Възможно ли е да изгасне при спускане на скорост ?
-
- Автомобил: Volkswagen Passat
- Двигател: AFN 1998
Възможно ли е да изгасне при спускане на скорост ?
От много време се чудя, дали при спускане на дизелов автомобил на скорост е възможно да изгасне , при по ниски обороти. Тъй като съм карал бензинов автомобил и съответно те са по високо оборотни не ми се случвало да ми паднат оборотите под "минимума" от 800-900 горе долу. От няколко години карам дизел , конкретно пасат б5 1.9 тди и предпочитам да спускам по инерция , защото все ми се струва , че на места където трябва да намаля в завой , ще му паднат оборотите под 800-900 и не знам дали ще изгасне :D Някой може ли да ми ги обясни тия работи?
- mariovasi
- Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
- Двигател: TSI
Re: Възможно ли е да изгасне при спускане на скорост ?
"Възможно ли е да изгасне при спускане на скорост ?"
-мисля че не.
По "енерция" да слизам е абсурд,като идва завой...намаляш оборотите падат ,смъкваш предавка надолу и нататък.
:).
Как по енерция,на спирачките ли стоиш.Аз почти не ги ползвам.И съм на свободна само когато съм спрял.
Колегите да кажат че знам ли...
-мисля че не.
По "енерция" да слизам е абсурд,като идва завой...намаляш оборотите падат ,смъкваш предавка надолу и нататък.
:).
Как по енерция,на спирачките ли стоиш.Аз почти не ги ползвам.И съм на свободна само когато съм спрял.
Колегите да кажат че знам ли...

Може да изгасне, както дизела така и бензина. В такъв момент просто трябва да преминеш на по-ниска предавка.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4
Ако спускаш по инерция колата си държи оборотите на празен ход. На завой ако искаш да намалиш така или иначе включваш по-ниска предавка и оборотите скачат. Най-добре е да пускаш на скорост, тогава разхода ти е 0 и е по-безопасно от това да си по инерция.
- Mario951
- Автомобил:
- Двигател:
Има не малко хора, който си мислят че когато са по инерция и карат по-икономично, но не е така. Оособено при пускане най-малкото, че когато е на скорост човек не си натоварва спирачките, така че във всеки случай е по-добре да е на скорост. Аз главния байр в града познат като "Волов" си го спускам на 4-та със 60 и колата сама си ги поддържа с около 2000-2200 оборота като най-много рядко да се наложи леко да чукна спирачката.
П.П Виждал съм дълги байри извън града да ги пускат с натисната спирачка до края на байрa, мога само да предположа че са били по инерция
П.П Виждал съм дълги байри извън града да ги пускат с натисната спирачка до края на байрa, мога само да предположа че са били по инерция

