За по-тесните гуми през зимата

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
myrshavija
Автомобил:
Двигател:

За по-тесните гуми през зимата

Мнениеот myrshavija » Пон 08 окт 2012 12:18

Първо искам да уточня, че говорим за леки автомобили при нормални зимни условия - сух/мокър асфалт при ниски температури, повече или по-малко почистени от сняг и киша улици/пътища, утъпкан сняг из кварталните улици. Не говорим за WRC шампионата, шипове, джипове, шофиране на лед или офроуд. Говорим за моята и вашите коли всеки ден по улиците - в моя случай в София. За хората, които живеят в планински райони с обилен снеговалеж, на които им се налага всеки ден да карат в сняг - моля, започнете си отделна тема. Също така, не говорим за това колко добре го правят и почистват ли се изобщо улиците и пътищата в по-гъстонаселените градове и райони.

По същество:
Вече в няколко теми се твърди, че зимата е по-добре да се кара с по-тесни гуми, отколкото през лятото. На въпросите ми защо и въз основа на каква информация се дават такива съвети отговорите не са конкретни. Аз съм търсил, но не намирам информация относно предимствата на по-тесните гуми през зимата. Единственото логично обяснение, което съм получил е, че тесните и високи гуми в пресен сняг успяват да потънат в снега и да достигнат настилката/почвата под снега и затова са по-подходящи. Това, разбира се, е в зависимост от клиренса на конкретния автомобил - аз досега съм "закъсвал" основно заради "лягане по корем" върху снега и не мисля, че по-тесните гуми биха помогнали в такъв случай, но все пак доводът си струва. Също така лично на мен изключително рядко ми се налага да шофирам върху пресен сняг и в тези случаи го правя изключително внимателно - все пак в такива условия за мен целта е да премина, без да "закъсам", а не да търся максимално сцепление и удобство. За мен това е изключение и не е предпоставка за избора ми на гуми за целия зимен сезон.
Втори довод в ползата на по-тесните гуми е силата на притискане - едно и също тегло върху по-малка площ(по-тясна гума) оказва по-силен натиск върху земята, което води до по-добро сцепление. Тук възниква въпросът - ако това е наистина така, то ЗАЩО по дяволите не караме с по-тесни гуми и през лятото? Или през лятото написаното по-горе не важи?
Други разумни доводи за предимствата на по-тесните гуми през зимата не съм получил. Ще дам пример с един поддръжник на тази теория, който не казва нищо конкретно - някакви тестове на някакви гуми и някакви форуми:
някой написа:Когато аз си задавах подобни въпроси понеже и аз случих на джанти с нестандартни за автомобила ми гуми, отделих доста време, поинтересувах се, прочетох, погледах и реших за себе си. Попрочетох малко за тестовете в Аутобилд, погледах сравненията на ADAC тестовете (което правя винаги преди да купя нови гуми), проверих в някой руски форуми, попрочетох някои статии, мнения.
Избора ми е че колкото и да ми харесваха новите джанти, винаги зимата съм с препоръчания размер и широчината на зимните ми гуми е по-малка от тези на летните ми гуми, които не са стандартни в моя случай.
Дори и да не съм прав, то си е за моя сметка.
Нито ще показвам, нито ще убеждавам в каквото и да било.
Поздрави и безаварийно пътуване и на двама ви. :beer

Конкретен въпрос - на капачката на резервоара ми има два размера гуми. Защо трябва да предпочета по-тесния размер за зимния период?
Още един въпрос: Ако колата ми излиза от завода с гуми 185/60/14 и се оказва, че тя стои по-стабилно на пътя с 205/50/15 - спира и тръгва доста по-добре, то не би ли трябвало и през зимата да е така? Трябва да призная, че нямах възможност да тествам на конкретната кола заради финансови причини.

