Здравейте,
Вече излязоха съобщенията за данък МПС за 2013. За София на този сайт https://sonet09.sofia.bg/WSClient/pages/mncselector.jsp След като си знаеш партидата можеш да си платиш не само данъка за кола, но и за всички имоти. Проблема е че системата приключва плащането и не предлага да си разпечаташ справка/докъмент за платения данък. Въпроса ми е как ще се спори с КАТ при пътни проверки и как ще се мине на ГТП, където искат документ за платен данък МПС.
Пътен данък платен по интернет
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Re: Пътен данък платен по интернет
не съм влизал в сайта, но няма ли възможност за копиране на страницата с плащането ю// с
РrtScr ?
РrtScr ?
- Каспър
- Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
- Двигател: A20NHT Turbo 250 HP
Благодарности към автора на темата за сайта
Спестява ти разкарване и чакане в общината. И на мен ми е любопитно как ще докажеш, че си си платил данъка когато правиш ГТП, иначе мисля при проверка от КАТ не е необходимо да си го носиш с теб.

-
- Автомобил: Touareg V6 3.0 TDI
- Двигател: BKS 2008
- Контакти:
След плащането, като се влезе отново в сайта излиза че дължимия данък е 0 и аз това съм разпечатал. Вижда се номера на автомобила, но знам ли дали чиновниците няма да търсят някакъв друг документ. Както и да е, като дойде време за ГТП ще стане ясно. И аз мисля, че с КАТ няма да е толкова проблемно. Миналата година прехвърлях автомобил и нотариуската искаше документ за платен данък. Аз й давам копие от банкирането ми, тя се опъваше, но в крайна сметка се видя, че с прогреса не може да се спори и прие.
- dlug
- Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
- Двигател: AVB
Няма да се учудя ако искат бележка от общината с печат че данъка е платен. Което до голяма степен ще обезмисли плащането онлайн. Такъв беше едно време и казуса в КАТ с платените актове по банков път.
- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
С катаджиите проблем няма да имаш, те данък не търсят (поне до скоро беше така), но на прегледа ще е 50/50, реално това което си разпечатал не е официален документ щом няма подпис и печат. Т.е. всичко ще зависи от чичкото който ти прави прегледа, дали ще го признае.
- Каспър
Не работи вече удобния сайт 

- kris11
- VW експерт
- Контакти:

От сутринта звъня на обявените над 20 тел.номерра на глаДни инспектори,глаДни специалисти за задам въпроса -как ще получа документ, че съм платил по банков път . Е греда на всички телефони свободно и никой не се обаж да.
- plamikcho
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: BLS 2007
Преди няколко дни минах преглед с пътен данък, платен през интернет (сайта е на общината, sonet09.sofia....). Няма проблем, признава се. Разпечатах 2 документа - "бележката" при самото плащане, в който има номер на партида и сумата, и справката, в която се вижда, че този номер на партида отговаря на съответното МПС. При мен на едната кола в самата партида беше залепен рег. номер, но на другата кола (по-новата) не беше и затова разпечатах и 2-та документа да не стане бау. КАТ досега данък не ми е искал при проверка.
А, сетих се още нещо - който има сметка и ел. банкиране от ПИБ, може да си плати данъците и оттам. Направили са връзка с общините и си излизат автоматично. Аз не го знаех това и платих през сайта на общината и БОРИКА, като първия е изключително бавен и бъгав и ми отне към 30 мин докато стане работата.
А, сетих се още нещо - който има сметка и ел. банкиране от ПИБ, може да си плати данъците и оттам. Направили са връзка с общините и си излизат автоматично. Аз не го знаех това и платих през сайта на общината и БОРИКА, като първия е изключително бавен и бъгав и ми отне към 30 мин докато стане работата.
Аз плащам през сметка в банка, разпечатвам платежното после и с него ходя да минавам ГТП. И минавам де.
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
Доп. инфо :
Наблизо има пункт за ГТП - досега никой не е ходил с платежно
.Почесоха се и казаха,че може да се мине.Имам онлайн банкиране в Уникредит и след банкиране на е-майла получавам от банката извлечение.
Ще му мислим като дойде време за ГТП през август.
П.П. А би трябвало общините да ти изпратят писмо с документ,че данъка е платен. , както изпращат писма /съобщения/ за задължения за 2014г по пощата.
Последно инфо : документ /квитанция ,бележка /от общината не се изпраща на адрес. За документ служи бордерото. Ако случайно има проблем с някой орган - бордерото може да се завери .
Наблизо има пункт за ГТП - досега никой не е ходил с платежно

Ще му мислим като дойде време за ГТП през август.

