Теглене на ремарке с общо тегло над разрешеното по талон?
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Теглене на ремарке с общо тегло над разрешеното по талон?
Здравейте колеги . Насочил съм се към покупка на ремарке двуосно, със средно големи размери ( на коша от 2.50/1.30 до 3м/1.50м). Ще се тегли от лек автомобил , по талон му се дава да дърпа до 1600кг ремарке със спирачки . Работата е там ,че харесания тип ремарке от мен, са масово с общо тегло 2000кг . Какво се прави в случая ? За Германия знам , там няма и грам проблем , тука как е ? А в Унгария и Румъния ? Благодаря предварително на отзовалите се 

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Re: Теглене на ремарке с общо тегло над разрешеното по талон
Тук не си длъжен да носиш големия талон със себе си, съответно при проверка от КАТ не зная как ще проверят дали си в норма.
Друг е въпроса, че при ПТП застрахователят 100% ще се поинтересува от тези подробности и може да откаже плащане, което пък може да се окаже доста сериозен проблем.
Друг е въпроса, че при ПТП застрахователят 100% ще се поинтересува от тези подробности и може да откаже плащане, което пък може да се окаже доста сериозен проблем.
- samo_pechka
В Германия ще опиша как е . Все едно е моя случай , колата има право до 1600кг да тегли , а ремаркето е два тона обща маса , празно тежи 400кг (прим.) Там няма проблем да се закачи при едно условие ,товарът да не превишава 1200кг , т.е. 1600кг (разрешеното теглене от колата) - 400кг( масата на празното ремарке) = 1200кг макс. доп.натоварване в него. И си изряден отвсякъде , при спиране от тяхна страна могат да изискват тегленето му на кантар ( имат спец. кантари портативни и се теглят по мост ППС-етата ) ако превишава с 40-50 кила натоварването едва ли ще е проблем , но вече над 100 сигурно ще е проблем ...
Тук ( в Бг) обаче не знам към кого да се обърна за точни разяснения , как стои този въпрос при нас. В момента усилено издирвам инфо в нета , но...съм наникъде
Тук ( в Бг) обаче не знам към кого да се обърна за точни разяснения , как стои този въпрос при нас. В момента усилено издирвам инфо в нета , но...съм наникъде
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
И тука има кантари. Дали са в ред още не знам. Преди 5-6г съм виждал на "аварийното" летише м.у варна и Шумен в посока варна качени на кантара бусове и автомобили на ДАИ.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4
ДАЙ не проверява леки автомобили. Доколкото знам от началото на годината нашето законодателство е изравнено с ЕС в това отношение, т.е. се гледа какво пише в талона в графата "маса в състав", това е масата на самата кола и ремаркето. Така реално дори без категория би трябвало да могат да се дърпат ремаркета над 750 кг. Друг е въпроса дали масата в състав са я записали в талона и дали ченгето е наясно с тази промяна или карат по стария начин.
- samo_pechka
Тук питането ми е : имам ли право да тегля ремарке с общо тегло 2 тона с кола , на която и е дадено право да тегли ремарке до 1600кг , с уговорката ,че спазя товара + ремаркето да не надвишава 1600 кг? Както е това в Германия ( нали уж сме сходни към Европа-та ? Какво става при фал ( катастрофа) ? Както и написа
Vlad777 написа:Друг е въпроса, че при ПТП застрахователят 100% ще се поинтересува от тези подробности и може да откаже плащане, което пък може да се окаже доста сериозен проблем.
- golfer
- The Мaster of PERNIK TUNING performancе
- Автомобил: Gandalf the Grey
- Двигател: 368kw LPG
- Контакти:
Всяко ремарке си има табелка до "лапата" за теглича. Там си пише всичко т.е. колко тежи и колко може да носи. Не сравнявай с Германия няма смисъл. Повечето любителски шоф. книжки в Германия са до 7.5 тона.
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Не знам немските книжки какви са но аз със С категория и платформа теглена от кола брах ядове
- samo_pechka
Аз табелката я знам ( тая , за която пишеш ) , тя не означава директно товароносимостта на ремаркето , в смисъл т.н. Deichsel е отделен елемент и в табелката му се описва за какви "тегла" ремаркета е предназначен ( от-до ), а на самото ремарке си има отделно табелка с точната обща маса ( както и по мост )
? Що така ? Нещо не е било наред .
IRRITATING написа:...
? Що така ? Нещо не е било наред .
- smurf
- Автомобил:
- Двигател:
Защото в БГ искат Б+Е за платформа, само с Це не става..........уж има някакви промени от 2014, но за по-сигурно е да си имаш категорията, за да няма разправии, най-вече със застрахователи при ПТП....
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Точно това ми обясниха Без Е категория съм можел да тегля до 750кг
- smurf
- Автомобил:
- Двигател:
И на мен
Затова, трябва да се има едно наум....

- instantaccess
- Автомобил:
- Двигател:
И освен това има тип на ремаркето - ако е О1 (с една ос) няма проблеми само с В или С категория. Ако е О2 обаче (с две оси) ще създават ядове. Лично аз мен ме спряха веднъж с празна платформа и се заяждаха, тъй като нямам категория (по закон) за двуосно ремарке. Пуснаха ме срещу солидна "мотивация" от моя страна.
Иначе на въпроса ти - да, ще имаш ядове в България ако решат да се заяждат. Мисля, че не може една кола да дърпа повече от написаното в талона.
Иначе на въпроса ти - да, ще имаш ядове в България ако решат да се заяждат. Мисля, че не може една кола да дърпа повече от написаното в талона.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
IRRITATING написа:Точно това ми обясниха Без Е категория съм можел да тегля до 750кг
Ами то точно така си беше преди промяната на закона през 2013 г.
Сега вече в закона пише друго.
instantaccess написа:И освен това има тип на ремаркето - ако е О1 (с една ос) няма проблеми само с В или С категория. Ако е О2 обаче (с две оси) ще създават ядове.
Посочи някой нормативен документ, колега, защото ми звучи това като празни приказки
- samo_pechka
Това за двете оси , еми доскоро влачех едно ремарке с две оси , без Е категория ( преди промяната 2013-та ) , нямаше и грам проблем , но едно нещо важно за отбелязване - ремаркето се водеше ( и още се води ) до 750 кг общо тегло
А сега вече и над 750кг може да е , само автомобил + ремарке да не превишават 4250кг общо тегло. Оттам нагоре трябва Б+Е до 7тона общо тегло за тандема ,като теглещото МПС да не е по-тежко от 3500кг ( и местата му да не са повече от 8+1). До оня ден и аз не бях мн наясно с тази промяна . Между другото имам Б+Е , изкарах я есента на 2012-та , май избързах , но не е излишна де , масово за платформа + теглещото МПС ще надвишава 4250кг , така ,че...
П.п. тъкмо проверявах за винетките в Унгария , за автомобил + ремарке . Излиза ми ,че ако тандема ( композицията) надвишава 3500кг ще се плаща почти пет пъти по-скъпа винетка

П.п. тъкмо проверявах за винетките в Унгария , за автомобил + ремарке . Излиза ми ,че ако тандема ( композицията) надвишава 3500кг ще се плаща почти пет пъти по-скъпа винетка

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”