Продажба на МПС - колата се отписва от КАТ - да, ама НЕ

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Продажба на МПС - колата се отписва от КАТ - да, ама НЕ

Мнениеот myrshavija » Вто 22 окт 2013 14:08

http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?f=15&t=53737

Днес бях в КАТ да си отписвам колата, както пише в чл.145
Чл. 145. (1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя.

Защото
Чл. 180. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. водач, който:
...
(2) Наказанието по ал. 1 се налага и на:
1. праводателя, който при отчуждаване на регистрирано пътно превозно средство не съобщи в определения срок на службата, издала регистрационния номер на отчужденото превозно средство, данните на приобретателя; същото наказание се налага и на приобретателя на регистрирано пътно превозно средство, който в определения срок не съобщи по местоживеене на службата за регистрация за придобитата собственост;

Взеха ми копието от договора. Като питах дали няма да получа и аз нещо в замяна, казаха "Не". Настоях и ми дадоха бележка за входаящ номер, но на мястото на номера написаха рег. номер на колата и никъде не пише какъв документ съм дал. Пак настоявам да получа документ, на който пише, че съм си изпълнил задължението по чл.145 и пак ми отказват ... къде пишело, че трябва ... то не било задължително ... да съм идел при началника.
Отивам при началника ... или поне се опитвам - на пропуска ми обясняват, че няма смисъл, щото никой нямало да ме глоби ... дрън-дрън ... накрая се оказва, че началникът е в обедна почивка и ми е позволено да го изчакам ... сякаш аз не съм на работа и не ми губят времето ...

Не си заслужава да си губите времето - без документ, който удостоверява, че сте "отписали" колата, все едно не сте направили нищо - каката може да хвърли копието от договора в кошчето или да се загуби случайно ... Дали ще ме глоби някой или не не е въпросът, искам да мога да представя нещо на хартия, ако ми се наложи ... а не мога, щот са мега "организирани" в КАТ.

Потребителски аватар
s7151kv
Автомобил: VW Passat automatic
Двигател: ATJ 2000

Re: Продажба на МПС - колата се отписва от КАТ - да, ама НЕ

Мнениеот s7151kv » Вто 22 окт 2013 14:19

По този повод Април месец ми се смяха и на мен в КАТ.
Така и не успях да си изпълня задълженията по закон.

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Вто 22 окт 2013 14:46

Мършав за пореден път се убеждаваш че в БГ не е важно какво пише в закона а как са решили да го прилагат съответните служители icon_idea Така че поговорката не питай старило а патило се оказва много на място. Та в тази връзка не се сопвай на всеки който дава пример за нещо от собствен опит, а ти веднага да апострофираш за пример къде и в кой закон или разпоредба го пише :wink

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Сря 23 окт 2013 10:48

Аз имах подобна драма. Продадох стария си мотор само с договор (без нотариус, тъй като до определена кубатура това не е задължително) и съответно като отидох при данъчните да го отпишат, те донякъде резонно поискаха документ от КАТ (с презумпцията, че договорът може да е фалшив и просто да искам да избегна данъци). Последва една одисея в КАТ, където тотално не разбираха за какво става въпрос, но в крайна сметка писах молба (?!) и ми издадоха документ, с който отписах при данъчните.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 23 окт 2013 10:53

В КАТ как разбират, че си продал мотора? :mrgreen

Потребителски аватар
Espero
Автомобил: Passat B4 1.9TDI
Двигател: 1Z

Мнениеот Espero » Сря 23 окт 2013 11:07

мойта одисея в КАТ беше същата.Взеха ми копие от договора и това е.няма входящ номер,няма нищо.

Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Мнениеот Gal » Сря 23 окт 2013 11:24

Затова-по електронната поща и си пазите мейла-доказателство.

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Сря 23 окт 2013 11:47

myrshavija написа:В КАТ как разбират, че си продал мотора? :mrgreen

Занесох им договора, предполагам помогна и обстоятелството, че новият собственик вече го беше пререгистрирал.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”