П.П. А би трябвало общините да ти изпратят писмо с документ,че данъка е платен. , както изпращат писма /съобщения/ за задължения за 2014г по пощата.

Последно инфо : документ /квитанция ,бележка /от общината не се изпраща на адрес. За документ служи бордерото. Ако случайно има проблем с някой орган - бордерото може да се завери .
реална ситуация. Не съм аз потърпевшия, но все пак да се има предвид от желаещите да ползват "електронните услуги" на общината в София.
СТОЛИЧНА ОБЩИНА И МОДЕРНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ
Онзи ден трябваше да платя местния данък на служебния автомобил и да мина технически преглед. Сайтът на Столична община ме информира, че мога да направя справка за размера на дължимия данък и (Невероятно!) да го платя онлайн с кредитна карта. За да направя справката обаче трябвало да имам ПИН код, който можел да ми бъде издаден във всеки един офис на общината. Е, какво пък, мисля си, ще отида веднъж на място, но после няма да ми се налага.
След малко съм в сградата на районното си кметство и с номерче в ръка чакам да ми дойде реда. После влизам, обяснявам, че искам ПИН код за проверка на данъците на служебния автомобил, показвам пълномощни, лична карта, а служителката се зачита много концентрирано в пълномощното: „Кой е управител на фирмата?“ „Пише го, казвам, най-отгоре на пълномощното.“ „А от къде да знам, че той е управител!“ „Ами от 7 години това се проверява онлайн в сайта на Търговския регистър.“ „Нямаме достъп до сайта на търговския регистър!“ „Е как така, всеки с достъп до Интернет има и достъп до сайта на Търговския регистър, опитвам се да запазя спокойния тон.“ След още няколко тягостни реплики, чиновничката взе документите ми и излезе от стаята безмълвно. След 10 мин. се върна и с вид на човек, претърпял тежко лично поражение, цъкна нещо в системата на общината и ми изпринти ПИН кода. До тук добре, казвам си!
Връщам се обратно в офиса, отварям сайта, въвеждам ПИН кода, натискам бутона „Плати!“ и преди да успея да повярвам, че съм успял, сайтът ми изписва съобщение, че съм заплатил успешно дължимия данък. Принтя съобщението на хартия, защото знам, че в пункта за технически прегледи ще ми поискат подобен документ.
В пункта за ГТП съм. Проверяват документите на автомобила. Гледат разпечатката от системата на Общината за платения данък. „Тук не пише нито номер на автомобил, нито име на фирма! Не можем да приемем този документ. Могат да ни глобят и дори да отнемат лиценза на пункта ни. Трябва ни оригинална бележка от Общината с подпис и печат.“ Смея да предположа, че човекът беше прав. Няма никаква причина да гони клиенти, от които изкарва пари.
Тръгвам си от пункта. Прибирам се без ясна идея какво да правя. Звъня в общината и обяснявам ситуацията. Там сякаш вече знаят в каква коварна схема са вкарали клетите потребители на онлайн услугите им. Бърже ми обясняват, че сега трябва да отида отново до районното кметство, за да ми издадат документ с холограмен стикер (!!!), че съм си платил данъка. Речено – сторено, както се казва. Час и половина по-късно вече съм с хартия в ръка – с подпис, печат и Холограмен Стикер (и с две перфорирани ленти от двете страни, които от 25 години ми прави голямо удоволствие да откъсвам smile emoticon ). И отново в пункта за ГТП. Холограмният Стикер кара служителя от пункта да се чувства щастлив – „Ето този документ ни трябва! Давай на канала!“
Та, така…
- vasstop
- Гадфадъ'
- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
На практика излиза, че по-добре да го беше платил на място и щеше да си спести още две ходения - до ГТП пункта и до общината.
Ненормална администрация...

Ненормална администрация...
- Каспър
От няколко години насам си плащам всички сметки и дългове само онлайн. Банката чието електронно банкиране използвам предлага и заплащане на дължимите данъци онлайн. Точно обаче поради случки като гореописаната досега не съм се възползвал от удобството да си платя данъка по този начин. Очевидно някои сфери и услуги се развиват по-бързо от други и докато по-изоставащите се синхронизират с тях ще изтече още доста вода.
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
пак го платих с онлайн банкирането.този път няма да ходя за печат до банката. Ще има кавга на пункта за ГТП.Разпечатвам си с доПДФ банкирането /пише си дата ,час,мин сек. - да се оправят на прегледа. Да проверяват чрез интернет за платен данък.
Последна промяна от kris11 на Пет 08 май 2015 21:14, променено общо 1 път.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”