Последна промяна от Mario951 на Пет 27 юни 2014 10:34, променено общо 1 път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
От както претърпях птп вече много рядко спускам по инерция и то само лятото, зимата изобщо. Само газ и на скорост.когато е много стръмен баира пак на скорост спускам.например към вкъщи има един голям баир него си го качвам на втора предавка с малко газ 1000 оборота а си го спускам на първа със съвсем леко чукване на спирачката колкото да не се вдигат оборотите над 1500 примерно. Извън града пускам по инерция там където пътя ми с познат и минавам най редовно, баира е такъв че накрая става равно и след това лек баир и колата сама си намалява,а пътя е прав.
- Vasseto
- Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
- Двигател: CFFB AVF BXE
aleksiev21 написа:... че на места където трябва да намаля в завой , ще му паднат оборотите под 800-900 и не знам дали ще изгасне :D Някой може ли да ми ги обясни тия работи?
Здравей колега,
под 800rpm започва сам да си дава гассссс и започва да ускорява до достигане на минимални обороти. Така че когато ти натиснеш спирачката ще се изненадаш че започваш да ускоряваш. Малко неловко но вярвам че ще скочиш с двата крака на спирачката и съединителя.
Поздрави
-
Vasseto написа:aleksiev21 написа:... че на места където трябва да намаля в завой , ще му паднат оборотите под 800-900 и не знам дали ще изгасне :D Някой може ли да ми ги обясни тия работи?
Здравей колега,
под 800rpm започва сам да си дава гассссс и започва да ускорява до достигане на минимални обороти. Така че когато ти натиснеш спирачката ще се изненадаш че започваш да ускоряваш. Малко неловко но вярвам че ще скочиш с двата крака на спирачката и съединителя.
Поздрави
Именно това ме притесняваше , защото ми се случва да пътувам по тесен път с остри завой по някога и при бензиновата ми кола не съм достигал минимума на оборотите , докато при дизела обикновено ако пускам на скорост то е на 3-4 и като достигна остър завой ми става неловко да сменям предавки да завивам и т.н за това предпочитам през повечето време да съм по инерция, въпреки че знам че не е правилно , но именно това ме стряска да не ми изгасне колата. Надявам се да е така както го обясни, ще го пробвам и мерси за инфото.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Спускайки на скорост се използва ППХ и е по икономично като разход на гориво, а и по хубаво за спирачките, които спускайки примерно Шипка или Петрохан е много лесно да ги запалиш, ако я изгасиш в завой не се притеснявай, връткаш ключа и палиш, макар че твърдението
ми е меко казано странно и ме навежда на мисълта че съвсем отскоро караш или караш по принуда, а на дълъг път се возиш. Аз явно все на такива хора попадам като пътувам нощем особено, виждат ми се фаровете, виждам и неговите, минавам на къси преди завоя, нашия минава на къси чак след като се е облещил срещу мен и ме е заслепил, ако изобщо мине на къси де. Като караш се внимава и се преценява ситуацията малко предварително, ако трябва сваляш предавки преди завоя, там минаваш и на къси светлини и така, няма да ти е кофти вътре в завояaleksiev21 написа:като достигна остър завой ми става неловко да сменям предавки да завивам и т.н
-
К.Одаджийски написа:Спускайки на скорост се използва ППХ и е по икономично като разход на гориво, а и по хубаво за спирачките, които спускайки примерно Шипка или Петрохан е много лесно да ги запалиш, ако я изгасиш в завой не се притеснявай, връткаш ключа и палиш, макар че твърдениетоми е меко казано странно и ме навежда на мисълта че съвсем отскоро караш или караш по принуда, а на дълъг път се возиш. Аз явно все на такива хора попадам като пътувам нощем особено, виждат ми се фаровете, виждам и неговите, минавам на къси преди завоя, нашия минава на къси чак след като се е облещил срещу мен и ме е заслепил, ако изобщо мине на къси де. Като караш се внимава и се преценява ситуацията малко предварително, ако трябва сваляш предавки преди завоя, там минаваш и на къси светлини и така, няма да ти е кофти вътре в завояaleksiev21 написа:като достигна остър завой ми става неловко да сменям предавки да завивам и т.н
Задал съм конкретен въпрос. Щом питам нещо значи чакам някой да ми отговори конкретно на въпроса. Не желая изповеди относно кой как ти пречи с фарове и какво виждаш и какво не виждаш. Другото което какво ти е странно и какво предполагаш не е уместно да се публикува в темата. В интерес на истината карам стабилно от 7 години, просто живея в низина и град където няма нито един баир и рядко пътувам в планински местности, че да изградя такива навици. Не случайно питам, че да знам.

- Благовест
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN
Спускай на скорост!Избери такава,с която почти да не използваш спирачните апарати!
ЕДИТ:Няма да ти загасне печката.
ЕДИТ:Няма да ти загасне печката.
- plamikcho
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: BLS 2007
Напълно подкрепям колегата Одаджийски
Иначе отговор на въпроса - ще ти изгасне, ако спреш или намалиш дотолкова, че оборотите да са неадекватни за предавката, на която си в момента.

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Ама отговорил съм ти на въпроса и да изгасне просто ще я запалиш и готово, не виждам къде е проблема, а относно изповедите .... хубаво е да се прочетат и да се осмислят малко, че почти не остана път да прекосявам Петрохан и да няма поне една катастрофа 

-
К.Одаджийски написа:Ама отговорил съм ти на въпроса и да изгасне просто ще я запалиш и готово, не виждам къде е проблема, а относно изповедите .... хубаво е да се прочетат и да се осмислят малко, че почти не остана път да прекосявам Петрохан и да няма поне една катастрофа
И ти си прав колега, но мястото за нападките не тук.
Мерси за информацията.

При дизелите няма вероятност да изгасне.Виж при някои бензинови агрегати на други марки при натискане на спирачка примерно или сваляне на ел стъкло има един детаил наричан от някои стъпков мотор.Та тои регулира оборотите при промяна на тоците.Ако не работи коректно оборотите падат доста надолу и понякога изгасва колата.За дизели знам само на Мазда 6 136 или 120к моторите има един клапан за налягането.При прекалено дълга употреба без почистване или вече краина степен на износване този клапан се проявява точно така.Колата изгася при пускане на свободна или при спиране на светофар.Първоначални симптоми играене на обороти във широк диапазон при свободен ход на мотора.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”