Днес бях в КАТ да си отписвам колата, както пише в чл.145
Чл. 145. (1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя.
Защото
Чл. 180. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. водач, който:
...
(2) Наказанието по ал. 1 се налага и на:
1. праводателя, който при отчуждаване на регистрирано пътно превозно средство не съобщи в определения срок на службата, издала регистрационния номер на отчужденото превозно средство, данните на приобретателя; същото наказание се налага и на приобретателя на регистрирано пътно превозно средство, който в определения срок не съобщи по местоживеене на службата за регистрация за придобитата собственост;
Взеха ми копието от договора. Като питах дали няма да получа и аз нещо в замяна, казаха "Не". Настоях и ми дадоха бележка за входаящ номер, но на мястото на номера написаха рег. номер на колата и никъде не пише какъв документ съм дал. Пак настоявам да получа документ, на който пише, че съм си изпълнил задължението по чл.145 и пак ми отказват ... къде пишело, че трябва ... то не било задължително ... да съм идел при началника.
Отивам при началника ... или поне се опитвам - на пропуска ми обясняват, че няма смисъл, щото никой нямало да ме глоби ... дрън-дрън ... накрая се оказва, че началникът е в обедна почивка и ми е позволено да го изчакам ... сякаш аз не съм на работа и не ми губят времето ...
Не си заслужава да си губите времето - без документ, който удостоверява, че сте "отписали" колата, все едно не сте направили нищо - каката може да хвърли копието от договора в кошчето или да се загуби случайно ... Дали ще ме глоби някой или не не е въпросът, искам да мога да представя нещо на хартия, ако ми се наложи ... а не мога, щот са мега "организирани" в КАТ.