Въпрос относно нотариус ?!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
MarinKK
Автомобил:
Двигател:

Въпрос относно нотариус ?!

Мнениеот MarinKK » Чет 23 май 2013 18:16

Здравейте Колеги. Въпросът ми към вас е по скоро правен от колкото технически. При прехвърляне на кола при нотариус знам че е задължително да представиш разписка за платен данък или греша ?! Днес реших да прегледам документите на колата и не намерих разписка за платен данък за 2013. При покупката се подведох от това че е минала преглед 2 дни преди да я купя и си помислих данъка е платен, но пък до момента се минаваше без да искат бележка заплатен данък. Забравих за момент че това е България и тук всеки те Е** както му паднеш. Нотариуса не иска ли тази бележка при покупко продажба на колата ?! Гледам че е отбелязано като точка в договора ?! Ако съм объркал раздела моля господата Админи да ме коригират :redface :handshake2 :love.vw

pitbules
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос относно нотариус ?!

Мнениеот pitbules » Чет 23 май 2013 18:20

трябва бележка за платен данък

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Чет 23 май 2013 18:56

не трябва такава бележка
те издават и внасят от ваше име "данък за придобиване"
Пътния данък е след регистрирането на автомобила от купувача в данъчното

bigsilverman
Автомобил: Skoda Octavia II FL TDI 140hp
Двигател: 2013

Мнениеот bigsilverman » Съб 25 май 2013 11:36

alexx написа:не трябва такава бележка
те издават и внасят от ваше име "данък за придобиване"
Пътния данък е след регистрирането на автомобила от купувача в данъчното

такава бележка изисква всеки нотариус, за да завери договор за покупко-продажба на МПС. ако отидеш например утре ще ти поиска платен пътен данък от продавача за 2013година. ако колата се прехвърля до началото на март месец може да се мине и с данъка от 2012г, понеже размера на данъка за 2013г става известен в началото на март месец всяка година.

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Съб 25 май 2013 12:19

Колеги, не е въпроса само да се пише във Форума. В много от мненията съществуват такива абсурдни отговори, че ми става жал, ако някой ги следва.

Правилният отговор е на колегата bigsilverman

bigsilverman написа:такава бележка изисква всеки нотариус, за да завери договор за покупко-продажба на МПС.
Ако отидеш например утре, ще ти поиска платен пътен данък от продавача за 2013година.
Ако колата се прехвърля до началото на март месец, може да се мине и с данъка от 2012г, понеже размера на данъка за 2013г става известен в началото на март месец всяка година.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Съб 25 май 2013 12:27

Не се заблуждавайте, такава бележка "Платен данък" изискват нотариусите поне от 2009 година. Сега, че има такива нотариуси, където минават без тази бележка е друга тема!

MarinKK
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MarinKK » Съб 25 май 2013 16:20

Като закупих колата изобщо не обърнах внимание на това, но объркването дойде от факта че патката в данъчното не обърнала внимание на датата в бележката. И един вид излезна че съм прехвърлил колата 2 дни след изтичането на платен данък и си викам как е възможно. А данъка е платен септември
2012 и важи до септември 2013. Сега данък трябва да плащам чак 2014 при следващ преглед нали така ?! Прегледа ми е март месец. Или бъркам колеги, да не стана така че им дължа данък за някакви месеци. МРАЗЯ ТАЗИ ДЪРЖАВА, извинявам се за тези слова но я ненавиждам а съм само на 22 ! 143 лева данък а заплатата ми 500 лева. От къде ги мислят тия щуротии. Ще си купя кола аз ? Ще си я поддържам а на края трябва и да им платя за това че я имам БРЕЙ ? Къде е логиката ? Плащам на държавата а тя какво прави за мен ? НИЩО !

orlin4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlin4ooo » Съб 25 май 2013 16:50

