko » Пет 07 сеп 2012 5:52

Колеги,интересувам се покрай този закон с постоянно вкл. светлини на ПТП,какво се случи последно одобриха ли ползването на Дневни светлини/DRL или LED/.Благодаря предварително на Колегите,които вземат мнение.

Потребителски аватар
rosi17go
Автомобил:
Двигател:

Re: Последно,промениха ли закона за Дневните светлини?

Мнениеот rosi17go » Пет 07 сеп 2012 8:24

Още не са , ще караме със 100 вата и 10 ампера + 10% разход на гориво повече :banghead:

Потребителски аватар
kr1sh0
Автомобил: BMW
Двигател: 335d

Мнениеот kr1sh0 » Пет 07 сеп 2012 8:28

Чак пък 10% повече... Леко силно ме съмнява ?!

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Пет 07 сеп 2012 8:35

Надали тези "експерти" ще се произнесат някога...
БТВ те са позволени от самото начало в закона.Никъде не пише фабрични или не...

Потребителски аватар
Freakylol
Автомобил:
Двигател: asz++

Мнениеот Freakylol » Пет 07 сеп 2012 9:22

Абе мани тия 100 грама на 100 км ще ви прибият.. те ако тия 100 грама са ви проблем ходете пеша ..

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пет 07 сеп 2012 11:25

Явно съм пропуснал нещо...

Нямаме право да ползваме къстъм DRL модул с редуциране на дългите светлини така ли? scare

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пет 07 сеп 2012 11:29

В закона пише къси или дневни не намалени дълги Ако куките искат могат да правят проблем

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Пет 07 сеп 2012 12:34

Аз тези дни ще слагам DRL с редуцирани на 30% дълги,при наличието на ксенон на късите просто нямам друго решение...иначе ми е любопитно,как един катаджия ще разбере в движение на колата,пък и спряла,че са намалени дълги,а не къси и изобщо намалените дълги не са ли един вид дневни,доколкото знам при някои коли така е фабрично.Това ми се вижда най-разумно,все пак дългите изобщо не ги използвам до момента.
...а и да не пропусна да спомена всички роднини от женски пол на тези измислили това недоразумение :D

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пет 07 сеп 2012 12:41

Не не са. Имаш ли документ, доказаващ, че конкретно твоите дълги намалени точно с 30% и нито процент по-малко или повече и конкретно от модула, който ползваш дават резултат, отговарящ на съответния международен стандарт?

Всички знаем отговора. За това такива "направи си сам" модификации не са разрешени като цяло. В Германия е забранено и да слагаш крушки или фарове (независимо от производителя), които не са изрично одобрени от производителя на автомобила или друга оторизирана инстанция. Иначе резултатът няма да е "един вид" (да те цитирам), ами много видове!

Потребителски аватар
FELIPE

Мнениеот FELIPE » Пет 07 сеп 2012 13:26

А нима допълнително сложените "лампички" от всякакъв вид и сложени на произволни места(които горе долу отговарят на разстоянията предвидени в наредбата) не са "направи си сам" модификации,тези "лампички" законни ли са в този смисъл :D ,афтърмаркет фаровете с монтирани в тях диодни DRL законни ли са и накрая фабрично монтираните DRL в по-новите автомобили също законни ли са според българското законодателство дефиниращо понятието "светлини за движение през деня",защото при различните модели наблюдавам различни решения-както споменах редуцирани дълги,диоди монтирани във фара(от 5 до 20 на брой-примерно),диоди монтирани на бронята-също с произволен брой и интензитет на светене..Тези фабрични DRL сертифицирани ли са за България,пример тези с "Е4" сертификат,са сертифицирани за Холандия,а за България кое е означението и имат ли го фабричните и допълнително монтираните DRL. :D
Изобщо гейска работа,типична за нашата държава.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пет 07 сеп 2012 13:32

Нещо много се бъркаш. Не е определящо разстоянието, технологията и т.н.
Определящо е кой отговаря за качеството и надеждността им, както и за това дали отговарят на поставените норми :idea:

Зад нещо, което е направено от теб или от малка група китайци и си си го поръчал от Алибаба - не отговаря никой и никога не е било тествано в сертифицирана лаборатория, нито отговаря на какъвто и да е стандарт (извън евентуално CE).

Всичко, което идва от производителя на автомобила или е изрично одобрено за ползване от него е напълно легално. И обратното, освен ако не е сертифицирано от съответния орган.

Потребителски аватар
FELIPE

Мнениеот FELIPE » Пет 07 сеп 2012 13:51

:D Ама той проблема примерно при мен е никакъв,просто местя модула на късите и без туй колата изглежда много ефектно през деня с включени лупи :P ...въпроса е ще посмеят ли да одобрят законово промяната в инсталацията на автомобила,каквато е допълнително монтираните диодни лентички,мисля,че това е въпроса на автора на темата :D ,пак повтарям,ситуацията е гейска,като ние сме надупените,според това ,което чета в мрежата,в момента,според тълкуването на конкретния катаджия,може да се пише акт и на автомобил с фабрични дневни(примерно катаджията решава,че са афтърмаркет фарове с дневни светлини,допълнително монтирани :D ).

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пет 07 сеп 2012 14:09

Да може разбира се.
Когато докажеш противното - акта пада.
Ако орган на реда има съмнения в нещо винаги се преминава от "Невинен до доказване на противното" към "Виновен, до доказване на противното".
Странно ли ти се вижда? Стандартна практика по цял свят.

С алкохолната проба е аналогично - ако се осъмни в това, че си на градус си виновен, докато не докажеш противното на дрегера!

Потребителски аватар
Supawiza
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Supawiza » Пет 07 сеп 2012 14:42

Не знам дали скоро сте сядали да четете ЗДвП,на мен ми се наложи или по скоро аз се зачетох понеже влязохме в спор с госин полицая(като се има впредвид,че съм карал 3 г. така и са ме спирали и не са ми правили проблем) ,че ако имам един детайл с различен цвят трябва да го пише в талона като допълнителен уж по закон(такова нещо естествено не е написано) и ми излиза с точката,че нямам право да променям конструкцията на автомобила.
Е тази точка уважаеми колеги е толкова абстрактна,че винаги могат да ви цакат даже за това,че примерно нямате калобрани или гумите не са ви надути на 2 бара да кажем а по книжка трябва да е 2,2.
Моите впечатления са,че повечето точки в закона са направени толкова абстрактни и могат да се нагласят общо взето на тях както им отърва.
С тия дневни светлини картинката ме съмнява,че ще е същата докато не се опише точно и ясно какво трябва да е това животно "Дневни светлини".

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пет 07 сеп 2012 14:57

Не е по темата, но имам някакви бегли спомени от закона, че различен цвят от основния трябва да бъде вписан в талона, ако е над Х % (мисля 25%) от общата площ на автомобила.... :?:

Т.е. ако имаш фирмени лепенки - очевидно не, но ако имаш врата или капак с различен цвят - трябва да е вписано.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”