Здравейте,ако може едно бързо обяснение за регистрация в кат.
Накратко,2та собственика са София-град.
Имаме договор,данък валидна гражданска и преглед.Искаме само собственик да сменим.
Как точно да процедираме и има ли уловки някакви.Да отбележа доста теми прочетох обаче....
какви документи са ни необходими,какво трябва да носим и долу-горе какви пари излиза.
Пускам темата с цел да не ни врътнат по български и да си откараме 3 дена в кат.
Благодаря предварително.

Регистрация в кат
Re: Регистрация в кат
С тези документи дето си изброил не би трябвало да имаш никакъв проблем в КАТ, стига да са изрядни, де. То всъщност изрядни означава договора да е нотариално заверен. За софийските коли незнам колко е смяната на талона ( доколкото разбрах само талон трябва да смениш
) но за област Ловеч излиза около 30 лв смяната

- moimoimoi
- Автомобил:
- Двигател:
отиваш в кат с документите-нотариален договор , талони ,гражданска ,от кат ти издават едно заявление за смяна на собственик,минаваш няколко гишета и си взимаш новия талон, приготвяш 30-35 кинта и това е
- lazar dudev
- Автомобил:
- Двигател:
Само смяна на собственост струва 21 лева.Миналата седмица на един приятел му взеха толкова в КАТ София
-
- Автомобил: Opel Vectra
- Двигател: 22ZE 2009
- Контакти:
Днес накратко, коментарите накрая:
1. Договор нотариално заверен и ксерокопие
2. Гражданска и ксерокопие
3. Голям и малък талон
4. Лична карта
Чакаш на гише от 42 до 45 с тези документи. Подаваш ги, дават ти готово заявление за подпис и бележка за плащане. Плащаш 17 лв. (15 такси и 2 лв. За банката) и чакаш да те викнат по уредбата да си получиш новия талон. Това е. Отнема точно два часа с обедната почивка
Организацията е типично българска. От пет гишета работят само две, които имат три почивки през деня и работят до 16.15. Чака се опашка, няма западняшки простотии като номерчета, пейка за сядане, климатизация или прегледно разяснение на процедурата. Основен източник на информация е човека пред теб на опашката. Пълно е с мутрообразни вносители на коли от всякакъв калибър, които говорят на ти и на малко име с госпожичките зад гишетата и ги черпят кафета. Повечето се оплакват, че ето като са разбили "фабриката" новите служителки са малко и "не знаат как стаат нещата", но "нищо ще се научат". Явно става въпрос за разбитата схема на уволнения началник на КАТ за регистрация на коли. Почивката дойде точно преди моя ред. Предложих на останалите от опашката да си направим списък и да го оставим на гишето и да отидем да разпуснем за половин час. Предложението ми предизвика такъв искрен смях и закачки у останалите, че направо се засрамих за наивността си. И така си кесихме в жегата допълнителен половин час.
1. Договор нотариално заверен и ксерокопие
2. Гражданска и ксерокопие
3. Голям и малък талон
4. Лична карта
Чакаш на гише от 42 до 45 с тези документи. Подаваш ги, дават ти готово заявление за подпис и бележка за плащане. Плащаш 17 лв. (15 такси и 2 лв. За банката) и чакаш да те викнат по уредбата да си получиш новия талон. Това е. Отнема точно два часа с обедната почивка
Организацията е типично българска. От пет гишета работят само две, които имат три почивки през деня и работят до 16.15. Чака се опашка, няма западняшки простотии като номерчета, пейка за сядане, климатизация или прегледно разяснение на процедурата. Основен източник на информация е човека пред теб на опашката. Пълно е с мутрообразни вносители на коли от всякакъв калибър, които говорят на ти и на малко име с госпожичките зад гишетата и ги черпят кафета. Повечето се оплакват, че ето като са разбили "фабриката" новите служителки са малко и "не знаат как стаат нещата", но "нищо ще се научат". Явно става въпрос за разбитата схема на уволнения началник на КАТ за регистрация на коли. Почивката дойде точно преди моя ред. Предложих на останалите от опашката да си направим списък и да го оставим на гишето и да отидем да разпуснем за половин час. Предложението ми предизвика такъв искрен смях и закачки у останалите, че направо се засрамих за наивността си. И така си кесихме в жегата допълнителен половин час.
Цялата процедура отне около 1 час + 17лв и горепосочените документи.
Благодаря на всички,може да заключвате
Благодаря на всички,може да заключвате
-
- Автомобил: Skoda Superb 1.8T
- Двигател: AWT 2003
Само да добавя и още една стъпка-купувачът трябва да регистрира колата в данъчното до 1(не съм сигурен дали не бяха 2) месец, а продавачът с договорът за покупко-продажба я отрегистрира от данъчното по местоживеене, иначе ако купувачът е некоректен и не я регистрира, продавачът ще продължава да трупа данъците на своето име.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Продавачът е задължен да "оТрегистрира" продадената кола и в КАТ - срокът е описан в ЗДвП. Ако няма промяна, срок за отрегистриране в общината няма.
Последна промяна от myrshavija на Пет 30 май 2014 14:49, променено общо 1 път.
-
- Автомобил: Skoda Superb 1.8T
- Двигател: AWT 2003
myrshavija написа:Продавачът е задължен да "орегистрира" продадената кола и в КАТ - срокът е описан в ЗДвП. Ако няма промяна, срок за отрегистриране в общината няма.
Така е по закон, но гледай какви смехории стават тука.
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=399075
Същото е и в данъчното-викат ти готово и това е, но нямаш никакво доказателство. Така беше и като си бракувах навремето старата кола-в данъчното някаква хубавелка чукна на компютъра и вика : "Готов си!!"

- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Когато си продадох стария голф преди 2 години,нотариуса ми каза,че аз трябва да си отрегистрирам колата само в данъчното.Вече купувача имаше някакъв срок в който трябваше да отиде и в КАТ и в данъчното.
В данъчното се ходи със договора за покупко-продажба и там ти я отрегистрират,като на самия договор ти пишат изх.номер.
Преди години имах една жигула и като я продадох си я отрегистрирах както си му е реда в данъчното.След няколко години изведнъж там ми заявиха,че ми се водела на мое име и трябвало да и платя данъка
Добре,че си пазех договора с изходящия номер от тях,та ходиха да търсят в архивите и ми я отписаха наистина.Иначе иди доказвай че си я отписал.
В данъчното се ходи със договора за покупко-продажба и там ти я отрегистрират,като на самия договор ти пишат изх.номер.
Преди години имах една жигула и като я продадох си я отрегистрирах както си му е реда в данъчното.След няколко години изведнъж там ми заявиха,че ми се водела на мое име и трябвало да и платя данъка

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”