1-2 бързи въпроса за кола в Германия

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
hamq4ko
Автомобил: Golf 3 GT TDI
Двигател: AHU

1-2 бързи въпроса за кола в Германия

Мнениеот hamq4ko » Чет 24 окт 2013 21:02

Здравейте приятели, много обичам марката :love.vwclub осъзнах го скоро, но това няма значение. Сега съм изправен пред 1 казус. От 1 месец живея и работя в Германия с немски трудов договор, имам тука адресна регистрация, и банкова сметка от немска банка. Искам да си взема 1 голф 4 (много трудно за германия, щото масово са на 5тици и 6тици :D ). Та голфа, ще си е с немски номера, тукашна гражданска, ТЮФ и местен данък. Да очаквам ли проблеми, ако се прибера отпуската с голфа в България, ще ми правят ли проблеми, че съм българин, а карам с немска регистрация. Какво ще трябва да платя в България, докато си карам отпуската декември по празниците, и лятото 1 месец гражданска отговорност или ?
И още нещо голф 4 АХФ 2000-20001 коя евронорма покрива 3 или 4 ? Мерси предварително :flag_bulgaria :love.vwclub

Извинявам се, ако съм объркал раздела :beer

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: 1-2 бързи въпроса

Мнениеот dobrin » Чет 24 окт 2013 21:31

Нищо не трябва да плащаш. Можеш да си управляваш спокойно автомобила в България. Това, което трябва да обмислиш, е Каско, докато си тук, че ги крадат.
Трябва да е Евро3.

Потребителски аватар
Espero
Автомобил: Passat B4 1.9TDI
Двигател: 1Z

Мнениеот Espero » Чет 24 окт 2013 21:56

Мисля че с българската книжка няма да можеш да караш дълго кола регистрирана в Германия.Трябва 1 приравнителни курсове и ти дават немска книжка.За България нямаш проблем.

Потребителски аватар
passatfen
Автомобил: Vw Golf Mk7
Двигател: CLHA++
Контакти:

Мнениеот passatfen » Чет 24 окт 2013 22:58

Глупости..преспокойно може да си кара със българска книжка кола с немски номера...мой познат кара служебна кола от 2 години насам всеки ден по 100км градско в Берлин и досега не е имал никакви проблеми напротив за някои нарушение само си плаща глобата без да го лишават от правото да кара
Пример от преди 2 месеца:
Минава на червен светофар и след като камерата засича номера на колата от там кой я кара през деня и му идва единствено глоба от 110 евро...ако не беше със българска книжка щеше да е пеша за 1 месец :mhihi

Потребителски аватар
hamq4ko

Мнениеот hamq4ko » Пет 25 окт 2013 9:09

И аз мисля, че с БГ книжка няма да има проблем в ЕС. Така малко се промениха моите работи, днес ни казаха да се прибираме в БГ да си извадим нови А1 документи, и на връщане ще си взема голф 3ката от България, тя е с български номера (от най-новите табели) дали ще има проблем от немска страна тук ? Ще си направя в БГ зелена карта към гражданската

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 25 окт 2013 10:03

hamq4ko написа: на връщане ще си взема голф 3ката от България, тя е с български номера (от най-новите табели) дали ще има проблем от немска страна тук ? Ще си направя в БГ зелена карта към гражданската

Провери кога ти е ГТП и по-добре мини го наново преди да заминеш. После ГО как ще си правиш оттам?

Потребителски аватар
hamq4ko

Мнениеот hamq4ko » Пет 25 окт 2013 10:08

И ГО и ТП са минати съвсем скоро, имам 10 месеца до следващите.
Нещо друго да се сещате колеги ? :bowdown :love.vwclub

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 25 окт 2013 10:18

Там, където ще караш колата да не е умвелтзона? На дизелова тройка няма да ти дадат зелен плакет, нали знаеш...?

