След около два месеца ще ми трябва това нещо, но нямам идея какво да взема, защото цените варират доста и в главата ми е пълна лудница от въпроси. Ново Туле ясно, че няма да е, но какво е предимството на старо туле пред нова друга кутия примерно ? Или пред някоя друга марка втора ръка, изобщо втора ръка кутия ок ли е ? Neumann стават ли?
Какво се гледапри избор на такава кутия ? Панти, механизми...
Аеродинамиката в различните модели усеща ли се много?
Иска ми се да взема по-голяма кутия, над 450 литра, товароносимост да има, заключване и ... тва е. предочитам също да е дълга, но ако това е минус, без него.
Споделете опит да ме ориентирате :-)
кутия за багаж, roofrack, руфрак
Автобокс, roof rack, кутия за багаж
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Re: автобокс, roof rack, кутия за багаж
Не е уточнен автомобила. Погледнив книжката му каков е допустимото натоварване на багажник на покрива - има с по 70-75 кг има и с 90 кг. На къс автомобил не може да се монтира дълга кутия., а на дълъг пък е смешно да се монтира късичка.
По принцип дълга ,по-широка и с по-малка височина. Задължително клиновидна форма за намаляване на челното съпротивление. И 2 ра младост за добри. да се има в предвид,е разхода скача с 1,5-2л /100км и е желателно да не се кара със скорости над 100-120 км/ч поради повишен разход.Сълга кутия повдигата и силен страниен вятър също е зле.
На висок автомобил монтажа и демонтажа е затруднен , както манипулиране с багажа..
Преди месец два гледах в 1 сайт нов модел с подобрена аеродинамичност за около 470 лв /по спомени май беше полски - не се сещам в момента за сайта/
По принцип дълга ,по-широка и с по-малка височина. Задължително клиновидна форма за намаляване на челното съпротивление. И 2 ра младост за добри. да се има в предвид,е разхода скача с 1,5-2л /100км и е желателно да не се кара със скорости над 100-120 км/ч поради повишен разход.Сълга кутия повдигата и силен страниен вятър също е зле.
На висок автомобил монтажа и демонтажа е затруднен , както манипулиране с багажа..
Преди месец два гледах в 1 сайт нов модел с подобрена аеродинамичност за около 470 лв /по спомени май беше полски - не се сещам в момента за сайта/
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Какви пари си заделил ? На каква кола ще се слага ? Че имам малко поглед в/у такова нещо .
Октавия комби с релси е колата, макс тежестта е 75 кг май /толкова са и напречните греди/
За цена първоначално си мислех нещо новичко до към 500, ама като заразглеждах има мн варианти за от 150 нагоре и това породи вс въпроси в мен. За нещо което ще използвам два пъти в годината да плащам 2 пъти по-висока цена ... Все пак е една пластмасова кутия...
Иначе точно този вариаснт, дълга, широка и клиновидна ми хваща и на мен окото, но офертите са все за стари кутии от неясни производители. Новите са разни странни форми , тесни и дълги... Заради единия дизайн ли е вс или има и друго. Това за скоростта не ме бърка, така или иначе, за да сложа тая кутия колата, ще е претоварена с багаж и домочадие :-)
За цена първоначално си мислех нещо новичко до към 500, ама като заразглеждах има мн варианти за от 150 нагоре и това породи вс въпроси в мен. За нещо което ще използвам два пъти в годината да плащам 2 пъти по-висока цена ... Все пак е една пластмасова кутия...
Иначе точно този вариаснт, дълга, широка и клиновидна ми хваща и на мен окото, но офертите са все за стари кутии от неясни производители. Новите са разни странни форми , тесни и дълги... Заради единия дизайн ли е вс или има и друго. Това за скоростта не ме бърка, така или иначе, за да сложа тая кутия колата, ще е претоварена с багаж и домочадие :-)
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Колега, кутии за багаж се дават и под наем за 10-15 лв на ден, при това Thule - доста удобна опция, особено ако нямаш къде да я държиш.
Аз съм слагал 2 кутии на Passat 5.5 комби една до друга - ето тези двете, които тук се виждат върху буса:

Колегата Данко има една кутия, която е доста по-широка - почти колкото колата и тя събира повече багаж, отколкото тези двете заедно - ако решиш да си купуваш - препоръчвам ти такава.
Относно разхода - качва се наистина, но с не повече от 1 литър.
Аз съм слагал 2 кутии на Passat 5.5 комби една до друга - ето тези двете, които тук се виждат върху буса:

