По същество:
Вече в няколко теми се твърди, че зимата е по-добре да се кара с по-тесни гуми, отколкото през лятото. На въпросите ми защо и въз основа на каква информация се дават такива съвети отговорите не са конкретни. Аз съм търсил, но не намирам информация относно предимствата на по-тесните гуми през зимата. Единственото логично обяснение, което съм получил е, че тесните и високи гуми в пресен сняг успяват да потънат в снега и да достигнат настилката/почвата под снега и затова са по-подходящи. Това, разбира се, е в зависимост от клиренса на конкретния автомобил - аз досега съм "закъсвал" основно заради "лягане по корем" върху снега и не мисля, че по-тесните гуми биха помогнали в такъв случай, но все пак доводът си струва. Също така лично на мен изключително рядко ми се налага да шофирам върху пресен сняг и в тези случаи го правя изключително внимателно - все пак в такива условия за мен целта е да премина, без да "закъсам", а не да търся максимално сцепление и удобство. За мен това е изключение и не е предпоставка за избора ми на гуми за целия зимен сезон.
Втори довод в ползата на по-тесните гуми е силата на притискане - едно и също тегло върху по-малка площ(по-тясна гума) оказва по-силен натиск върху земята, което води до по-добро сцепление. Тук възниква въпросът - ако това е наистина така, то ЗАЩО по дяволите не караме с по-тесни гуми и през лятото? Или през лятото написаното по-горе не важи?
Други разумни доводи за предимствата на по-тесните гуми през зимата не съм получил. Ще дам пример с един поддръжник на тази теория, който не казва нищо конкретно - някакви тестове на някакви гуми и някакви форуми:
някой написа:Когато аз си задавах подобни въпроси понеже и аз случих на джанти с нестандартни за автомобила ми гуми, отделих доста време, поинтересувах се, прочетох, погледах и реших за себе си. Попрочетох малко за тестовете в Аутобилд, погледах сравненията на ADAC тестовете (което правя винаги преди да купя нови гуми), проверих в някой руски форуми, попрочетох някои статии, мнения.
Избора ми е че колкото и да ми харесваха новите джанти, винаги зимата съм с препоръчания размер и широчината на зимните ми гуми е по-малка от тези на летните ми гуми, които не са стандартни в моя случай.
Дори и да не съм прав, то си е за моя сметка.
Нито ще показвам, нито ще убеждавам в каквото и да било.
Поздрави и безаварийно пътуване и на двама ви.
Конкретен въпрос - на капачката на резервоара ми има два размера гуми. Защо трябва да предпочета по-тесния размер за зимния период?
Още един въпрос: Ако колата ми излиза от завода с гуми 185/60/14 и се оказва, че тя стои по-стабилно на пътя с 205/50/15 - спира и тръгва доста по-добре, то не би ли трябвало и през зимата да е така? Трябва да призная, че нямах възможност да тествам на конкретната кола заради финансови причини.