Здравейте,колеги.Вчера ми написаха акт по чл.119 ал.1 за отнемае предимството на пешеходец.Смятам да го обжалвам,защото ситуацията беше доста "цветуща" и смятам,че не съм в нарушение.
Ето ситуацията:
Карам в моето платно на двулентов път,пешеходеца е на левия тротоар и ще пресича уж за надясно
При наближаване на пешеходната пътека,госпожата на тротоара нямаше никакви видими признаци за пресичане - оглеждаше се,но не беше пристъпила на пешеходната пътека.Намалих,но не спрях,при което настъпих с автомобила пешеходната пътека и в същото време тя пристъпи и стъпи на нея.В този момент обаче,други 2 автомобила и пресичат пътя на пешеходеца от неговата страна,но бях спрян аз,защото патрулката беше спряна от моята страна.При въпроса ми на "органите на реда" защо аз да съм виновен,при положение че 2 автомобила отсреща пресякоха пътя на пешеходеца,отговора беше - "Няма значение,теб сме спрели".
Има ли шанс акта да падне,а ако не акта, НП?
Доколкото знам има вариант пешеходеца да се разпише като свидетел,но това не се случи,а и за свидетел е другия полицай,който на всичкото отгоре в графа подпис на свидетел не се е подписал?
Oбжалване на АКТ
- anonym0us
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Oбжалване на АКТ
А ти колега, подписа ли АКТ-а? Ако да, не виждам смисъл да се занимаваш. Също така, написа ли възражение отдоло на АКТ-а? Ако не си, пак не виждам смисъл? 

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Ако си разписал акта не бих те съветвал да си губиш времето. Имам някакъв спомен, че подписът означава съгласие 
Ако не се лъжа имаше графа за възражение на акта, понеже веднъж са ме актували, ако правилно помня...

Ако не се лъжа имаше графа за възражение на акта, понеже веднъж са ме актували, ако правилно помня...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Няма значение дали е подписал акта.
- ABSOLUT
- Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
- Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
- Контакти:
Ама и вие пишете наизуст...
Подписа на акта означава единствено, че акта е връчен на нарушителя.
На акта има празни редове за обжалване, но от това няма почти никакъв смисъл. Това възражение ще го прочете началника на тези които са го съставили и съответно няма да го уважи, все пак са колеги...
Също така има и 3 дневен срок (по спомени) за обжалване на акта в съответния КАТ след неговото съставяне, също е почти безсмислено да се прави.
След като обаче вече се издаде Наказателното постановление имаш 7 дневен срок да го обжалваш в Съда чрез органа, който го е издал, т.е. чрез КАТ. От това вече има смисъл, а тъй като няма и подпис на свидетел е възможно да отменят решението.
Подписа на акта означава единствено, че акта е връчен на нарушителя.
На акта има празни редове за обжалване, но от това няма почти никакъв смисъл. Това възражение ще го прочете началника на тези които са го съставили и съответно няма да го уважи, все пак са колеги...
Също така има и 3 дневен срок (по спомени) за обжалване на акта в съответния КАТ след неговото съставяне, също е почти безсмислено да се прави.
След като обаче вече се издаде Наказателното постановление имаш 7 дневен срок да го обжалваш в Съда чрез органа, който го е издал, т.е. чрез КАТ. От това вече има смисъл, а тъй като няма и подпис на свидетел е възможно да отменят решението.
- vasstop
- Гадфадъ'
- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
Малка забележка: срокът е 7 дни след връчването на НП, а не след издаването му.ABSOLUT написа:След като обаче вече се издаде Наказателното постановление имаш 7 дневен срок да го обжалваш в Съда чрез органа, който го е издал, т.е. чрез КАТ. От това вече има смисъл, а тъй като няма и подпис на свидетел е възможно да отменят решението.
Точно така,след връчването му,когато се разписваш.Освен това,ако съответното РПУ ти е далече можеш да пратиш жалбата до деловодството и по пощата с обратна разписка,като в този случай се гледа датата на пускане на писмото/клеймото на изпращане/,а не това на получаване.Ще се насрочи дата за дело в съответният съд,преди датата на делото можеш да разгледаш всички материали по делото.Съветвам те да платиш хонорар на адвокат,занимаващ се с такива казуси.
- toshara
- Автомобил: MK2 Golf
- Двигател: GTI PB 1990
До 3 дни е възражението,утре смятам да пусна.Предполагам не е проблем,че акта е написан в друг град,мога да пусна възражението в моя?
А по ситуацията - в акта е написано,че пешеходеца пресича от ляво на дясно.
За адвокат мисля не си струва,при положение че акта е 100лв - едва ли ще ми е много по-евтино да се занимавам с адвокати.Ще пробвам сам,пък каквото стане.
А по ситуацията - в акта е написано,че пешеходеца пресича от ляво на дясно.
За адвокат мисля не си струва,при положение че акта е 100лв - едва ли ще ми е много по-евтино да се занимавам с адвокати.Ще пробвам сам,пък каквото стане.
-
- Автомобил: vw polo 1.4mpi
- Двигател: AUD 2000
Пускаш възражението с писмо с обратна разписка до съответното РУП, от което са катаджиите написали ти акта, предполагам ако има РУП в тоя друг град, пускаш до него, на акта ти трябва да пише кое РУП. Трябва да следиш и да си вземеш обратната разписка, следи кога е получена и кога ти е издадено НП.
Спрели са теб, защото щом си в друг град, сигурно си бил с различна регистрация на номера, те само това чакат. Сам ли беше в колата, хубаво би било да си имал спътник, който да ти е свидетел в съда.
Относно нередността в акта, има един чл. в ЗАНН, който толерира неправилно попълнените актове
Чл. 53.
(2) Наказателно постановление се издава и когато е допусната нередовност в акта, стига да е установено по безспорен начин извършването на нарушението, самоличността на нарушителя и неговата вина.
Спрели са теб, защото щом си в друг град, сигурно си бил с различна регистрация на номера, те само това чакат. Сам ли беше в колата, хубаво би било да си имал спътник, който да ти е свидетел в съда.
Относно нередността в акта, има един чл. в ЗАНН, който толерира неправилно попълнените актове
Чл. 53.
(2) Наказателно постановление се издава и когато е допусната нередовност в акта, стига да е установено по безспорен начин извършването на нарушението, самоличността на нарушителя и неговата вина.
- toshara
- Автомобил: MK2 Golf
- Двигател: GTI PB 1990
Не,регистрацията си е същата.Днес ще помисля дали да обжалвам акта или направо като излезе НП.
И спътник имах.
И спътник имах.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”