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: За по-тесните гуми през зимата

Мнениеот Barboukov » Пон 08 окт 2012 12:24

По-тясната гума има по-малка стъпка и вероятността да закъсаш в снега също е по-малка.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 08 окт 2012 12:39

Поредното мнение "парашутист" - за какъв сняг говорим - пресен, утъпкан? Какво значи по-малка вероятност - на какви доводи се базира тази вероятност? Защо? :banghead:

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Пон 08 окт 2012 13:02

Това за по-тесните гуми през зимата и аз съм го чувал и доводите са именно двата посочени от теб. По-тясната гума по-лесно пробива неустойчивата (кашкава) субстанция над настилката (сняг, киша) и се докопва до стабилната основа. Също така по-големият натиск на единица площ позволява на гумата по-добре да "захапе" настилката. На въпроса защо това не се отнася за лятото, отговора се крие в различията в състоянието на настилката през лятото и през зимата, съответно и изискванията за генериране на механично сцепление. Зимата асфалта е по-често студен и хлъзгав (мокър, заледен, заснежен), съответно ти трябва повече натиск на единица площ за да може гумата да "захапе". Лятото настилката е предимно топла и по-често суха и не е необходим толкова натиск, а повече контактна площ от която да дойде и повече сцепление. Т.е. на топла/суха настилка ти трябва площ, а на студена/хлъзгава - натиск. Физика, кво да се прави :lol: .
Сега, до колко това има съществено значение при обикновени автомобили, използвани при обикновени условия е друг въпрос, на който аз не се наемам да дам отговор.
Когато си купих колата, тя беше със зимни 185/65/14 и Декември сложих нови зимни със същият размер (по подразбиране :lol: ), Април като взимах летните доста се чудих дали да не мина на 195, точно заради горният принцип, но се отказах и сложих същият размер като зимните, най вече по финансови съображения, а и не смятам, че щях да усетя кой знае каква разлика - не съм екстремен шофьор.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 08 окт 2012 13:58

http://www.adac.de/_mmm/pdf/Breit_oder_schmal_23603.pdf
Братята немци отдавна са направили съответните тестове за това в какво са по-добри тесните и в какво са по-добри широките гуми. Текстът е на немски език, но таблицата е повече от показателна.
Показателите, по които по-тясната гума е по-добра са разход, шум при търкаляне, комфорт и аквапланинг.
По-широките гуми са по-добри при спиране и управление на мокър и сух асфалт.
Не знам на кой изобщо му е хрумнало, че при по-тясна гума има по-добро сцепление.
За дълбок сняг няма никакво значение широчината на гумата, не и по отношение на нашите автомобили. Има значение пътния просвет или т.нар. клиренс. Ако снегът е дълбок и пухкав, колата си потъва, ляга на корем и ако ще с трамвайни колела да е, пак няма как да тръгне. Те танковете затъват в такъв сняг, та ...
А автомобилите, направени специално за такива условия, са съвсем други и познайте - те са с ... широки гуми, които в определени случаи се карат на 0.5 налягане за по-голяма площ и предпазване от пропадане. Ето това:

Изображение

Повече информация тук.

По-тясната гума може да премине по-лесно през пръхкав сняг, но не по-висок с няколко сантиметра от клиренса на автомобила, защото образно казано го пори. Според мен може да се направи някакъв паралел с аквапланинг, т.е. снягпланинг mhihi . Но за стандартните условия, при които управляваме през зимните месеци (мокра или суха настилка, рядко повече от 10 см сняг на пътното платно), няма никакъв смисъл умишлено да се монтира на автомобила по-тесния вариант от предписаните гуми с оглед проходимост, поне според мен.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пон 08 окт 2012 14:04

Не са нужни по-тесни гуми за зимата. Дори в градски условия, широката гума е по-подходяща. Притежава по-голяма контактна площ, съответно върху заледена настилка и асфалт спира по-добре. А точно това е най-важното за мен през зимата. Принципно по-тясната гума дава по-добър контрол при странично водене в "мек" сняг. Не е нещо което като обикновени юзъри ще усетим :beer

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 08 окт 2012 14:14

Единствената полза от тесни гуми, през зимата, аз усетих в Англия, на сняг (къде почистен, къде не, повечето не), при това с чисто летни гуми (едит: грешка, всесезонни са били, но то е същото), с невероятния размер 165/80/13. Определено на пресен/леко утъпкан сняг протекторът се забиваше по-добре и "ядеше" сняг сравнително лесно и стигайки до асфалта отдолу, вече потеглях. НО това на баничарка с относително висок клиренс (Канго), нафтова, без турбина (на ниски обороти има въртящ момент) и не дълбок сняг - макс. 15 см.
Иначе на лед бяха ужасни. И на мокър асфалт. И на студен асфалт. И на горещ асфалт (еми тесни са, какво сцепление...).
Карам си голф тройката със 185/60/14 зимата - бива.
Карам и една служебна Астра със 195/60/15 зимата - пак бива.
По-тесни гуми аз не бих използвал.
И все пак да отбележа, че съм в равнинен регион, не в планински.