Потребителски аватар
hamq4ko

Мнениеот hamq4ko » Пет 25 окт 2013 10:28

Незнам, град Папенбург. Виждал съм за 1 месец 2 3ки ТДИ

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 25 окт 2013 10:38

Ето тук колега съм написал за Умвелтзоните. Има и линк към карта, където се вижда кой град коя зона е: http://gis.uba.de/Website/umweltzonen/index.htm

П.П. прегледах - там няма зони.

Потребителски аватар
Espero
Автомобил: Passat B4 1.9TDI
Двигател: 1Z

Мнениеот Espero » Пет 25 окт 2013 10:39

Поинтересувай се.Мисля че имаше някакъв срок на пребиваване.Май 6 месеца,след което трябва да се прибере автомобила в България.В момента в Белгия,Холандия и Англия масово прибират автомобили с Бг и Ro номера ,който са прескочили този срок.Тези 6 месеца са общо за 1г. а не последователно.

Потребителски аватар
hamq4ko

Мнениеот hamq4ko » Пет 25 окт 2013 11:27

Да, проверих няма умвелт за Папенбург, аз като дойда сега, декември по Коледа ще се прибера с нея и ще я оставя в българия, а и евентуално за продажба. Като се върна тука януари ще си купя голф 4 с немски табели и данаци и застраховки и тюф, и се връщаме обратно в началото на темата за германска кола в БГ :th_up :th_up
Златни сте колеги. Ако някой се сети още нещо нека да добави. Имам към 20 часа преди да тръгна към България :flag_bulgaria

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 25 окт 2013 11:31

hamq4ko написа:Ако някой се сети още нещо нека да добави. Имам към 20 часа преди да тръгна към България :flag_bulgaria

С кола ли ще пътуваш?

Потребителски аватар
hamq4ko

Мнениеот hamq4ko » Пет 25 окт 2013 11:48

Не уреждат ни бус към България, но след като си изкараме документите, работата е оправяй се сам, а с бус е 36 часа, неудобни седалки, студ и пушачи. 2 пъти ще стане за 1 месец и затова ще си взема ТДИ то с още 2ма колеги, ще цепим нафтата. И без това докато събера пари до коледа ще си бръмча до работа и до Холандия всяка събота с мойта кола, че няма служебна в неработно време :beer

Потребителски аватар
kaltcev.72
Автомобил: golf 4 toyota avensis
Двигател: 1.6 1J 2001

Мнениеот kaltcev.72 » Чет 28 ное 2013 7:29

Аз живея от години в Германия и е важно да знаеш , че когато си регистриран на адрес , живееш и работиш тук максималният срок който можеш да караш автомобила на български номера е шест месеца след датата ти на регистрация. Такива оправдания като , ама аз сега дойдох с нея и тн не минават . След това си задължен да пререгистрираш колата на Дойче номера . Всичко това се прави поради факта , че тук данъка за дизелови автомобили е 300 евро , а за бензинови 100 евро. Още гражданска ти при първи автомобил в Германия , ще е над 100% , водят те нов шофьор тук и ще е солена . И знай от мен едно в Германия най скъпата застраховка имат Голф , като един от най масовите автомобили. Още не е рентабилно да караш стар дизел поради въведените така наречени Зелени зони , и ЕВРО 4 стандарт , без този зелен стикер нямаш право да влизаш с колата в града , глобата е 40 евро и 1 точка. Колкото до книжките , от 2 години признаха нашите книжки и няма нужда да я сменяваш както беше преди. Много нашенци карат колите си тук с наши номера , с пълномощно защото е по евтино , но имай едно на ум , че недай боже направиш катастрофа повечето български застрахователи отказват плащане и става супер сложно. Само един пример при българска полица застрахователната премия е от 2 милиона евро , а при немската 50 милиона евро! Ако си решил да живееш и работиш тук просто приеми факта , че тук е супер скъпо ! :scare3

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”