Значи да обобщя за колегата. Когато купуваш кола, нотариуса иска платен данък до съответната година от продавача. Съответна година се има предвид 01.01 - 31.12 (тук се има предвид че ако идеш да си платиш за тази година няма как да не си платиш за предната) . Няма такова нещо плащаш септември и чак другия. Данъка си е за календарна година. Също така данъка не става ясен в началото на март а в началото на годината. Ако си го платиш преди 31.март ти е с 5% по-нисък. Някои нотариуси не искат бележка за платен данък, това си е техен проблем и проблем на купувача. Ако ти купуваш кола по-добре настоявай за такава бележка, защото ако я имаш, после отиваш в общината и само я регистрираш, а лелката ти казва - "Благодаря младеж всичко е платено - догина ще ви чакаме". Иначе има вариант да те накарат да платиш данъка за съответната година ;)

Потребителски аватар
nistel_87
Автомобил: Honda Accord 2007
Двигател: i-ctdi

Мнениеот nistel_87 » Съб 25 май 2013 20:12

Ползвал съм услугите на нотариус,при покупка и продажба на автомобил. Сещам се поне за две неща,които задължително изискваха.
1. Документ за платен годишен данък.
2. Ако сте семеен се изисква подпис от съпруг(а) ,че има пълно съгласие за продажба на МПС-то. Давам един пример:
Купувате си автомобил,но не получавате документ за платен данък, и нотариуса не е изисквал. Ходите после да регистрирате в данъчно и разбирате,че няма платен данък за въпросния автомобил от (4-5) години. Колата е 150+++ коне и има доста лихвичка натрупана за неплатените години... Тогава к'во правим.?

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Нед 26 май 2013 0:58

как кво бе как ще плащаш за период в който не си я притежавал?

MarinKK
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MarinKK » Нед 26 май 2013 3:26

Чакайте малко забавете темпото ! Данъка е платен от от 0.4 0.9 2012 143 лева нали това е за една календарна година ?! Преди това предполагам е имало данък 2011 пак септември плащаш си и важи до 2012 септември и така ! И по логиката на предният пич аз трябва да платя за тази година ! и Другата преди Прегледа ми пак ?!Който е е на 15 март, така за 10 месеца аз трябва да дам 240 лева някъде ! НО НОТАРИУСА Като си припомня взе бележката за платен ДАНЪК ! И я прехвърли, по логиката трябва да е така. Но ако е както пича каза по горе аз съм ПРЕЦАКАН. Тия 100 лева мога да си оправя шарнирите и тампоните, а ще трябва да ги дам на някой дебел мазен п***л да си купува кфо му кефне с тях ! МРАЗЯ Я ТАЯ СКАПАНА ДЪРЖАВА ! :banghead :banghead :banghead :banghead :banghead :banghead
Простете колеги просто ми идва в повече всичко това ! И ако реша да я махна тази кола трябва да платя данъка така ли ? Защото евентуално Нотариуса ще поиска бележка за 2013 ? А как като ми е прехвърлиха през 2013 стана с бележка от 2012 не схващам ?! Прав ли съм или греша моля някой по компетентен да се изкаже ! :))))))

Потребителски аватар
nistel_87
Автомобил: Honda Accord 2007
Двигател: i-ctdi

Мнениеот nistel_87 » Нед 26 май 2013 7:03

quattro^^ написа:как кво бе как ще плащаш за период в който не си я притежавал?

Аз давам пример само,но като си се набутал вече с парите за колата ще плащаш и данъка. Добре, че търсят данъка при минаване на годишен преглед да няма такива фалове после.

