Как се променя стила ви на шофиране с годините?
Как се променя стила ви на шофиране с годините?
-
Последна промяна от jims на Вто 10 юни 2025 10:26, променено общо 1 път.
- xalerrelax
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Как се променя стила ви на шофиране с годините?
След годините , които имам като стаж и след като ме блъснаха и помляха забелязвам , че карам по - умерено и доста по - бавно.
Забелязвам , че вече не се дразня толкова много и не ми прави впечатление , че са ми отнели предимството или че някой ми свири.
Общо взето не ми дреме , че някой ми е прецакал на пътното платно , усмихвам се и продължавам.
Забелязвам , че вече не се дразня толкова много и не ми прави впечатление , че са ми отнели предимството или че някой ми свири.
Общо взето не ми дреме , че някой ми е прецакал на пътното платно , усмихвам се и продължавам.
-
- Автомобил:
- Двигател:
никога не съм бил рисков , шофьор - и сега , и като по-млад , имам книжка от 11 години , а кола от 9 , винаги съм бил предпазлив и залагам на сигурността преди всичко. То според мен не се променя манталитета на каране - или си нервак , или си спокоен , аз не го разбирам това ... не е това начина на себеизразяване , все едно дето ми ги разправят някои жени едни врели некипели , че разбираш ли една жена ако не се спира да ходи по мъже на млади години , видиш ли като стане по-зряла вече се е кротнала и става най-вярната ... а всеки знае , че жена и ръжда тръгнат ли спиране няма , та така шегата на страна , за мен не е въпроса в годините , а в самия човек , има хора на 18-20 години , които карат много по-разумно от такива на 40 например - лично мое мнение 

- kr86
- Автомобил: Golf mk2
- Двигател: 1.6 automatic 1984 year
С годините всеки намалява скоростта. Дали щото е скъпа подръжката или от лош опит...знам ли. При всеки различно.
Истории много.
Първата ми кола (ЗАЗ А968) я купих като бях на 14 год.
То бяха ръчни със 80-100км. Страшна работа.
Кото си лапе всичко ти е WRC. После като дойде първата легална кола пък и с книжка в портфейла вече е друго. 2-3 акта за превишена скорост и виж как вече караме горе-долу с ограниченията.
Втора рали фаза (предполагам за цяла България) започна с излизането на "Бързи и яростни". То тунинг, пейки по багажниците, лепенки спарко, момо....абе махни, махни.
...и като почне да се троши тая кола хората започват да мислят по друг начин-пестеливо някак си.
Палил съм чисто нови гуми на няколко часа е така от гъзария.
После купиш някоя кола със задно. Почват се едни дрифтове...
Сега съм на друга вълна вече. Карам си поло1.9д 64к.с. и глася голф 2 да е като от магазина ама с двигател от летяща чиния. И голфа за кеф ше си го карам. Даже си представям как съм дядка на 80годин и си отварям гаража а вътре в тъмния ъгъл ме чака черен, двуврат, свален до земята г2 естествено.
Карам си разумно като цяло. За 12 години активно шофиране удари нямам въпреки рали периода ми. Пробвал съм всичко та даже и пистов мотор имах.
Абе живота си е ценен и трябва да се мисли преди изпреварване да кажем.

Истории много.
Първата ми кола (ЗАЗ А968) я купих като бях на 14 год.
То бяха ръчни със 80-100км. Страшна работа.
Кото си лапе всичко ти е WRC. После като дойде първата легална кола пък и с книжка в портфейла вече е друго. 2-3 акта за превишена скорост и виж как вече караме горе-долу с ограниченията.
Втора рали фаза (предполагам за цяла България) започна с излизането на "Бързи и яростни". То тунинг, пейки по багажниците, лепенки спарко, момо....абе махни, махни.
...и като почне да се троши тая кола хората започват да мислят по друг начин-пестеливо някак си.