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Пон 08 окт 2012 14:53

Производителите на автомобилите ни , са указали размерите на зимните гуми за съответният автомобил ... и в книжката към автомобила , в повечето случаи дори са дублирали инфо за размера от вътрешната страна на капачето на резервоара ..... след като почти винаги са малко по-тесни и високи , темата добива яснота
личен опит - за киша и кал по-широката гума /или леко занижена като налягане на въздуха / върши идеална работа , за пресен сняг обаче добих много добри впечатления от 165/70/14 сравнени с 185/60/14 ..... за един и същ автомобил .... и един и същ модел от един производител

dedicha
Автомобил: Seat Toledo 2000
Двигател: AEH1.6 101hp

Мнениеот dedicha » Пон 08 окт 2012 15:03

По-тясната гума има по-добро поведение при аквапланинг- като газиш през вода, кища вероятно и пухкав сняг. Само че след като миналата зима задницата ми се завъртя на един завой, на който е имало съвсем малко ледец, вече слагам заводската за моята кола ширина 185. За мен е по- важно да имам добро сцепление на утъпкан сняг или заледено, отколкото дали по-лесно ще цепя кищата. Всеки сам си решава. Иначе ако попаднеш на чист лед, пак няма спасение, но - с по-щирока гума по-добре, според мен!

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Пон 08 окт 2012 15:05

Силата на натиск на единица площ е по-голяма при по-тясната гума. Оттам идва по-доброто сцепление, копане и прочие.

dedicha

Мнениеот dedicha » Пон 08 окт 2012 15:10

lrlmodo написа:Силата на натиск на единица площ е по-голяма при по-тясната гума. Оттам идва по-доброто сцепление, копане и прочие.

Това е така, обаче ако сложа вместо 185 -175 това са 10мм разлика ако не бъркам нещо, а 10 мм разлика в ширината не мисля че ще промени значително натиска, ако изобщо се усеща някаква разлика, което също нещо ме съмнява.

Потребителски аватар
lrlmodo

Мнениеот lrlmodo » Пон 08 окт 2012 15:14

dedicha написа:
lrlmodo написа:Силата на натиск на единица площ е по-голяма при по-тясната гума. Оттам идва по-доброто сцепление, копане и прочие.

Това е така, обаче ако сложа вместо 185 -175 това са 10мм разлика ако не бъркам нещо, а 10 мм разлика в ширината не мисля че ще промени значително натиска, ако изобщо се усеща някаква разлика, което също нещо ме съмнява.

Като те съмнява карай с 185 mhihi
Човека е пуснал тема, аз си давам мнението

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пон 08 окт 2012 15:16

В условия на пресен сняг или натрупал сняг без ледена основа - тесни гуми!
В условия на ледена покривка - широка гума.

С 2 думи - в градски условия - широката гума.

Това е моето разбиране на база на чиста физика.

dedicha

Мнениеот dedicha » Пон 08 окт 2012 15:19

lrlmodo написа:
dedicha написа:

Като те съмнява карай с 185 mhihi
Човека е пуснал тема, аз си давам мнението

Но проблемо, нали е затова форума да си споделяме :wink:
Казвате че на капачето на резервоара пише размера на гумите, на моето пише само размера на резервната гума и на колко бара трябва да се помпат. Има ли някой автомобил, на който да дават от производителя различен размер гуми според сезона? Според мен производителя знае най -добре...
Haralampi написа:В условия на пресен сняг или натрупал сняг без ледена основа - тесни гуми!
В условия на ледена покривка - широка гума.

С 2 думи - в градски условия - широката гума.

Това е моето разбиране на база на чиста физика.

Иначе и на мен това ми се вижда най-логично.

Потребителски аватар
lrlmodo

Мнениеот lrlmodo » Пон 08 окт 2012 15:23

А защо на лед по-широки?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”