Oбжалване на АКТ

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
toshara
Автомобил: MK2 Golf
Двигател: GTI PB 1990

Oбжалване на АКТ

Мнениеот toshara » Нед 19 окт 2014 8:03

Здравейте,колеги.Вчера ми написаха акт по чл.119 ал.1 за отнемае предимството на пешеходец.Смятам да го обжалвам,защото ситуацията беше доста "цветуща" и смятам,че не съм в нарушение.
Ето ситуацията:
Карам в моето платно на двулентов път,пешеходеца е на левия тротоар и ще пресича уж за надясно
При наближаване на пешеходната пътека,госпожата на тротоара нямаше никакви видими признаци за пресичане - оглеждаше се,но не беше пристъпила на пешеходната пътека.Намалих,но не спрях,при което настъпих с автомобила пешеходната пътека и в същото време тя пристъпи и стъпи на нея.В този момент обаче,други 2 автомобила и пресичат пътя на пешеходеца от неговата страна,но бях спрян аз,защото патрулката беше спряна от моята страна.При въпроса ми на "органите на реда" защо аз да съм виновен,при положение че 2 автомобила отсреща пресякоха пътя на пешеходеца,отговора беше - "Няма значение,теб сме спрели".
Има ли шанс акта да падне,а ако не акта, НП?
Доколкото знам има вариант пешеходеца да се разпише като свидетел,но това не се случи,а и за свидетел е другия полицай,който на всичкото отгоре в графа подпис на свидетел не се е подписал?

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Re: Oбжалване на АКТ

Мнениеот anonym0us » Нед 19 окт 2014 9:38

А ти колега, подписа ли АКТ-а? Ако да, не виждам смисъл да се занимаваш. Също така, написа ли възражение отдоло на АКТ-а? Ако не си, пак не виждам смисъл? :confused

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 19 окт 2014 9:46

Ако си разписал акта не бих те съветвал да си губиш времето. Имам някакъв спомен, че подписът означава съгласие :c020
Ако не се лъжа имаше графа за възражение на акта, понеже веднъж са ме актували, ако правилно помня...

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 19 окт 2014 9:51

Няма значение дали е подписал акта.

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Нед 19 окт 2014 10:25

Ама и вие пишете наизуст...
Подписа на акта означава единствено, че акта е връчен на нарушителя.
На акта има празни редове за обжалване, но от това няма почти никакъв смисъл. Това възражение ще го прочете началника на тези които са го съставили и съответно няма да го уважи, все пак са колеги...
Също така има и 3 дневен срок (по спомени) за обжалване на акта в съответния КАТ след неговото съставяне, също е почти безсмислено да се прави.
След като обаче вече се издаде Наказателното постановление имаш 7 дневен срок да го обжалваш в Съда чрез органа, който го е издал, т.е. чрез КАТ. От това вече има смисъл, а тъй като няма и подпис на свидетел е възможно да отменят решението.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Нед 19 окт 2014 11:25

ABSOLUT написа:След като обаче вече се издаде Наказателното постановление имаш 7 дневен срок да го обжалваш в Съда чрез органа, който го е издал, т.е. чрез КАТ. От това вече има смисъл, а тъй като няма и подпис на свидетел е възможно да отменят решението.
Малка забележка: срокът е 7 дни след връчването на НП, а не след издаването му.

reroll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот reroll » Нед 19 окт 2014 14:15

Точно така,след връчването му,когато се разписваш.Освен това,ако съответното РПУ ти е далече можеш да пратиш жалбата до деловодството и по пощата с обратна разписка,като в този случай се гледа датата на пускане на писмото/клеймото на изпращане/,а не това на получаване.Ще се насрочи дата за дело в съответният съд,преди датата на делото можеш да разгледаш всички материали по делото.Съветвам те да платиш хонорар на адвокат,занимаващ се с такива казуси.

Потребителски аватар
toshara

Мнениеот toshara » Нед 19 окт 2014 16:46

До 3 дни е възражението,утре смятам да пусна.Предполагам не е проблем,че акта е написан в друг град,мога да пусна възражението в моя?
А по ситуацията - в акта е написано,че пешеходеца пресича от ляво на дясно.
За адвокат мисля не си струва,при положение че акта е 100лв - едва ли ще ми е много по-евтино да се занимавам с адвокати.Ще пробвам сам,пък каквото стане.

m135
Автомобил: vw polo 1.4mpi
Двигател: AUD 2000

Мнениеот m135 » Нед 19 окт 2014 19:17

Пускаш възражението с писмо с обратна разписка до съответното РУП, от което са катаджиите написали ти акта, предполагам ако има РУП в тоя друг град, пускаш до него, на акта ти трябва да пише кое РУП. Трябва да следиш и да си вземеш обратната разписка, следи кога е получена и кога ти е издадено НП.
Спрели са теб, защото щом си в друг град, сигурно си бил с различна регистрация на номера, те само това чакат. Сам ли беше в колата, хубаво би било да си имал спътник, който да ти е свидетел в съда.
Относно нередността в акта, има един чл. в ЗАНН, който толерира неправилно попълнените актове
Чл. 53.
(2) Наказателно постановление се издава и когато е допусната нередовност в акта, стига да е установено по безспорен начин извършването на нарушението, самоличността на нарушителя и неговата вина.

Потребителски аватар
toshara

Мнениеот toshara » Пон 20 окт 2014 6:22

Не,регистрацията си е същата.Днес ще помисля дали да обжалвам акта или направо като излезе НП.
И спътник имах.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 20 окт 2014 22:10

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”