Зимни гуми-няколко въпроса?
- skuderiq
- Автомобил: polo 6n
- Двигател: AEV
Зимни гуми-няколко въпроса?
Здравейте ! Има ли точно определена дата откоято сме задължени да сме със зимни гуми ? знам че не сме длъжни да са зимни , а да са с не по-малкък грайфер от 4мм ? как става меренето на грайфера , в най-дълбоката част на грайфера или ? Благодаря
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Зимни гуми-няколко въпроса?
Здравей!
Как така хем знаеш, че не си длъжен да си със зимни гуми, хем питаш от коя дата си длъжен да си със зимни гуми?
Как така хем знаеш, че не си длъжен да си със зимни гуми, хем питаш от коя дата си длъжен да си със зимни гуми?
- skuderiq
Благодаря за отговора "колега" , доста е полезен ! казано по друг начин - откоя дата сме длъжни да сме с не по-малък граифер от 4 мм ?ДОВОЛЕН ?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз съм доволен по рождение.
В закона за движение по пътищата пише какво си длъжен. Аз там 4мм не намерих. А ти? Ти не си го чел?
В закона за движение по пътищата пише какво си длъжен. Аз там 4мм не намерих. А ти? Ти не си го чел?
- Mario951
- Автомобил:
- Двигател:
Сряда съм на изпит пред ДАИ за Б категория и мога да кажа със сигурност че трябва да имаш не по-малко от 1.6 мм грайфер
Това за което ти говориш го има като извадка в учебника ми:
"В някой европейски страни гумите не се считат за зимни ако грайфера е износен под 4мм"
Но както сам си отговори тук не сме задължени да караме със зимни гуми така че стига да си с поне 1.6 мм грайфер и си ок

Това за което ти говориш го има като извадка в учебника ми:
"В някой европейски страни гумите не се считат за зимни ако грайфера е износен под 4мм"
Но както сам си отговори тук не сме задължени да караме със зимни гуми така че стига да си с поне 1.6 мм грайфер и си ок

- skuderiq
а има ли определена дата откоято си задължен да си с над 1,6мм както каза ???
- Mario951
- Автомобил:
- Двигател:
Задължен си да си над 1.6 мм целогодишно
Всички гуми би трябвало да имат такъв индикатор който показва точно 1.6 мм и ако останалия грайфер се изравни с него би трябвало да сменяш гуми

- yordanchy
- Автомобил: Golf 4 1.9 tdi 90
- Двигател:
Правилник за прилагане на ЗДП:
Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
..
9. по колелата и гумите:
а) гумата не съответства по размер, налягане, допустимо натоварване и скорост на марката и модела на моторното превозно средство;
б) гумата има разкъсвания;
в) джантата е повредена или деформирана, липсва или е повреден елемент за закрепване на джантата към главината на колелото;
г) дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите е по-малка от 1,6 мм;
д) има вулканизирани или регенерирани предни гуми;
е) не са балансирани колелата на лекия автомобил;
scuderia-Каква дата бе човек,ти добре ли си. Тук става въпрос за БЕЗОПАСНОСТ.
Това е като да караш със счупено предно стъкло и след 1 декември да си длъжен да ти е здраво.
Другите кучета ни яли,ама мисли поне за себе си.Жив здрав и спазвай дистанция.
Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
..
9. по колелата и гумите:
а) гумата не съответства по размер, налягане, допустимо натоварване и скорост на марката и модела на моторното превозно средство;
б) гумата има разкъсвания;
в) джантата е повредена или деформирана, липсва или е повреден елемент за закрепване на джантата към главината на колелото;
г) дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите е по-малка от 1,6 мм;
д) има вулканизирани или регенерирани предни гуми;
е) не са балансирани колелата на лекия автомобил;
scuderia-Каква дата бе човек,ти добре ли си. Тук става въпрос за БЕЗОПАСНОСТ.

Това е като да караш със счупено предно стъкло и след 1 декември да си длъжен да ти е здраво.
Другите кучета ни яли,ама мисли поне за себе си.Жив здрав и спазвай дистанция.
Последна промяна от yordanchy на Вто 22 окт 2013 11:19, променено общо 1 път.
- skuderiq
mario951 - а тези ограничители на гумите показват 1.6 мм ли ?
- Mario951
- Автомобил:
- Двигател:
Да, но дори и да имаш над 1.6 мм грайфер не означава задължително че гумата става... просто формално ще си ок. Поне на предните колела е добре да си с хубави гуми не да чакаш да се изтъркат до 1.6 мм... въпрос на безопастност е за теб и за околните все пак 

- skuderiq
ок Благодаря ! :)
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”