Палил съм чисто нови гуми на няколко часа е така от гъзария.
После купиш някоя кола със задно. Почват се едни дрифтове...
Сега съм на друга вълна вече. Карам си поло1.9д 64к.с. и глася голф 2 да е като от магазина ама с двигател от летяща чиния. И голфа за кеф ше си го карам. Даже си представям как съм дядка на 80годин и си отварям гаража а вътре в тъмния ъгъл ме чака черен, двуврат, свален до земята г2 естествено.
Карам си разумно като цяло. За 12 години активно шофиране удари нямам въпреки рали периода ми. Пробвал съм всичко та даже и пистов мотор имах.
Абе живота си е ценен и трябва да се мисли преди изпреварване да кажем.

- wemadeyou
- Автомобил: Vw Golf 3 1HX
- Двигател: 2.9 VR6 Syncro 190hp
аз съм шофер от около 6 години и мисля, че карам доста бабешката вече, дали ми писна настъпването или пък просто от липса на свястни пътища не знам.. Карам vr6, но определено доста по-разумно в сравнение с началото .. Дано всички да сме по-съвестни на пътя :)~
- Благовест
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN
Карам спокойно.Стила винаги ми е бил такъв.Стремя се с поведението ми на пътя да не застраша моята сигурност,както и тази на останалите!Доста често блейките и шматките на пътя получават от мен

Никога не съм намирал смисъл в градски светофарни гонки
Нямам намерение да гора повече гориво,да хвърлям дискове и накладки заради селски пичове,които гледат лошо...

Никога не съм намирал смисъл в градски светофарни гонки

Благовест написа:Карам спокойно.Стила винаги ми е бил такъв.Стремя се с поведението ми на пътя да не застраша моята сигурност,както и тази на останалите!Доста често блейките и шматките на пътя получават от мен![]()
![]()
Никога не съм намирал смисъл в градски светофарни гонкиНямам намерение да гора повече гориво,да хвърлям дискове и накладки заради селски пичове,които гледат лошо...
И при мен нещата са така. Отчначало на младини доста енергия хвърлях в гонките. Но вече улегнах така да се каже и си карам бавничко не бързам и съответно и нямам проблеми :) А и съм с Пасат 3-ка то да бързаш да бързаш с 90 коня колко да бързаш

-
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4
94-а като взех книжката си бях луда глава, добре, че първата кола беше един атмосферен дизел 54 коня. Сега по ред причино обикновено съм в ограниченията, на магистралата и под тях, стремя се рисковия фактор да е минимален, особено като съм със семейството.
Аз пък взех книжка и кола "на стари години", винаги съм се стараел да спазвам ограниченията, освен когато се разсея, не предприемам рисковани маневри, все още ме дразни, когато преди светофара отпусна газта или сменя на по-ниска скорост, за да не натискам спирачки и някой рязко ме изпревари за да заеме празното място през мен или когато някой смени посоката на движение и не даде мигач.
Вече не ми свиркат...
Общо взето за 5 години - разлика в стила няма.
Вече не ми свиркат...

