Смяна масло на ръчни скорост 6 степенна

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
vladoooo
Автомобил:
Двигател:

Смяна масло на ръчни скорост 6 степенна

Мнениеот vladoooo » Пон 27 май 2013 13:32

Изчетох почти всички теми и все още съм замислен дали трябва да се сменя маслото на скоростите. Искам да попитам от впечетления за Castrol TAF-X. Как усещате скоростите и дали си заслужава тази интервенция? Все пак маслото загрява и се охлажда, което води до намаляне на качествата му. Погледнато от тази точка, би трябвало да се сменя! При евентуална смяна на маслото забелязвате ли разлика, има ли вариант нещо нежелано да се случи?
Благодаря предварително!

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Re: Смяна масло на ръчни скорост 6 степенна

Мнениеот K » Пон 27 май 2013 13:36

Сменях маслото на моя AVF преди две години. Разлика усетих веднага, малко по-добре почнаха да влизат скоростите.
Момчето се учуди от цвета на старото масло, дали е било сменяно изобщо не знам.

За въпросното масло не мога да дам мнение. Сложих Midland и засега нямам оплаквания.

Потребителски аватар
kn9453
Автомобил:
Двигател: AHF 99

Мнениеот kn9453 » Пон 27 май 2013 19:21

Когато говорим за Кастрол-а трябва да имаш в предвид и съответното одобрение от VW за справка погледни тук|:
http://www.motobul.com/bg/products_bp.php?id=179
и тук:
http://www.motobul.com/bg/products_castrol.php?id=76
Аз лично не съм ползвал и двата продукта и винаги ми е било интересно как Кастрол-а нямат съответното одобрение?

jony555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jony555 » Пон 27 май 2013 22:43

сменяй само с оригинално. недей да мешиш маслата в скоростната кутия а по принцип недей сменяй изобщо. маслото там не се зацапва и няма нужда. за това са го и казали хората. аз моето го смених с оригинално след 13 год. излезна като ново и разлика няма. ако има проблем то е в кутията :th_up

liolioto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот liolioto » Пон 27 май 2013 23:20

Сменялсъм масло на 5 и 6 степенни кутии,и в двата случая марката беше Кастрол.И в двата случая имаше положителна разлика. Вечно масло няма,това трябва да се знае от всички! В туби запечатано да стои пак му се губят поне част от свойствата след години,а какво остава когато си "върши работата" тоест смазва.

vladoooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladoooo » Вто 28 май 2013 6:22

Щом маслото се загрява и охлажда няма как да не изгуби качествата си! Маслото в скоростите няма как да се замърси, но може следствие на температурните промерни да се отдели влага, което понижава смазочните му качества. Дори и Long Life ли е вечно масло? Или по точно какво се разбира под дълъг живот за нашите нови-стари коли :mhihi Ще сменя пълен комплект съединител, помпата на педала, маслото и ще пиша каква е разликата! Вече за марката ще избера нещо, но като цяло ще гледам да не е от BG пазара!

liolioto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот liolioto » Вто 28 май 2013 8:42

Второ мнение,че маслото в скоростите "няма как да се замърси". Да,това не е двигателно масло,но ако се източи да речем след 5 години ползване на 10 годишна кола да речем със среден пробег 15хил.км и се даде да се изследва,със сигурност в маслото ще има и метални частици! Това,че има масло,не означава,че няма триене! Просто триенето се намалява....или по-точно коефициента на триене. :th_up

jony555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jony555 » Вто 28 май 2013 17:08

:rolleyes

Потребителски аватар
mopowah
Автомобил: 2021 VW ID3 Pro Performance Max
Двигател:

Мнениеот mopowah » Сря 29 май 2013 13:39

Какво е оригиналното масло за AVF двигател и кутия HCN ?

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Сря 29 май 2013 16:16

Ходих за обслужване на халдекс в оторизиран сервиз и там ме попитаха дали да сменят маслото и на кутията.
Казвам трябва ли...момчето ми обясни нещата описани в горните постове (то си е така де),
смениха маслото на 6 ст. ск.кутия.
Това беше преди 18000км. мисля че тогава започнаха да влизат идеа по мазно предавките ,или по друг начин казано
може и да си внушавам но да чукна поне до момента нямам никакви проблеми.

ПП Заради долна помпа ,преди ~4000км смених комплект съединител , ми нещата ми до-харесаха.
1.9TDI PD

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”