Причини нивото на маслото да не спада

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
stefan_doc

Причини нивото на маслото да не спада

Мнениеот stefan_doc » Чет 04 окт 2012 21:55

Ровейки се из форумите у мен възникна следният въпрос, на който не можах да намеря директен отговор, а и не съм специалист по автомобилите.
Купувате си кола на ХХХ000 км. и маслото ви от смяна до смяна не мърда.
Не е ли възможно да се е случило следното: купили сте си кола от Италия, дето жабарят не й е сменял маслото откакто я е купил. В резултат ДВГ-то изглежда ето така:
Изображение

Новото масло, което сте сложили е с добри отмиващи свойства, сваля мръсотията долу в картера и нивото на щеката се повишава. Междувременно колата си губи масло по стандартните начини. Собственикът се хвали, че маслото "не мърда".

Може изобщо да не съм прав, но ще са ми интересни мненията на специалистите.

Обратният случай е, когато след 10 000 км. маслото почне рязко да спада, но не защото става по-тънко и двигателят го гори, а и защото част от него се наслоява по описания по-горе начин.

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Re: Причини нивото на маслото да не спада

Мнениеот azrod » Чет 04 окт 2012 22:12

Колега, за последното, което си написал не съм съгласен, че читаво масло ще го причини. По грешка съм карал над 11к км и никъде не се е наслоило или да е падало рязко. Пада си нормално ако не броим гарнитура на капака на клапаните или пък масления датчик...
Наслоявания според мен могат да се получат след 15-20к км с обикновено, а защо не и с лонг лайф масло :beer

stefan_doc

Мнениеот stefan_doc » Чет 04 окт 2012 22:25

Колега, съгласен съм с теб, затова предлагам "след 10 000 км." да се замени с "след определен пробег, в зависимост от вискозитета и качествата на маслото". :beer

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Чет 04 окт 2012 23:26

Да приемем, че теорията ти е възможна.... и колко смени на масло според теб би могло да продължи това :roll:
А и не разбирам - наистина ли ти се вижда странен факта, че един нормално работещ двигател НЕ харчи масло (не и осезаемо и видимо)?

stefan_doc

Мнениеот stefan_doc » Пет 05 окт 2012 7:06

Не ми се внижда странно, просто тази теория е едно предупреждение, че това понякога може да е измамно. А относно смените - този се е оправил за ТРИ съкратени по време смени с масло с добри отмиващи свойства /Мобил 10W60/.
Преди: Изображение
След: Изображение

Последна промяна от stefan_doc на Пет 05 окт 2012 7:58, променено общо 1 път.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Пет 05 окт 2012 7:13

Не виждам нищо странно в това, вече четвърта година при смените източвам толкова масло, колкото съм сипал, карам с 5-40 синтетика и двигателя вътре свети, поне колкото се вижда през капачката.

Потребителски аватар
vihren1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vihren1 » Пет 05 окт 2012 7:36

Пълната синтетика подходяща ли е за този двигател ?

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Пет 05 окт 2012 8:43

аз , само да използвам темата и да питам , за моя абс 1.8 ми като отвия капачката за маслото не се виждат клапаните , а има нещо като преграда под капачката . така ли трябва да е :oops:

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 05 окт 2012 8:47

automan написа:така ли трябва да е :oops:

Да, така трябва да е. Това е капаче, което според мен е сложено там, за да може в маркуча за маслените изпарения да попадат само изпарения, а не масло (като се върти вала, хвърля пръски масло).

Аз имам още една версия за нивото на маслото - влиза по малко гориво в него и затова нивото му стои същото. Доколкото зная няма такъв двигател, който да не гори масло ИЗОБЩО, просто при някои е минимално и почти не се забелязва на щеката.

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Пет 05 окт 2012 8:59

и при мен почти не се забелязва да спада нивото на маслото на 10000 почтри не доливам . нормално ли е :oops:

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Пет 05 окт 2012 10:38

Айде стига сме се хвалили на кой колко не му гори масло, ако са му наред гумички, сегменти, гарнитури, датчици, охладители на масло и т.н. няма да има видимо намаляване на количеството масло. А това за бензин в маслото е смешно, може да се получи при износване на сегменти в малки количества и при нещо ненаред в запалителната система така че да не се възпламенява горивото води до големи количества бензин в маслото... Но другото са фантастики, че маслото се наслоява по двг, а пък на негово място има бензин :screwy :screwy

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Пет 05 окт 2012 15:52

на снимката като гледам този мазут, май маслото е било последна грижа на собственика :mrgreen:

stefan_doc

Мнениеот stefan_doc » Пет 05 окт 2012 16:22

Не искам никого да отчайвам, но немалко от колите май са подобни на тази. maikomila
Даже и такива, поддържани от официалния дилър. Разгледайте тази тема: http://www.2112.ru/showthread.php/23726 ... 0%B5%D0%BB

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Пет 05 окт 2012 17:12

с промивка дали ще се оправят нещата? меджу другото знам че всичко което е внвсено от Италия е в почти такова състояние. жабарите май са по големи марлячи и от нас :mrgreen:

stefan_doc

Мнениеот stefan_doc » Пет 05 окт 2012 17:22

По тази тема във форума мнения колкото искаш. Едното е да се направи с добавка за 5-10 минути и после да се смени маслото, друго да се промие с промивно масло, има идеи за нафта и т. н. Аз лично, без да съм специалист бих предпочел няколко по-чести смени на маслото /на 3-4 х. км./ и само оригинално масло.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”