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Нед 26 май 2013 7:33

[quote="MarinKK"]

Виж сега колега, данъка се плаща за текущата календарна година независимо дали го плащаш януари или декември той е за същатагодина icon_idea а не като гражданската и прегледа до датата на която е платен следващата година. Така че "пича" те е изклатил както и нотариуса че е приел стара бележка icon_idea

myrshavija
    Автомобил:
    Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 26 май 2013 7:34

MarinKK написа:Чакайте малко забавете темпото ! Данъка е платен от от 0.4 0.9 2012 143 лева нали това е за една календарна година ?! Преди това предполагам е имало данък 2011 пак септември плащаш си и важи до 2012 септември и така ! И по логиката на предният пич аз трябва да платя за тази година ! и Другата преди Прегледа ми пак ?!Който е е на 15 март, така за 10 месеца аз трябва да дам 240 лева някъде ! НО НОТАРИУСА Като си припомня взе бележката за платен ДАНЪК ! И я прехвърли, по логиката трябва да е така. Но ако е както пича каза по горе аз съм ПРЕЦАКАН. Тия 100 лева мога да си оправя шарнирите и тампоните, а ще трябва да ги дам на някой дебел мазен п***л да си купува кфо му кефне с тях ! МРАЗЯ Я ТАЯ СКАПАНА ДЪРЖАВА ! :banghead :banghead :banghead :banghead :banghead :banghead
    Простете колеги просто ми идва в повече всичко това ! И ако реша да я махна тази кола трябва да платя данъка така ли ? Защото евентуално Нотариуса ще поиска бележка за 2013 ? А как като ми е прехвърлиха през 2013 стана с бележка от 2012 не схващам ?! Прав ли съм или греша моля някой по компетентен да се изкаже ! :))))))

Мързи те да прочетеш какво трябва и какво не при прехвърляне на автомобил. Тръгваш с рогата напред, че си прецакан, без да имаш никаква представа дали е така или не. Написаха ти, че данък се плаща за календарна година, но ти и това не можеш да проумееш, а продължаваш да ръсиш глупости. Колко грамотно пишеш няма да коментирам. А по повод отбелязаното в червено ще ти кажа, че си глупак и вероятно ще си останеш такъв до края на живота.

Теодор написа:... Така че "пича" те е изклатил както и нотариуса че е приел стара бележка icon_idea
    Моля те, цитирай ми документа, заради който твърдиш, че глупака е "изклатен"!
    Предварително благодаря!

azrod
    Автомобил: Passat B3 Variant
    Двигател: 1.8mi AAM 1993
    Контакти:

Мнениеот azrod » Нед 26 май 2013 9:06

MarinKK написа:Чакайте малко забавете темпото ! Данъка е платен от от 0.4 0.9 2012 143 лева нали това е за една календарна година ?! Преди това предполагам е имало данък 2011 пак септември плащаш си и важи до 2012 септември и така ! И по логиката на предният пич аз трябва да платя за тази година ! и Другата преди Прегледа ми пак ?!Който е е на 15 март, така за 10 месеца аз трябва да дам 240 лева някъде ! НО НОТАРИУСА Като си припомня взе бележката за платен ДАНЪК ! И я прехвърли, по логиката трябва да е така. Но ако е както пича каза по горе аз съм ПРЕЦАКАН. Тия 100 лева мога да си оправя шарнирите и тампоните, а ще трябва да ги дам на някой дебел мазен п***л да си купува кфо му кефне с тях ! МРАЗЯ Я ТАЯ СКАПАНА ДЪРЖАВА ! :banghead :banghead :banghead :banghead :banghead :banghead

Колега, първо данъка се плаща за календарна година - 2011, 2012, 201, 2014.
    Има някаква смешна отстъпка ако платиш до края на април целия размер, както и ако се забавиш да го платиш септември има някви % лихва.
    Колата кой месец сте я прехвърлили ? Ако е в първите 3 месеца може да мине с бележката за старата година (така съм чувал, не претендирам да е на 100% вярно). Мойта например е прехвърлена април и го накараха пича да отиде по банка да внесе точната сума за една година, не за 4 месеца ! Беше сума разправия, звъняхме в Карлово в общината колко била данъка и бля-бля-бля. Отидох си вече аз да записвам в данъчното в Асгр и там се опитах да ме цакат да й платя и аз данък - да, ама не, на банковата бележка ясно си пишеше платен данък за 2010-та година. Казах им да си гледат работата - не може два пъти да се плати данък за една и съща кола в една и съща година...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”