Колеги моля споделете в тази тема предимствата и недостатъците на двата типа задни окачвания !
Интересно е да се коментират както принципните и теоретични различия така и практическите.
Ето някои за които аз знам:
Торсионна греда (заден мост)
предимства
1.) Висока здравина и надеждност
2.) Евтина поддръжка
3.) Комфортна возия
недостатъци
1.) По-ниска стабилност и накланяне на купето в завой при динамично шофиране
Многораменно независимо
предимства
1.)По-добра стабилност и по-слабо накланяне на купето в завой при динамично шофиране
недостатъци
1.) По-скъпа поддръжка и по-бързо износване
2.) По-тежко

Задно Окачване - Мост или Многораменно ?
- silent
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Задно Окачване - Мост или Многораменно ?
Според мен комфорта на возене е по голям при независимото окачване ...но не съм ан 100% сигурен. По отношение на стабилността незвисмото е по добре но май освен комфорта това му е единственото предимство. Като се има впредвид факта че нормален човек няма да тръгне да тества стабилността на окаването си по улици и шосета с движение. То изключая комфорта друго предимство не виждам.
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
stoev87 написа:Колеги моля споделете в тази тема предимствата и недостатъците на двата типа задни окачвания !
Интересно е да се коментират както принципните и теоретични различия така и практическите.
недостатъци
1.) По-скъпа поддръжка и по-бързо износване
2.) По-тежко
Моята кола е с такова окачване отзад, до момента недостатъци не намирам, подръжката ми за две години е 30лв. за тампон на дясна надлъжна щанга.
По-тежко...два напречни носача, стабилизираща щанга и две надлъжни П-образни щанги да тежи, да тежи, колко да тежи?

За стабилността, не мога да преценя дали и с колко е по-стабилна в завои и при по-динамично шофиране, това някой мастер на спорта трябва да го обясни по-подробно

Няма драми, няма грижи с независимото окачване оТзад, поне при моята кола!
- mitko85
- Автомобил: E91
- Двигател: M47
Въпроса за цената на поддръжката е много относителен. Има коли, на които всички втулки на щангите са не повече от 50 лева,а има и такива, на които не може да се смени само втулката и едната щанга започва от 80-90 лева. При торсионната греда положението е същото. Като ти кажат 135-140 лева за тампон за моста на пасат5 или 5,5 за едната страна, свят ще ти се извие. На голф4 са не повече от 60 лева, двата. И не на последно, при раменно задно окачване, винаги се прави реглаж на двата моста, като се започва от задния, и съответно е по-скъпа процедурата. Аз съм за независимо, неравности и дупки по пътя се поемат по-добре, и по-малко се усещат и предават в купето.
- lent
- Автомобил:
- Двигател:
Предишната ми кола беше с независимо задно окачване и при преминаване през неравности те се усещаха съвсем по-слабо,за разлика от настоящата ми кола,която е 18 години по-нова от старата.Конструкцията на задното окачване представляваше надлъжна греда и напречен полувал(задно задвижване).При целия заден мост монтажните и експлоатационни ъгли на колелата са заводски определени,докато при независимото окачване подлежат на корекция в определени граници.
stoev87 написа:
Торсионна греда (заден мост)
Не разбрах за кое говорим - за заден мост с торсиони или за заден мост цяла греда?
Щото на тоя първия въобще не му е евтина поддръжката, но за сметка на това комфорта е на ниво.
Така че според мен има повече от два вида.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
На Фолксвагение за които знам, че са с цял мост отзат самия мост действа точно като торсионна греда и 2-те задни колела на са абсолютно монолитно свързани едно с друго. Даже GT и GTI имат допълнителна щанга, която да намали усукването на моста.
Иначе и аз съм на мението на колегите, че многораменното вози по-комфортно освен ако не е на някоя бегачка, която умишлено е с твърдо окачване.
Иначе и аз съм на мението на колегите, че многораменното вози по-комфортно освен ако не е на някоя бегачка, която умишлено е с твърдо окачване.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Според мен, накланянето в завой зависи най-вече от твърдостта на окачването, а не от типа.stoev87 написа:Торсионна греда (заден мост)
1.) По-ниска стабилност и накланяне на купето в завой при динамично шофиране
- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
Почти всички автомобили, които съм карал и карам са с мост, но имах и възможност да управлявам един с независимо до Чепеларе. Като комфорт не отстъпваше на мостоваците, а по-голямата стабилност в завоите е осезаема и без да се правя на състезател. Карах 4 човека в напълно непознат чужд автомобил, нямаше как да се правя на състезател, даже собственика (возеше се до мен) все мрънкаше, че карам бавно, но определено чувствах разликата в стабилността.
Колкото до поддръжката, както казаха колегите, зависи от марката и конкретната разновидност, ако е от онези френските торсиони с вградените в моста пружини с лагери не е много евтина.
Колкото до поддръжката, както казаха колегите, зависи от марката и конкретната разновидност, ако е от онези френските торсиони с вградените в моста пружини с лагери не е много евтина.
-
- Автомобил: Nissan Navara
- Двигател: yd25ddti
Карам на цял мост (заден диференциал) с ресиори и спокойно бих казал че ма бие в гърбината... обаче няма чупене :D :D
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”