Колегата Данко има една кутия, която е доста по-широка - почти колкото колата и тя събира повече багаж, отколкото тези двете заедно - ако решиш да си купуваш - препоръчвам ти такава.
Относно разхода - качва се наистина, но с не повече от 1 литър.
- samo_pechka
VWGT написа:Заради единия дизайн ли е вс или има и друго
Де да беше...качеството на Туле , Камей, като и на ОЕМ предложенията са най-добре и откъм ключалки , и откъм материал, както и откъм стабилност. Евтините вибрират гадно и се деформират дори и при малко багаж , няма ти опиша и колко измислени им са ключалките (масово) . С една дума- непрепоръчителни . Освен описаните по-горе марки може да видиш Хапро Карвер , като по-евтин вариант , но пък читави , също на МАК и Монт Бланк. Към тези марки имам наблюдение . Със сигурност има и други.
Все ще излезе и нещо втора потреба , не съм казал да купиш ново , трябва само да чакалиш

П.п. Тези тесни , дълги и плитки са масово за ски и дъски/сърф за плуване

Гледах, че и говорих за под наем, но примерно за това лято за 2 седмици ми поискаха 100 лева. И като направиш сметка лято-зима, догодина пак и ти стъпва на цена да си я купиш.
Аз точно един kamei съм загледал сега ... Широк, плосък и дълъг. Само, че ми е далеч за оглед и проба. Пък и модела ще дойде къде 20 годишен :-)
Аз точно един kamei съм загледал сега ... Широк, плосък и дълъг. Само, че ми е далеч за оглед и проба. Пък и модела ще дойде къде 20 годишен :-)
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
То,че е 20г няма страшно. Даже ще е по-здрава от сегашните.Навремето не се пестеше толкова много и от материал. Важното е да е здрава /да не е спукана, лепена и ключалки,панти да са в ред.
Закупих втора ръка mont blanc 450 литра, какъвто го исках, широк, дълъг и нисък. Мерси на колегите, които писаха.
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
Със здраве да си го разнасяш и безаварино.
. Би ли споделил и на каква цена ?

200 кинта без горивото, ама него го прекарах в графа "екскурзии" :)
В Англия тия кутии са бая евтини, с докарването до бг се връзваше около 150-200.
В Англия тия кутии са бая евтини, с докарването до бг се връзваше около 150-200.
- samo_pechka
Полезна покупка , една снимчица да и се порадваме и ние
.

- plamski3
- Автомобил: VW Golf 4
- Двигател: AKL
Автобокс - кутия за багаж
Здравейте!
Имам намерение да си взема автобокс за колата (голф 4 хечбек).
Обем 300 - 450 литр.
Бюджет около 400лв.
Интересува ме:
- към коя марка и форма да се насоча (както и от къде да си го купя - за София)
- колко са шумни
- колко вдигат разхода
- максимална скорост
Търся баланс между цена и качество. Туле отпадат веднага, защото са много над бюджета.
Има ли колеги, който имат автобоксове или имат наблюдения за тях?
Благодаря предварително!
Имам намерение да си взема автобокс за колата (голф 4 хечбек).
Обем 300 - 450 литр.
Бюджет около 400лв.
Интересува ме:
- към коя марка и форма да се насоча (както и от къде да си го купя - за София)
- колко са шумни
- колко вдигат разхода
- максимална скорост
Търся баланс между цена и качество. Туле отпадат веднага, защото са много над бюджета.
Има ли колеги, който имат автобоксове или имат наблюдения за тях?
Благодаря предварително!

-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Автобокс - кутия за багаж
plamski3 написа:Интересува ме:
- към коя марка и форма да се насоча (както и от къде да си го купя - за София) - аз съм пазарувал няколко пъти от Ескадра и съм доволен от цените и обслужването. Гледам, че имат Туле за 530лв, което не е чак много над бюджета ти. Иначе имам малка и евтина кутия от Карфур за около 200лв - нямам представа колко литра е, но ми е достатъчна за голфа.
- колко са шумни - тук децибели ли очакваш да прочетеш или нещо от рода на "не много"? Защото за мен и двете са еднакво несериозни. За мен това е последният критерий при избора на кутия за покрива. Когато съм само с гредите, ги чувам над 100км/ч. С кутията до 130км/ч звук не чувам, а с по-висока скорост не съм карал.
- колко вдигат разхода При мен е между литър и два, но се засича трудно с и без кутия по един и същ маршрут и еднакво пълна кола.
- максимална скорост Пише в книжката на кутията. За моята беше 120-130км/ч по спомен.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”