Общо взето за 5 години - разлика в стила няма.
- yarek
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AJM 2000
Когато преди 8 години взех книжка карах доста по бързо, сега вече карам по разумно, преценявайки повече, а и най-важното че качество на пътна настилка не позволява да полудяваш на пътя.
Мисля, че поне едно 80% от шофьорите "улягват" с годините опит и възраст.
Аз подобно на другите когато взех книжка преди 13год. си мислех, че "каквото хвърчи, всичко се яде". Да, ама не. Вече си карам с ограниченията, на магистрала даже много под него, защото съм забелязал, че колата ми със скорост от 110 по магистрала дава уникално нисък разход, а времето което се пести е пренебрежимо.
Пък и жена, деца вече - нещата са различни.
Аз подобно на другите когато взех книжка преди 13год. си мислех, че "каквото хвърчи, всичко се яде". Да, ама не. Вече си карам с ограниченията, на магистрала даже много под него, защото съм забелязал, че колата ми със скорост от 110 по магистрала дава уникално нисък разход, а времето което се пести е пренебрежимо.
Пък и жена, деца вече - нещата са различни.
като лапе паркирах с ръчна, взизах назад между колите с безумни скорости, баща ми казваше "абе аз съм 30 години шофьор и мога да паркирам много по-бързо и майсторски от теб пък не го правя, ти с какъв акъл се силиш?!?!" разбрах го години по-късно, да чукна на дърво по-лекия начин без големи изчепки.
- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
И при мен с течение на годините настъпи значителна промяна в стила на шофиране. Преди 14 години, когато си купих първата кола бях доста луда глава, доста хора ги беше страх да се возят при мен. Карах доста бързо с резки и рискови маневри,палех/нервирах се от най малкото, като не го правех за гъзария, а просто заради тръпката, удоволствието и адреналина от спортното шофиране. С времето обаче се укротих, жадният за скорост звяр в мен задряма и вече изключително рядко се пробужда. Не мога да кажа, че карам пенсионерската, но и нищо общо с преди, не само свалих скоростта, но и самият ми стил се промени - омекна, без резки потегляния, спирания и маневри, рисковото изпреварване също остана в миналото (вече карам на сигурно), не се и нервирам за дреболии.
Като цяло мога та кажа, че с възрастта и натрупания опит (и многото критични ситуации от които съм се измъквал на косъм), аз улегнах, помъдрях и значително се промених като водач на МПС.
Като цяло мога та кажа, че с възрастта и натрупания опит (и многото критични ситуации от които съм се измъквал на косъм), аз улегнах, помъдрях и значително се промених като водач на МПС.
- Freakylol
- Автомобил:
- Двигател: asz++
Аз пък като млад шофъор (2 години и малко и около 30~35k km) отначало започнах кротко бавно каране с 120 имах чувството, че летя.. беше ме страх много от непознатите пътища - дупки неравности и т.н. а и не съм с чак най-перфектното зрение и беше си ме страх да не строша колата най-вече, а и да не забравяме факта, че 1 година съм карал през повечето време само в северозаПАДНАла България, а тук е ужас, но с времето като започнах да излизам навън с всяко излизане постепенно вдигах все повече започнах да си имам малко повече доверие.. преценявах по-добре пътя, дупки и т.н. и сега може да се каже, че си карам бързичко без да правя рискови изпреварвания и застрашаване на другите участници и вече не ме е страх от непознати пътища и дупки и т.н. Е все още си правя типичните за един келеш глупости, но гледам да са на места дето не застрашава никой освен мен и естествено винаги като съм сам. 
Може да се каже, че мисля докато карам, а не просто газ и каквото стане.
И най-вече не лизвам алкохол ако съм с колата или ако ще карам

Може да се каже, че мисля докато карам, а не просто газ и каквото стане.
И най-вече не лизвам алкохол ако съм с колата или ако ще карам

- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
Като всяко хлапе когато взех книжка, 1-вата година карах бавно, докато свикна! Нямах кола и карах на бащата Сеат-а. След 2-рата година педала на газ-та все си беше до пода, колкото можеше колата (повече от 140 не искаше все пак беше 1.2
) и все гледах в задното огледало, някой да не ме изпревари
Това с течение на обстоятелствата, за мой късмет с не голямо ПТП, се промени! От както ме удариха отзад и след като в града, станаха издънки, шофирам доста бавно, смисъл не повече от 40 км.ч в града! Сега, че ме освиркват зад мен, да се спасяват, важното за мен е, ако има рискова ситуация, някой пресича или потелгя пред мен, да имам време да реагирам! Извън града повече от 100км/ч не вдигам, ако има мераклии да изпреварват ги пускам, даже се е случвало да ме изпреварват на завой при идваш авбомобил отсреща, рипам на скирачката и го пускам, но без нерви! Важното за мен е, не да уча някой как да кара, а да пазя него и мен, макър не всеки път да мога да реагирам на всяка ситуация! Определено след 6 години стаж зад волана, няма рискови шофирания и дай да видя колко коли мога да изпреваря, и дръпки по сфетофарите 

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”